Смачна підказка: почаюємо з кексиками? - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.80 € 32.48
Смачна підказка: почаюємо з кексиками?

А урізноманітнити ці кондитерські вироби можна завдяки добавкам і начинкам.

Фото із сайту 1zoom.ru .

Смачна підказка: почаюємо з кексиками?

Ця випічка для багатьох ласунів є однією з найулюбленіших: м’яка, солодка, ароматна, смачна. Та й господиням до вподоби, адже приготувати домашні кекси досить просто: все, що потрібно, — ​це спеціальні форми (силіконові, металеві або фарфорові) і базові інгредієнти, які знайдуться в кожному домі. А урізноманітнити ці кондитерські вироби можна завдяки добавкам і начинкам — ​згодяться для цього родзинки, курага, вишні, журавлина, кокосова стружка, горіхи, шоколад, варення, джеми, креми, глазур — ​все, що підкаже вам фантазія…

Cирний

Інгредієнти: 120 г маргарину, 1 скл. цукру, 250 г жирного сиру, 2 курячі яйця, 1 пакетик ванільного цукру, 300 г пшеничного борошна, 75 г родзинок, 1 пачка розпушувача.

Приготування. Маргарин завчасно дістати з морозилки, щоб трохи розм’як. У глибоку миску висипати цукор, ванілін і сир, вимішати. Розім’яти маргарин виделкою і перетерти його із сирною масою. За допомогою блендера або міксера збити отриману масу до однорідного стану, додати яйця, перемішати і ще раз збити. Акуратно всипати борошно, промитий ізюм і вимісити тісто лопаткою. Воно повинно вийти в’язким і густим.

Змастити форму для випічки олією і розподілити в ній тісто. Розігріти духовку до 200 °C і випікати кекс близько години. Не забувайте перевіряти його на готовність дерев’яною шпажкою. Як тільки тісто перестане до неї прилипати, дістати випічку і перекласти на тарілку. Можна прикрасити цукровою пудрою, подрібненими волоськими горіхами і шоколадною крихтою.

Ця випічка для багатьох ласунів є однією з найулюбленіших: м’яка, солодка, ароматна, смачна.

Шоколадні

Інгредієнти: 1 скл. борошна, 1 яйце, 0,5 скл. цукру, 1 скл. молока, 1 ст. л. олії без запаху, невелика щіпка соди, лимонний сік, щоб погасити соду, 2 ст. л. какао-порошку, сіль, трохи яблучного чи полуничного варення або джему для начинки.

Приготування. В окремому посуді збити цукор і яйце. Не припиняючи збивати, поступово вливати молоко, додати гашену соду і сіль. В отриману масу всипати просіяне борошно і какао. Замісити тісто. Наостанок додати олію і ще раз вимісити. Змастити формочки для кексів олією, розподілити в них 2 третини тіста, в центр кожного кекса покласти по 0,5 ч. л. начинки і накрити рештою тіста. Пекти близько пів години до готовності при температурі 180 °C.

Така випічка ідеально поєднується з гарячим чаєм, кавою, какао або ж просто з теплим молоком з медом.

Така випічка ідеально поєднується з гарячим чаєм, кавою, какао або ж просто з теплим молоком з медом.

Пісні з маком

Інгредієнти: 1 скл. цукру, 320 г борошна, 8 ст. л. олії без запаху, 1 ч. л. соди, погашеної оцтом, 6 ст. л. маку, 2 скл. води.

Приготування. У велику ємність всипати борошно та цукор, трохи перемішати, тоді влити воду й олію і вимішати до однорідності. В окремій посудині погасити соду оцтом і додати в тісто. Насамкінець всипати сухий мак. Готове тісто на пісні кекси виходить досить густим, повільно стікає з ложки. У підготовлені формочки влити по 1,5 столові ложки тіста, заповнюючи їх не більш як на 2/3. Духовку попередньо прогріти до 180 градусів і випікати кекси 30 хвилин. Готові вийняти з формочок, за бажанням можна присипати цукровою пудрою.

«Три смаки»

Інгредієнти: 1 скл. цукру (з чубком), 6 яєць, 200 г вершкового масла, 2 скл. борошна пшеничного, 1 ч. л. розпушувача (з чубком), дрібка солі, 75 г маку, 2 ст. л. какао-порошку, 50 г кокосової стружки, 2 ч. л. куркуми.

Приготування. Натерти масло на тертці і розтерти з цукром (для зручності можна перемолоти його на пудру). Відділити жовтки від білків і поступово ввести в суміш по одному жовтку, постійно перемішуючи. Додати просіяне борошно та розпушувач, дрібку солі. Білки збити до густої піни і поступово вводити їх у тісто, акуратно перемішуючи лопаткою. Розділити тісто на три частини і в кожну додати наповнювач: в одну – ​мак, в другу – ​какао, в третю – кокосову стружку й куркуму (для забарвлення). В силіконову форму викласти шар тіста з маком, зробити в ньому заглиблення і заповнити його тістом з какао. Тоді в коричневому пласті зробити заглиблення і викласти в нього жовте тісто. Поверхню розрівняти і випікати кекс у духовці при 180 градусах упродовж 45–50 хвилин (готовність перевіряйте зубочисткою). Готовий кекс прикрасити на свій смак.

Читайте також у нас: «В уряді розповіли, як нараховуватимуть тисячу за вакцинацію: що відомо».