Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
На Волині домінує штам Дельта: у 99% взірців виявили мутації 

Вакцинація залишається єдиним способом захисту від COVID-19.

Фото volindses.com.uа.

На Волині домінує штам Дельта: у 99% взірців виявили мутації 

ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» продовжує роботу щодо вивчення циркуляції мутованого штаму Delta коронавірусної інфекції у Волинській області

Отримані результати секвенування взірців носоглоткових змивів, відібраних від хворих на COVID-19 мешканців області. За результатами досліджень у 38 із 40 зразків підтверджено штам Дельта коронавірусної інфекції, інформує Волинський лабораторний центр. 

Секвенування проводиться Інститутом молекулярної біології та генетики НАН України, мутації до вірусу досліджуються як у референс-лабораторії, так і в лабораторії ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

На епідпроцес в області впливає циркуляція мутованого штаму Дельта коронавірусу. У 99% отриманих взірців виявлено мутації  SARS-CoV-2 характерних для Delta. Із досліджених 317 взірців, у  313 виявлено мутації Дельта, що свідчить про те, що даний штам вірусу є домінуючим в області, як і в Україні.

Із досліджених 317 взірців, у  313 виявлено мутації Дельта, що свідчить про те, що даний штам вірусу є домінуючим в області, як і в Україні.

На дослідження взірців секвенування та підтвердження мутації вірусу SARS-CoV-2 здійснюється забір носоглоткових змивів в котрих вже є підтверждений позитивний ПЛР-тест  коронавірусної хвороби на ранніх початках інфікування, коли концентрація вірусу в організмі людини є максимальною.

 Чим небезпечний штам «Дельта»?  

Симптоми при зараженні штамом «Дельта» відрізняються. Лихоманка, головний біль, біль у горлі та нежить поширені, тоді як кашель та втрата нюху чи смаку — менш поширені.

Також повідомляють про серйозніші симптоми, включаючи порушення слуху, шлунково-кишкові проблеми та утворення згустків крові, що призводять до загибелі тканин та гангрени.

Відповідно до дослідження, проведеного вченими з Китаю концентрація вірусу в крові зараженої людини від штаму «Дельта» у 1000 разів більша ніж було в інфікованих диким штамом. Це означає, що у хворого набагато більша ймовірність виділяти вірус в зовнішнє середовище, що сприяє поширенню вірусу на інших людей.

Ймовірність розвитку тяжкого перебігу хвороби при зараженні штамом «Дельта» набагато вища, якщо люди не вакциновані. Якщо все ж зараження відбулося, повністю вакциновані особи переносять хворобу безсимптомно або ж в значно легшій формі.

Вакцинація залишається єдиним способом захисту від COVID-19. Тільки свідомий вибір людей та відповідальне ставлення є запорукою здорового способу життя.

Зробити щеплення можна:

Читайте також: У ковідному шпиталі в Боголюбах під киснем – 110 інфікованих

Джерело: ДУ «Волинський ОЦКПХ  МОЗ» та сайт МОЗ України.
Telegram Channel