Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Волинська актриса: «Мистецтво для дітей не може бути комерційним» (Відео)

Многая літа, Світлано Іванівно!

Фото volyn.com.ua.

Волинська актриса: «Мистецтво для дітей не може бути комерційним» (Відео)

Коли вона була ведмедиком, один зі сніговичків зняв свій шарфик і обмотав клишоногого, щоб той більше не мерз, а коли стала зайчиком, то казкові снігові створіння віддали їй свої носики-морквинки... Концентрація добра на сцені зашкалювала. А це була лише одна вистава із сотень, які зіграла Світлана Стасюк за 40 років служіння у Волинському академічному обласному театрі ляльок. Чи не кожна її роль дарувала усмішки, сльози, змушувала задумуватися і, напевно, щось змінювала в душах юних та дорослих глядачів та й зрештою у своїй, адже професійну деформацію ніхто не скасовував

Ми вирішили познайомити вас із цією акторкою в час, коли можновладці охоче б перетворили театри на борделі (читайте про це у номері «Волині» за 26 січня).

Тому одне із перших запитань, на яке ми попросили відповісти пані Світлану, й стосувалося комерціалізації культури.

– Мистецтво повинно виховувати, робити наших діток добрішими, воно не може бути бізнесом, – наголосила артистка.

Волинянка розповіла, що магію театру відчула ще у першій своїй виставі, коли була студенткою. Тоді вона вперше у якості акторки вийшла на сцену й відразу поїхала на гастролі. Жінка каже, що досі пам’ятає щасливі очі дітей у глядацьких залах.

– Ми якось приїхали в одне із сіл Камінь-Каширського району своїм «кубанцем», а місцеві жителі нам говорять: «Як ви сюди добралися? До нас німці не могли дістатися!» А от обласному театру ляльок вдалося! – усміхається актриса.

В однієї акторки на сцені сльози текли рікою, а зал не реагував. Добре, що не сміявся. Інша ж не плакала, але так дивилася, що плакав я і всі глядачі. Це важко пояснити, але таким небесним даром і володіє Світлана.

... Коли переглядав виставу за участі Світлани Стасюк, не полишала думка, що в цієї жінки, напевно, теж є проблеми: можливо, грошей бракує, або з кимось посварилася, чи трубу на кухні прорвало? Питаю, як вдається йти до малечі й ділитися з нею радістю, коли вдома не все гаразд.

– От там, де трубу прорвало, там вона й залишається. Виходиш на сцену – й несеш позитив, бо людям байдуже, що у тебе на серці, вони хочуть бачити інше, – пояснює акторка.

Зайчик, Білочка, Ворона, Ведмедик і Сварлива тітонька – це ролі, які зіграла пані Світлана лише в одній виставі «Сонечко і снігові чоловічки». І кожен персонаж був унікальним. Таке різноманіття можливе завдяки винятковому голосу актриси. На цій її особливості нам декілька разів наголошували її колеги.

– У злої людини не може бути такого голосу. Вона озвучує безліч вистав, навіть тих, у яких не бере безпосередньої участі. Її зять Валерій Семенюк, який також грає у нашому театрі, часто жартує: «Знову тещу в колонку запхали», – каже актор Олег Даниленко.

Його підтримав і керівник театру Данило Поштарук. Йому здається, що у грудях Світлани Стасюк заховано орган.

– У моїй практиці був випадок, коли дві актриси грали знедолену дівчину. Вони чергувалися. Так от, в однієї на сцені сльози текли рікою, а зал не реагував. Добре, що не сміявся. Інша ж не плакала, але так дивилася, що плакав я і всі глядачі. Це важко пояснити, але таким небесним даром і володіє Світлана, – стверджує Данило Андрійович.

Серед численних ролей нашої героїні є особлива. Вона – учасник гумористичного дуету «Галька і Манька», з яким знайома чи не вся Україна. Акторка Лариса Гарлінська, яка виконує роль Гальки, каже, що Світлана Стасюк змусила її переосмислити творчість Шевченка.

 

– Вона дуже потужна драматична актриса. Я ніколи не думала, що мене може довести до сліз моя колега. Вона перевернула мою душу і змінила моє ставлення до Тараса Григоровича. Після її моновистави «У нашім раї на землі...» я прибігла додому, відкрила «Кобзар», читала, по-іншому сприймаючи кожне слово, – зазначила пані Лариса.

Читайте також: Волинські Галька і Манька дадуть фору «95 кварталу».

... А у виставі «Сонечко і снігові чоловічки» усі герої шукали сонечко. Ми запитали Світлану Стасюк, чи знайшла вона його у своєму житті?

– О, сонечко – це наш театр, – усміхається актриса. – Тут немає випадкових людей. Ми всі велика родина, де підтримують один одного і завжди готові допомогти.

P.S. Сьогодні Світлана Стасюк відзначає свій ювілей. Редакція «Газети Волинь» і сайту volyn.com.ua вітає акторку зі святом! Бажаємо міцного здоров’я, любові та багато нових ролей!

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel