Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
В Україні запровадили надзвичайний стан. Що треба знати

Запровадять режим НС на 30 днів

Фото: УНІАН, Денис Прядко.

В Україні запровадили надзвичайний стан. Що треба знати

Йдеться про всі регіони, окрім Донецької та Луганської областей

Верховна Рада запровадила в Україні надзвичайний стан на 30 днів.

За це рішення проголосували 335 із 339 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Йдеться про закон про затвердження указу президента України «Про введення надзвичайного стану в окремих регіонах України» (№7108).

Указом президента передбачається ввести на території Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, міста Києва надзвичайний стан з 00 годин 00 хвилин 24 лютого строком на 30 діб.

Запроваджується комендантська година та перевірка документів у громадян, а у необхідних випадках проведення особистого огляду, огляду речей, транспортних засобів, багажу і вантажів.

Голови обласних та Київської міської державної адміністрації мають утворити оперативні штаби на чолі з головами адміністрацій для координації дій органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій із запровадження здійснення заходів правового режиму надзвичайного стану.

На територіях, де вводиться надзвичайний стан, запроваджуються такі заходи:

  • особливий режим в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування (за потреби);
  • обмеження руху транспортних засобів та їх огляд (за потреби);
  • посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;
  • забороняється проведення масових заходів, страйків;
  • тимчасова чи безповоротна евакуація людей з місць, небезпечних для проживання, з обов’язковим наданням їм стаціонарних або тимчасових жилих приміщень.

Крім того, запроваджується комендантська година та перевірка документів у громадян, а у необхідних випадках проведення особистого огляду, огляду речей, транспортних засобів, багажу і вантажів.

Передбачається також заборона призовникам, військовозобов’язаним та резервістам змінювати місце проживання без відома відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління та/або регіонального органу Служби безпеки України, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки.

Серед іншого запроваджується заборона на виготовлення і розповсюдження інформаційних матеріалів, що можуть дестабілізувати обстановку; заборона роботи аматорських радіопередавальних засобів та радіовипромінювальних пристроїв особистого користування; особливі правила користування зв’язком та передачі інформації через комп’ютерні мережі (за потреби).

Відповідний указ президента набирає чинності одночасно з набранням чинності законом «Про затвердження указу президента України «Про введення надзвичайного стану в окремих регіонах України». Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Читайте також: Зеленський зустрівся з найбільшими бізнесменами. Про що говорили

Джерело: unian.ua.
Telegram Channel