Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Зима довга, і тому особливої потреби у холодильниках немає…»

Про Анастаса Мікояна, який відкрив холодильники для СРСР, ходила приказка: «Від Ілліча до Ілліча – без інфаркту і параліча», маючи на увазі його політичне довгожительство, адже був на партійному Олімпі від «Ілліча» Леніна до «Ілліча» Брежнєва.

Фото із сайту besplatka.ua.

«Зима довга, і тому особливої потреби у холодильниках немає…»

Це не я сказав, дивлячись, як Луцьк у ці дні засипає снігом. Це «великий вождь всіх часів і народів». Одним словом — дожився: щоб вас чимось заінтригувати і заплутати, довелося повертатися в жахливі сталінські часи і совєтську епоху. Тільки не кажіть, що тоді жилося краще. Єдина фраза, яку сприйму як вагомий аргумент переваги тих років: «За комуністів жилося лучче, бо за комуністів я мала два коханці»

Але насамперед повторимо запитання, розгадуючи яке, ми повернулися в епоху Сталіна.

«Гарбуз із секретом» — 46 (2021)

Цим предметом, пов’язаним із добродушною приказкою про суїцид, часто після виборів характеризують більшість або меншість. Здається, зараз без нього ніяк. Притягальний він! А були часи, що не захотів активно впроваджувати його головний кат світу, сказавши Анастасу, що це забаганка, мовляв, на нашій території без нього можна легко обійтись. Та й через майже століття багато хто викручується без цього предмета. Як ті, хто рахує кожне літо і копійку, так і ті, хто за роки ще не журиться, на відміну від копійок… Придивіться уважно довкруж!

До речі, не так давно голлівудські суперзірки, коли знімали знаменитий фільм про машину часу, спочатку хотіли взяти цей предмет за головний інструмент подорожі, але потім у цілях безпеки таки відмовились. Хоч його зменшеного — і фізично, і функціонально — тепер часто беруть у мандрівки. Смартфон смартфоном, а…

Що знаходиться у гарбузі?

Ну а далі, як кажуть у ЗМІ, я передаю ефір пані Тетяні Репетило із села Гуляйполе Звенигородського району сонячної Черкащини, куди ми через великі снігопади поки що не доїхали…☺

«У холодильнику миша повісилась» — цю фразу, певно, говорив кожен із нас хоча б один раз за життя, дивлячись на порожні полиці свого домашнього «улюбленця», — поставивши три смайлики, почала свій лист пані Тетяна. — Вона мені одразу спала на думку після прочитаного завдання. Друге, на що я звернула свою увагу — це ім’я Анастас. З таким іменем мені відома тільки одна людина — Анастас Мікоян (1895—1978), радянський державний та політичний діяч, нарком харчової промисловості. Його називали батьком радянського громадського харчування. Мікоян ввів державні їдальні, систему «перше, друге і компот», рибні дні і багато чого іншого для розвитку харчування. В 1936 році Анастас за пропозицією Сталіна (головного ката світу) поїхав в Америку вивчати досвід цієї країни в галузі харчової промисловості. Він був вражений від побаченого і привіз зі США багато новинок. Зокрема, морозиво у вафельних стаканчиках, пломбір, ескімо, томатний сік, ковбасу, сосиски, гамбургери, майонез тощо.

В режисера Роберта Земекіса виникли побоювання, що діти, подивившись кінофільм, почнуть гратися у машину часу, полізуть у холодильники і закриють себе там, що може закінчитися плачевно…

Одним із головних вражень Мікояна від поїздки по штатах Америки були холодильники. Він радив Сталіну налагодити їх випуск в СРСР, перепрофілювавши заводи, але підтримки від нього не отримав. Сталін сказав: «На території нашої країни зима довга, і тому особливої потреби у холодильниках немає, а в літні місяці наше населення звикло тримати продукти в погребах і льодовнях». Та після війни все ж таки морозильники почали повільно, але впевнено входити в побут радянських людей, хоча в 1965 році тільки 5,8% домогосподарств їх мали.

У наш час вони є майже в кожній родині, хоча дехто, можливо вимушено, обходиться і без них. Ну а декому в морозильник і класти нічого. Особливо тим, хто рахує літа, тобто пенсіонерам із їх копійчаною пенсією.

Тепер про Голлівуд та культовий фільм «Назад у майбутнє» (1985). В початковому його сценарії машиною часу повинен був стати холодильник, а не автомобіль, проте в режисера Роберта Земекіса виникли побоювання, що діти, подивившись кінофільм, почнуть гратися у машину часу, полізуть у холодильники і закриють себе там, що може закінчитися плачевно…

Звичайно, тепер усі звикли до комфорту. Навіть під час подорожей та туристичних походів хочуть мати і прохолодні напої, і свіженькі овочі, і бутерброди з чимось смачненьким, і соковите м’ясо для шашликів. От і стає в пригоді туристичний похідний холодильник або ж, як варіант, сумка–холодильник. Вони зазвичай невеликі, компактні і прості у використанні.

До речі, перший хатній холодильник у 1895 році запатентував француз Марсель Одіфрен. А в 1910–му працюючий екземпляр такого «морозка» був створений у США і коштував, як два автомобілі. Через рік холодильники почали виготовлятися в Америці на постійній основі і за більш доступними для населення цінами. З 1926–го їх випускають у Європі, з 1939–го — в Україні на Харківському тракторному заводі. Отже, на мою думку, в гарбузику — холодильник».

Блискуче, пані Тетяно! Ви стаєте переможницею конкурсу історій пошуку правильної відповіді — тобто власницею 150 гривень.

А по 100 гривень з легкої руки головного бухгалтера «Цікавої газети на вихідні» Тамари Вдовиченко, яка провела жеребкування серед авторів 6 есемесок зі словом «Холодильник», дістануться Сергію Белому з міста Винники Львівської області та Віті Бобко з села Затурці Володимир–Волинського району Волині (пані Віті ми нараховуємо бал та 100 гривень призових і за минулий тур, адже вона навела доказ, що також надсилала повідомлення зі словом «Кальмар»).

Переможців назвали — час шукати нових.

Читайте також: До Луцька завітав Святий Миколай: на Театральному майдані засвітили головні ялинки міста (Фото).

«Гарбуз із секретом» — 50 (2021)

Сьогодні ми заховали в гарбузі напій. Адже ж свято наближається! І не одне. І той напій тісно пов’язаний з однією сучасною європейською зіркою, захоплення якої, місце народження, стиль життя, кумири, справа колишня і теперішня переплелися з цими людьми: Ілля Рєпін, Леонардо ді Капріо, Монрітта, Іван Котляревський, Руслана Лижичко, Еркюль Пуаро, Доменіко Дольче, Сергій Лещенко, Фредді Мерк’юрі…

Що за напій знаходиться у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 24 грудня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Піст», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Максим Мохнюк)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Нехай щастить у пошуках! А ще обов’язково зробіть щеплення від коронавірусу, передплатіть «Цікаву газету на вихідні» на 2022 рік і зігрійте найближчих своїми обіймами!

Грицько ГАРБУЗ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel