Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Правильно казати не Росія, а Московія?

Ще раніше за львів’ян команда депутата Верховної Ради від партії «Європейська Солідарність» Олексія Гончаренка напередодні 30-ї річниці Незалежності України встановила оригінальний дорожній знак про Московію, котрий також дуже розлютив росіян.

Фото зі сторінки в твіттер Олексія ГОНЧАРЕНКА.

Правильно казати не Росія, а Московія?

Найрезонансніші події в житті країни та світу очима наших журналістів

Як львівські депутати намагалися дати іншу назву країні-окупанту

Представник «Самопомочі» у Львівській обласній раді Роман Кізима запропонував перейменувати Російську Федерацію на Московію

Він закликав своїх колег підтримати відповідне звернення до Президента України та Верховної Ради. Пан Кізима назвав таку ініціативу фундаментальною. На його думку, рішення відновило б історичну справедливість. Хоч депутати зустріли пропозицію сміхом, але проголосували таки за включення питання до порядку денного. Однак після обговорення голосів для підтримки документа вже не вистачило — ​«за» було лише 26 депутатів.

До речі, у січні 2021 року на сайті Президента України було зареєстровано петицію з такою ж пропозицією. «Використання назви Росія може неправильно тлумачитись іноземними громадянами і створювати враження ніби Росія має якесь відношення до Київської Русі. Україна як правонаступниця бренду «Русь» (як частини назви «Київська Русь») мусить припинити ці посягання і закріпити це на законодавчому рівні (для початку хоча б у власному законодавстві)», — ​наводив аргумент автор петиції. Проте вона теж не набрала потрібної кількості голосів.

Отже Московія наразі – неофіційна назва. Лише народна. Але і це вже немало.

 

Студент не обов’язково має бути автором «дипломної», головне – щоб міг її захистити...

На Львівщині Жовківський районний суд повністю виправдав доцента Львівського національного аграрного університету Олега Соколовського, який у 2016 році написав випускну наукову роботу замість студента з іншої кафедри за 400 доларів

Суд фактично дозволив викладачам за гроші писати наукові роботи замість студентів.
Суд фактично дозволив викладачам за гроші писати наукові роботи замість студентів.

 Тоді викладача затримали поліцейські під час отримання грошей за дипломну. Спершу Жовківський районний суд визнав провину викладача в «отриманні неправомірної вигоди». Йому присудили штраф у розмірі 21 тисячі гривень та заборонили бути науковим керівником у студентів і приймати іспити.

Утім Соколовський домігся нового розгляду справи через п’ять років після того, як касаційний суд скерував її назад до Жовківського суду.

Виправдувальний вирок ухвалив суддя Володимир Мікула. На його думку, це був не хабар, а «оплата наукової творчої роботи». Суддя також наполіг на тому, що від студента вимагають захистити дипломну роботу, однак нема заборони на написання тексту іншою особою.

Як кажуть, дожились… Але якщо один суд дозволив купувати дипломні роботи для захисту, то що заважає іншому суду дозволити платити гроші і за сам захист?

 

Мером можна буде стати навіть у 16 років?

В Україні планують дозволити голосувати та балотуватися на виборах саме з цього віку

У Верховній Раді вже зареєстровано відповідний законопроєкт під № 6402. Документ спрямований на розширення можливостей для громадян віком від 16 років активно долучатись до процесів місцевого самоврядування, участі у політичних партіях, керівних органах громадських об’єднань тощо. Депутати зазначають, що в низці країн Європи громадяни вже можуть брати участь у політичному житті країни із 16-ліття або виступають за надання такого права. Зокрема, в Австрії й окремих землях Німеччини 16-річні можуть голосувати на виборах. Наразі українці мають змогу повноцінно скористатись своїми громадянськими та політичними правами з 18-ти.

Ну що, уявили керівником вашої громади 16-річного голову?

 

«Їду в Польщу на заробітки» – і покинула прив’язаним собаку в парку

Пса знайшли причепленим до лавки на Дорогожичах у Києві

Поруч із ним лежали його іграшки й записка, повідомила киянка Марія Ляпіна. «Джек – хороший квартирний сторож. Я одинока і їду в Польщу на заробітки, тому мушу його залишити», – написала господарка чотирилапого.

Небайдужі кияни звільнили собаку. Спочатку пес боявся підходити до незнайомців, але згодом замерз і знесилів. Зараз тварину забрали до ветклініки. Потім його планують відвезти до притулку.

«Просто благаємо. Не даймо йому згаснути, візьміть просто на якийсь час додому, будь ласка. Це абсолютно домашній пес. Він добрий, привчений до гарної поведінки у квартирі та туалету на вулиці», – просить Марія Ляпіна, яка не залишилась байдужою до долі собаки.

 

Цифра

300 тисяч громадян України мають чинний дозвіл на проживання в Польщі. Стільки людей мешкає у Луцьку та Ковелі разом узятих. Українці становлять майже 57% усіх іноземців, які оселилися у сусідній країні.

 

Нова Зеландія заборонить продаж сигарет новим поколінням

У цій країні хочуть повністю відмовитись від куріння

Новозеландці хочуть стати першим народом без цигарок. Вірите, що це можливо?
Новозеландці хочуть стати першим народом без цигарок. Вірите, що це можливо?

 Кожен, хто народився після 2008 року, не зможе купити цигарки чи інші тютюнові вироби протягом усього життя згідно із законом, який мають ухвалити наступного року. «Ми хочемо бути певні, що молоді люди ніколи не почнуть палити», — ​сказала заступниця міністра охорони здоров’я Айша Верралл. Цей крок є частиною масштабної боротьби з курінням, оголошеної міністерством охорони здоров’я Нової Зеландії. Країна прагне спочатку зменшити рівень куріння до 5% до 2025 року, а на другому етапі — ​повністю викорінити цю шкідливу звичку.

Зараз приблизно 13% дорослих у країні палять, а десять років тому таких було 18%.

 

Пряма мова

Джо БАЙДЕН, президент США, про свій онлайн-саміт із президентом Росії Володимиром Путіним, який стосувався початку ймовірного масштабного наступу російських військ в Україну:

Я був дуже прямолінійний. Не було жодних недомовок. Це було ввічливо, але я висловився дуже ясно. Якщо (Путін. – Ред.) дійсно вторгнеться в Україну, то будуть серйозні наслідки, економічні наслідки, подібних до яких він ніколи не бачив.

Реклама Google

Читайте також: Сума вражає: Відомо скільки «Евертон» заплатить «Динамо» за Миколенка.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel