Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
У лісі ще є: топ-4 рецепти з опеньок

Добре вродили опеньки – буде врожай жита наступного року.

Фото із сайту odnaminyta.com.

У лісі ще є: топ-4 рецепти з опеньок

Ще встигнете, поки сезон не закінчився. А вродило їх, кажуть, цьогоріч чимало. Тож навіть не надто досвідчені грибники не вертатимуться додому з порожнім кошиком. А ми пропонуємо добірку рецептів, бо ж із цих тонконогих капелюшників якої тільки смакоти не готують…

Грибівниця з опеньків

По–справжньому осінній супчик допоможе зігрітися після прогулянки по лісі

Інгредієнти: 300 г опеньків, 2–3 картоплини, 1 цибулина, перець та сіль за смаком.

Приготування. Перебрані опеньки кладемо у друшляк і промиваємо під струменем води. Ставимо на плиту каструлю з водою (1,5 літра), а коли вона закипить, вкидаємо гриби і варимо 30 хвилин. Після цього опеньки відціджуємо, заливаємо свіжою водою, солимо і доводимо до кипіння. Почищену і помиту картоплю нарізаємо тонкою соломкою, цибулю — дрібними кубиками. Додаємо овочі до опеньків. Варимо на повільному вогні 15–20 хвилин, перчимо за смаком. Щоби суп мав більш насичений смак та аромат, даємо йому настоятися 5–10 хвилин під кришкою. Подавати, притрусивши зеленню.

До речі

  • За бажанням можна додати моркву, рис, локшину або пшоно.
  • Овочі перед додаванням до грибів можна пасерувати.

Салат «Гриби під шубою»

Традиційно господині готують у такому «вбранні» оселедця. Дехто навіть вважає цю страву застарілою і нецікавою. Якщо ви також так думаєте — скуштуйте новішу «шубу», «одягнувши» в неї грибочки (немає опеньків — згодяться будь–які, навіть магазинні печериці)

Інгредієнти: 0,5 кг свіжих грибів, 2 цибулини, 3–4 картоплини, 4 яйця, 200 г твердого сиру, 3–4 кислі огірки, майонез, сіль за смаком.

Приготування. Опеньки перебрати, помити, відварити, охолодити і нарізати кубиками. Цибулю покраяти кубиками й обсмажити на олії разом із грибами. Картоплю і яйця відварити до готовності. Варену картоплю, кислі огірки, твердий сир та яйця натерти на великій тертці. Викласти інгредієнти пластами: смажені гриби з цибулею, трішки посолити; картопля, посолити і змастити майонезом; мариновані огірки; яйця, посолити і змазати майонезом; твердий сир. Зверху прикрасити салат посіченою зеленню.

Дехто навіть вважає цю страву застарілою і нецікавою. Якщо ви також так думаєте — скуштуйте новішу «шубу», «одягнувши» в неї грибочки (немає опеньків — згодяться будь–які, навіть магазинні печериці)

Мариновані

Один із безлічі рецептів консервації осінніх дарів лісу. Просто і дуже смачно

Інгредієнти: 3 кг опеньків, 45 г солі, 900 мл води, 7 горошин чорного перцю, 1 ст. л. цукру (з чубком), 5 зубочків часнику, 3 лаврові листки, 6 бутонів гвоздики, 120 мл столового оцту, 100 мл рафінованої олії.

Приготування. Перебрані гриби промийте під проточною водою. Перекладіть їх у каструлю та варіть на сильному вогні 5–7 хвилин після закипання. Злийте окріп, промийте опеньки, знову залийте холодною водою, всипте 15 грамів солі та варіть пів години. Окремо приготуйте маринад: у воду додайте спеції і доведіть до кипіння. У киплячий маринад перекладіть шумівкою гарячі відварені гриби, прокип’ятіть кілька хвилин і розкладіть у гарячі стерильні слоїки. У кожну банку влийте по 2 ст. л. гарячої олії і закатайте.

Паштет

Підійде не лише для бутербродів — згодиться і як начинка для налисників чи пиріжків

Інгредієнти: 3 кг опеньків, 250–300 мл олії, 2 великі цибулини, 2 великі морквини, 5 ч. л. солі, 80 мл оцту (9 %), 1 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. чорного меленого перцю, 2 лаврові листки.

Приготування. Опеньки почистити, помити і відварити до готовності. Потому зцідити, знову промити й, охолодивши, перемолоти м’ясорубкою. Цибулю та моркву почистити, помити, розрізати на кілька шматків і також пропустити через м’ясорубку (окремо). У великій каструлі розігріти олію й підсмажити в ній перемелену цибулю, додати моркву і тушкувати овочі кілька хвилин. Далі викласти до них гриби, довести масу до кипіння, посолити, поперчити, всипати цукор і тушкувати на слабкому вогні протягом 1,5 години, постійно помішуючи. Згодом у паштет додати лавровий лист, влити оцет і готувати ще 30 хвилин. Розкласти грибну масу у простерилізовані баночки і стерилізувати пів години з моменту закипання води, після чого закатати і загорнути в ковдру до повного охолодження.

Telegram Channel