Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Круті перці і смачні

Смачного!

Фото: salat.com.ua.

Круті перці і смачні

А вам смакує болгарський перчик із начинкою? Це страва, що ідеально підходить і для святкового застілля, і для сімейної вечері. Багато хто звик фарширувати цей овоч лише м’ясом і рисом – дуже смачно і поживно. Проте начиняти солодкий перець можна найрізноманітнішими сумішами: м’ясними, овочевими, сирними, змішаними з крупами. Спробуємо?

...по-турецьки

Сподобається прихильникам ситної, ароматної, смачної їжі

 

 Інгредієнти: 10 солодких перчин, 400 г яловичого фаршу, 2 цибулини, 80 г рису, 2 помідори, пів лимона, пів головки часнику, 50 г зелені (кріп, петрушка, кінза, зелена цибуля), 2 ст. л. томатної пасти, 2–3 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. приправи з пекучим перцем і пряними травами, сіль до смаку, 400 мл води.

Приготування. Зріжте з перців верхівки з хвостиками, витрусіть насіння, але не викидайте (згодяться в начинку як приправа). До фаршу всипте сирий промитий рис, подрібнені цибулю і часник, томатну пасту, оливкову олію, посічену зелень, приправу, сіль, зернятка солодкого перцю – все ретельно вимішайте і залиште в холодильнику на пів години, щоб промаринувалося. Начиніть перці цією сумішшю і викладіть їх в один шар у широку каструлю. Верхівки можна вкинути на дно або прикрити ними перці. Зверху положіть скибочки помідорів і лимона, залийте гарячою водою з розведеною в ній томатною пастою і сіллю (достатньо, щоб соус доходив до середини перців). Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і тушкуйте під кришкою впродовж години. Наприкінці посипте свіжою зеленню. До столу фаршировані перці по-турецьки подавайте з натуральним йогуртом або сметаною.

До речі

- Для приготування доцільно використовувати готові суміші спецій близькосхідної кухні, в яких багато пекучих і пряних натуральних ароматизаторів. Також важлива кислинка, якої нададуть стиглі томати і цитрусові. 

- Особливий підсилювач смаку у фаршированих перцях і загалом в овочах по-турецьки – насінини солодких перців, які господині зазвичай викидають.

- Рис можна замінити булгуром, але теж сирим. Крупинки встигають за годину пропаритися в рідкому соусі.

 

...по-молдавськи

Ця страва підійде і для святкового частування, і для сімейної вечері

 

 Інгредієнти: 8 перців, 400 г свинячого фаршу, 100 г круглого рису, 100 г помідорів, 1 морквина, 1 цибулина, 50 г томатної пасти, 0,5 л води, 1 ст. л. олії, сіль, перець – до смаку.

Приготування. Промийте рис, всипте в киплячу підсолену воду і варіть до готовності, потім промийте і перекладіть у глибоку миску. Покрайте кубиками цибулю, моркву натріть на тертці, помідори наріжте кубиками, всипте овочі в миску з рисом. Додайте фарш. Перемішайте начинку, посоліть і поперчіть за смаком. Перці очистіть від насіння, зрізавши хвостики. Нафаршируйте їх м’ясною начинкою з овочами і рисом. Налийте на дно каструлі трохи олії, викладіть фаршировані перці і залийте томатним соусом - томатною пастою, змішаною з водою. Соус злегка підсолити. Поставте перці на сильний вогонь, нехай закиплять. Потім зробіть мінімальний вогонь, прикрийте каструлю кришкою і тушкуйте страву 35-40 хвилин. Готову страву в гарячому вигляді подавайте до столу. Фарширований перець по-молдавському можете доповнити картопляним пюре або подавати як самостійне блюдо.

 

...фарширований морквою

Такий перець може стати легкою вечерею, а також відмінним гарніром до м’ясних страв

 

 ​Інгредієнти: 4 перчини, 2 морквини, 2 ст. л. олії, 1 велика цибулина, 1 ст. л. томатної пасти, 4 помідори, 2 зубчики часнику, 50 г твердого сиру, щіпка цукру, зелень, сіль, мелені чорний перець, паприка солодка і коріандр – за смаком.

