Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На цвинтарі у Камені-Каширському дехто викидає сміття з могил родичів на сусідні надгробки

Громада не може дати ради зарослям акації на кладовищі.

Фото Газета Полісся

На цвинтарі у Камені-Каширському дехто викидає сміття з могил родичів на сусідні надгробки

Не перетворювати кладовище на сміттєзвалище закликає жителів райцентру камінь-каширка Ганна Соловей

Про це пише газета «Полісся».
Містянка упродовж багатьох років доглядає за дев’ятьма могилами своїх родичів та близьких, тож часто буває на місці спочинку, аби навести лад та облагородити надгробки. Жінка каже, що проблема з розповсюдженням заростей акації на території міського цвинтаря всім давно відома. Чагарники, утворені рослиною, доводиться вирубувати щонайменше двічі на рік. І, здебільшого, з цим упорюються люди самотужки. Втім щороку пані Ганна стикається з однією і тією ж проблемою: дехто, прибравши за могилами рідних, викидає гілля, опале листя на сусідні ділянки, а надто ті, за якими доглянути вже нікому.

І виходить так, що завали зрізаної акації захоронюються кучугурами поміж інших пам’ятників на тривалий час, створюючи тим самим недбалий вигляд на тлі загальної картини кладовища.

І виходить так, що завали зрізаної акації захоронюються кучугурами поміж інших пам’ятників на тривалий час, створюючи тим самим недбалий вигляд на тлі загальної картини кладовища.

Читайте також: Українцям можуть заборонити пити горілку та курити цигарки до досягнення 21-річного віку​.

Подібне недбальство місцями простежується по всій його території. Тож жителька райцентру не може змиритися з такою зухвалістю людей і разом зі своїми дітьми щороку береться очищати згадану локацію. Втім справа ця, зізнається, не з легких, бо затрачається немало сили, а відтак за посередництвом газети сподівається знайти вплив та достукатися до свідомості тих, хто чинить зневагу до спочилих. Жінка закликає вшанувати їх щонайменше порядком.

 

 Аргументи Анни Соловей поділяє і керівник ВУЖКГ Ігор Каденчук. Врегулювати ситуацію пропонує сприянням комунальників. Крім того, Ігор Миколайович додає, що працівники служби кожного тижня очищають територію цвинтаря. Втім зрубані гілки рекомендує людям зносити ближче до дороги, куди зручно буде під’їхати трактору і таким чином забрати великогабаритні рештки, бо з глибини кладовища комунальники сміття не виноситимуть.
— Минулого року за порадою польських колег, ми намагалися знищити акацію, яка є досить агресивною рослиною в усіх значеннях, спеціальними отрутохімікатами. Та, на жаль, усі наші спроби її позбутися виявилися марними. Тож що будемо робити тепер, поки невідомо. На кладовищі є умовні місця, де можна залишати рештки після прибирання. Однак замість того, щоб викинути його туди, де належить, люди засмічують сусідні могили, — констатував Ігор Каденчук.
До слова, уже з наступного року опікуватиметься кладовищем, зокрема його благоустроєм, новостворена комунальна установа Центр безпеки громадян Камінь-Каширської міської ради.

Леся МІНІБАЄВА.

Telegram Channel