Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Півторарічну дівчинку паралізувало  через відмову батьків від вакцинації

Ураження центральної нервової системи при поліомієліті — незворотний процес.

Фото із сайту moz.gov.ua.

Півторарічну дівчинку паралізувало через відмову батьків від вакцинації

У Великій Омеляні неподалік Рівного у родині, де виховується 10 дітей, — спалах поліомієліту

Дівчинка віком рік і 4 місяці захворіла першого вересня, і батьки звернулися до сімейного лікаря. Через два дні у малечі побачили зниження м’язової сили і парез ніг, тож її госпіталізували. Лікарі відразу запідозрили вірусне інфекційне захворювання.

— Медики повідомили про випадок гострого в’ялого паралічу. Є різні причини такої симптоматики, в тому числі — певні штами поліовірусів. Тому в дитини взяли біологічний матеріал, який направили до столиці, і референс–лабораторія Центру громадського здоров’я підтвердила, що хвороба викликана дериватом вакцинного штаму поліовірусів другого типу, — розповів головний санлікар Рівненщини Роман Сафонов.

В область приїхала команда епідеміологів та вірусологів. Фахівці проводять епідрозслідування: встановлюють контактних осіб, здійснюють забір їхніх біоматеріалів та роблять аналізи, адже поліомієліт — вірусна інфекція. Її можуть підхопити як невакциновані діти, так і дорослі — найчастіше через брудні руки, їжу та воду. Хвороба здатна уражати центральну нервову систему і призводити до паралічу. Ці процеси попри лікування — незворотні.

Маленьку пацієнтку вже виписали з медзакладу і привезли додому.

— Взагалі ця хвороба не лікується. Єдиний метод профілактики, яким часто нехтують, — це вакцинація, — зазначив Роман Сафонов.

Переважно 70% дітей хворіють без будь–яких симптомів, лише одна з 200 має параліч й інші важкі прояви.

Родина, в якій захворів малюк, віруюча, і з релігійних переконань батьки свідомо відмовилися від обов’язкового щеплення. В сім’ї виховується 10 дітей, під час обстеження ще у шістьох із них виявили вірус, але парезу кінцівок немає.

За словами Романа Сафонова, переважно 70% дітей хворіють без будь–яких симптомів, лише одна з 200 має параліч й інші важкі прояви.

Читайте також: ДТП на Волині: легковик злетів у кювет (Відео).

— Медики постійно на зв’язку з батьками. Відпрацьовуємо, де вони ходили, з ким контактували. Відбираємо біологічний матеріал, який відправляємо на дослідження. Найсуттєвіше з того, що маємо зробити, — охопити максимально щепленням дітей до п’яти років в області, щоб убезпечити надалі від захворювання, — каже головний санітарний лікар Рівненщини.

У дівчинки попереду ще не один курс лікування, реабілітація, щоб мінімізувати наслідки ураження центральної нервової системи та спробувати поставити її на ноги.

Але навіть попри лихо батьки не змінили поглядів щодо вакцинації.

Востаннє два випадки гострих в’ялих паралічів у дітей зареєстрували на Закарпатті у 2015–му. Понад два роки тривали заходи ліквідації спалаху поліомієліту, що став першим випадком захворювання в Європі після 2010–го і першим в Україні після 2006–го.

Telegram Channel