Приготування. Моркву почистити і натерти на крупній тертці. У сотейнику розігріти 1 ст. л. олії, викласти моркву і злегка обсмажити на середньому вогні протягом декількох хвилин, помішуючи, посолити, додати перець, паприку, коріандр і дрібно нарізаний зубчик часнику, перемішати і потушкувати під кришкою ще 2–3 хвилини на маленькому вогні. Паралельно готувати основу для соусу, в якому тушкуватимуться перці: дрібно нарізати цибулю, зубчик часнику і помідори, попередньо знявши з них шкірку. Сковороду поставити на середній вогонь, розігріти в ній 1 ст. л. олії, викласти нарізану цибулю, обсмажити до напівпрозорості і легкого рум’янцю, постійно помішуючи. Додати часник, помідори, томатну пасту, знову перемішати, зменшити вогонь і готувати 5–10 хвилин під кришкою, посоливши і поперчивши до смаку, за потреби додайте дрібку цукру. Перець порозрізати навпіл уздовж, щоб вийшли «човники», видалити насіння, трохи посолити кожну половинку і заповнити їх морквяною начинкою, злегка ущільнюючи її. Викласти нафаршировані перці в киплячий на слабкому вогні томатний соус, накрити кришкою і тушкувати пів години. Потому зняти кришку, полити перці томатним соусом зі сковороди, захоплюючи і шматочки помідорів, присипати свіжою зеленню і тертим сиром. Знову накрити пательню і готувати перці ще кілька хвилин, поки сир не розплавиться. Подавати гарячим, викладаючи на порційні тарілки разом із томатним соусом і присипавши свіжою зеленню.

 

...вегетаріанський

Рецепт стане у пригоді і під час посту

 

 Інгредієнти: 9 перчин, 4 помідори, 3 морквини, 1 пастернак, 2 цибулини, 100 г рису, олія для смаження, сіль, перець мелений – до смаку, кілька гілочок базиліку.

Приготування. Промити кілька разів рис, залити його холодною водою і відварити майже до готовності, посоливши до смаку. Тим часом підготувати овочі. Цибулю нарізати кубиками, моркву і пастернак – дрібною соломкою. Розігріти сковороду з олією і спасерувати цибулю до прозорості, додати до неї моркву з пастернаком і смажити все разом на середньому вогні, помішуючи лопаткою, щоб не підгоріло, поки овочі набудуть золотистого відтінку. Перці помити, видалити плодоніжки з насінням, пробланшувати близько 3 хвилин, а тоді остудити – після такої обробки вони стануть м’якшими і швидше приготуються разом із начинкою. Натерти м’якоть помідорів на крупній тертці, шкірку викинути. Розігріти 2 ложки олії в сковороді, влити томатну масу і тушкувати її до загустіння хвилин 7–10, потому додати 2 столові ложки раніше приготовленої овочевої суміші, посолити й поперчити, вимішати і протушкувати все разом ще кілька хвилин. Якщо помідори кислуваті, то можна додати трохи цукру. Томатну підливу для перців зняти з вогню (вона повинна вийти середньої густоти, якщо дуже густа – влийте трохи води). Тушковані овочі вимішати з рисом, начинити кожну перчину цією сумішшю, скласти їх у каструлю, залити томатною підливою і поставити на плиту. Як закипить, зменшити вогонь і тушкувати перці 30–35 хвилин. Наприкінці, за 2–3 хвилини до вимкнення, додати дрібно посічений базилік. Зняти каструлю з плити і дати перцю настоятися пів години. Подавати страву можна як в теплому, так і в холодному вигляді.

Перці помити, видалити плодоніжки з насінням, пробланшувати близько 3 хвилин, а тоді остудити – після такої обробки вони стануть м’якшими і швидше приготуються разом із начинкою.

...з моцарелою

Таку страву можна подати і на святковий стіл як закуску

 

 Інгредієнти: 5 червоних солодких перчин, 300 г кульок моцарели, 30–40 оливок без кісточок, листя свіжого базиліку, оливкова олія.

Приготування. Перець розріжте навпіл, очистіть від серцевини. Форму для запікання збризніть оливковою олією та викладіть у неї половинки перцю. У кожну половинку перцю покладіть 3–4 кульки моцарели, мінімум 3 оливки (можна більше) і свіжий базилік (або іншу зелень, якщо немає базиліку). Моцарелу та оливки можна подрібнити, а можна залишити цілими — як вам більше подобається. Поставте перець у гарячу духовку на 20–25 хвилин. Перед подачею на стіл злегка охолодіть.

Читайте також: Вибираємо якісний сир: поради спеціалістів.

Реклама Google

Telegram Channel