Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Кого з волинян можуть записати в олігархи?

Як кажуть, знайдіть 10 відмінностей...

Фото із сайту durdom.in.ua.

Кого з волинян можуть записати в олігархи?

Бути включеними у спеціальний Реєстр «претендують» ті особи, які мають багатств хоча б на 83 мільйони доларів (або мільйон прожиткових мінімумів)

Так записано в так званому «антиолігархічному» законі, який 23 вересня прийняла Верховна Рада. Якщо вірити рейтингу, який нещодавно склав журнал «Фокус», то «олігархічну» суму грошей мають двоє волинян — Ігор Палиця (410 мільйонів доларів) та Степан Івахів (188 мільйонів). Але мало просто мати «зелень», щоб бути олігархом, треба відповідати ще хоча б двом з таких трьох критеріїв: 1. Брати участь у політичному житті. 2. Мати значний вплив на засоби масової інформації. 3. Бути кінцевим власником (контролером) компанії — суб’єкта природних монополій або монополіста на одному з ринків.

І Ігор Палиця, і Степан Івахів точно підпадають під перший пункт, бо є нардепами, і цілком можуть підпасти під другий. Чи мають вони «значний вплив на ЗМІ» (подейкують, першому в Луцьку належить телеканал «Аверс», а другому — «12 канал»), вирішить уже РНБО, а фактично особисто Зеленський як його голова.

Припустимо, що не сподобався Ігор Палиця чимось панові Президенту, — наприклад, занадто критикує його у ЗМІ, і Володимир Олександрович узяв і вписав його в цей ганебний Реєстр, — чим тоді ризикує новоспечений олігарх? По–перше, не може брати участі у великій приватизації. В принципі, не страшно — як кажуть, «все давно вже вкрадено», а якщо ні, то обійти цей пункт не важко. По–друге, не можна фінансувати політичні партії. В цьому випадку складніше, бо Ігор Палиця є лідером партії «За майбутнє». І тут йому раптом кажуть, що він може витрачати свої кровні на все, що завгодно, тільки не на партію. Що робити? Є кілька варіантів. Або фінансувати політсилу тишком, або продати ЗМІ, якщо такі, припустимо, має — тоді викреслять із Реєстру. Не важко передбачити, що якщо знайдеться покупець, то він уже точно не буде заливати сала за шкуру главі держави.

Поміняймо прізвище Палиці на Порошенка — і побачимо, що Володимир Зеленський «антиолігархічним» законом серйозно ускладнює життя своїм політичним конкурентам.

Що отримуємо в результаті? Поміняймо прізвище Палиці на Порошенка — і побачимо, що Володимир Зеленський «антиолігархічним» законом серйозно ускладнює життя своїм політичним конкурентам. А також отримує можливості «приручити» «олігархічні» засоби масової інформації — або викупивши їх, або зробивши лояльними. Точно так колись вчинив Путін. А це пряма дорога до авторитаризму. Здається, тут майстерності у Зеленського може повчитись сам Янукович. «Правильні» олігархи і далі «законно» жируватимуть, бо їм не страшні ні суди, ні Антимонопольний комітет (навіть якщо для годиться їх і впишуть у Реєстр), а на «неправильних» будуть шукати управу.

Реклама Google

Багато експертів кажуть, що таким законом, який прийняла Верховна Рада, з олігархією не борються, а її очолюють. Однак 279 депутатів таки натиснули кнопку «за» під час голосування за цей законопроєкт. У тому числі майже всі нардепи від Волині, включаючи й… Ігоря Палицю. І тільки Степан Івахів у той день числився «відсутнім». Утім, він майже весь час «відсутній» у цій Раді.

До речі

«Слуги народу» приймали «антиолігархічний» закон, так би мовити, з особливим цинізмом. Вони всупереч регламенту вирішили не розглядати кожну поправку окремо — на це пішло б кілька годин, — а збити їх докупи і швидко проголосувати «пакетами». Пригадуєте, як колись довго приймався «мовний» закон через тисячі поправок? Але процедура і закон були дотримані. Для того вони й існують. А тут не могли попрацювати кілька годин…

Могли, звісно. Справа в іншому — хотіли продемонструвати свою силу і вседозволеність, показати, що можуть плювати і на опонентів, і на правила. Щоб усі зарубали собі на носі, хто тут хазяїн.

Так, до речі, колись вчинив Янукович, коли замість почекати, поки мітингувальники розійдуться з Майдану, наказав влаштувати їм криваву баню…

Тим часом

Народні депутати з фракції «Європейська Солідарність» подали до НАБУ, ДБР та Офісу Генпрокурора заяви про злочини депутатів монобільшості, передбачені статтями 351 та 364 Кримінального кодексу України, які вони вчинили в ході прийняття «антиолігархічного закону». «Завдяки криміналу команди Зеленського було зламано парламентаризм в Україні», — заявив представник партії Артур Герасимов.

Читайте також у нас: «Поліція врятувала підприємця, за вбивство якого конкурент заплатив 40 тисяч доларів (Фото)​».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel