Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
На Волині не вистачає коштів на підвищення зарплат медикам

Підвищення рівня зарплати стосуватиметься не усіх?

Фото zn.ua.

На Волині не вистачає коштів на підвищення зарплат медикам

З 1 січня 2022 року зарплата медичного персоналу має зрости. Проте для закладів, які не контрактуються з НСЗУ, в держбюджеті на наступний рік додаткових коштів на це не передбачили

Про це стало йшлося під час заходу Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» HOVERLA / проєкт USAID в Україні та Асоціації міст України «Обговорення новацій податкового та бюджетного законодавства у 2021-2022 роках», пише ІА Волинські новини.
Нагадаємо, в Україні анонсоване суттєве збільшення заробітних плат медикам: лікарі мають отримувати мінімум 20 тисяч, а середній персонал – 13 тисяч. Проте, зазначив голова бюджетної комісії облради Орест Маховський, аналізуючи державний бюджет на 2022 рік, з’ясувалося, що суттєво видатки для НСЗУ не переглядали. Тому незрозуміло звідки заклади, які контрактуються зі службою здоров’я мають брати гроші на підвищення зарплат. Водночас є низка закладів охорони здоров’я, які обслуговують усіх громадян Волині, проте не мають укладених контрактів з НСЗУ, однак там теж є медичний персонал, який має отримувати вищу зарплату.

Будинок дитини, судмедекспертиза, МСЕК, патанатомічне бюро, Центр крові – це ті заклади, які обслуговують всю громаду. Там теж є медики і середній персонал.

«Будинок дитини, судмедекспертиза, МСЕК, патанатомічне бюро, Центр крові – це ті заклади, які обслуговують всю громаду. Там теж є медики і середній персонал. Ситуація складна, бо на ці заклади виділили всього 58 мільйонів, хоча цього року було 110. Незрозуміло звідки брати гроші на підвищення зарплат, адже не вистачає призначень за окладами цього року», – відзначив він.
Водночас, зауважує депутат, надія на отримання додаткового ресурсу таки є, оскільки в Міністерстві охорони здоров’я є проєкт розпорядження уряду про виділення додаткових 850 мільйонів на ці заклади. Тож, зауважує він, є шанс що відтермінують ці проблеми ненадовго.
«Нові розміри зарплат мають бути розраховані з 1 січня 2022 року. Якщо у січні МОЗ і уряд оперативно спрацюють і ми отримаємо в область цей ресурс, тоді ми зможемо передбачити підвищення зарплат, бо поки о компенсаторів немає. В червні був виданий відповідний указ президента і за цих півроку в проєкті держбюджету не передбачили додаткових видатків, а лише зараз через МОЗ починати цей процес, хоч було простіше внести зміни в другому читанні», – вважає він.
Як зазначив директор департаменту політики міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів Міністерства фінансів Олександ Корінь, такі видатки планують передбачити.
«Ресурс був збільшений для НСЗУ. І щодо закладів, які не мають також прораховувались. Вони є в МОЗі не включені як субвенція. Думаю, на початку року мають перерозподілити бюджетні призначення і обсяг субвенції на підтримку закладів охорони здоров’я має бути збільшений», – переконував він.
Юлія МАЛЄЄВА.

Реклама Google

Читайте також: COVID-19: на Волині – 412 нових хворих, на Рівненщині - 264​.

Telegram Channel