Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
МЗС Британії: Кремль планує привести до влади в Україні проросійського лідера

Очільниця МЗС Сполученого Королівства Елізабет Трасс.

Фото Факти.

МЗС Британії: Кремль планує привести до влади в Україні проросійського лідера

Міністерство закордонних справ Британії заявило, що викрило докази змови щодо встановлення проросійської влади в Україні на тлі планів Кремля про вторгнення в Україну

Дослівно Британське МЗС: «У нас є інформація, яка вказує на те, що російська влада прагне встановити проросійського лідера в Києві, оскільки розглядає питання про вторгнення та окупацію України. Потенційним кандидатом розглядається колишній народний депутат України Євген Мураєв.

Ми маємо інформацію, що російські спецслужби підтримують зв’язки з багатьма колишніми українськими політиками, зокрема це:

  • Сергій Арбузов, перший віце-прем'єр-міністр України у 2012-2014 роках, в.о. прем'єр-міністра у 2014 році
  • Андрій Клюєв, перший віце-прем'єр-міністр у 2010-2012 роках, керівник Адміністрації колишнього президента України Януковича
  • Володимир Сівкович, колишній заступник голови Ради національної безпеки і оборони (РНБО)
  • Микола Азаров, прем'єр-міністр України у 2010-2014 роках».

Британське МЗС вказує, що деякі з них «мають контакти з офіцерами російської розвідки, які зараз беруть участь у плануванні нападу на Україну».

Як зазначила міністр закордонних справ Британії Ліз Трасс, інформація, оприлюднена сьогодні, «проливає світло на масштаби російської діяльності, спрямованої на підрив України, і дає змогу зрозуміти мислення Кремля».

Деякі з них «мають контакти з офіцерами російської розвідки, які зараз беруть участь у плануванні нападу на Україну»

«Росія має зупинити ескалацію, припинити свої кампанії агресії та дезінформації і йти шляхом дипломатії. Як неодноразово заявляли Велика Британія та наші партнери, будь-яке військове вторгнення Росії в Україну було б серйозною стратегічною помилкою з серйозними витратами.

Позиція Великобританії щодо України також зрозуміла. Ми однозначно підтримуємо її суверенітет і територіальну цілісність в межах міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим», – наголошують у МЗС Британії.

Зазначимо, що четверо колишніх українських посадовців, яких вказує МЗС Британії, втекли з України після Революції гідності.

Нагадаємо, Мураєв неодноразово потрапляв у скандали через свої проросійські заяви. Він заявляв, що бойові дії на Донбасі є нібито «громадянським конфліктом», бо «Росія допомагає «ДНР» і «ЛНР» грошима, технікою, інструкторами, так само, як США допомагали ВСУ і Нацгвардії».

Крім цього, називав Революцію Гідності «державним переворотом». У червні 2018 року він заявив, що Олег Сенцов «для однієї частини населення є терористом», бо нібито «готував підпали та вибухи». Після цього Генпрокуратура відкрила провадження щодо Мураєва за статтями «державна зрада» та «завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину».

Читайте також: Державні та громадські діячі закликали владу припинити переслідування національної опозиції і об’єднатися задля захисту України​.

Згодом Мураєв визнав, що справа Сенцова, але чи справедливі звинувачення в тероризмі щодо українського режисера – він не знає, адже російське слідство нібито спирається й на свідчення українця Геннадія Афанасьєва. Зазначимо, що Афанасьєв давно відмовився від свідчень, «оскільки вони були надані під тиском».

Telegram Channel