Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Кухня під час війни: хліб та капуста –  на столі не пусто

А скільки тут ще є вітамінів!

Фото із сайту gusto.com.

Кухня під час війни: хліб та капуста – на столі не пусто

Справді, коли в хаті є ці два продукти, легко можна втамувати голод. А що як сприймати приказку не буквально? Рецептів борошняних виробів із капустою назбирається не на одну брошурку! Чимало з них згодяться і під час посту

Смажені пиріжки з квашеною капустою

Інгредієнти: 0,5 л води, 3 ст. л. олії, 30 г дріжджів, цукор і сіль; борошно, квашена капуста, цибулина, олія для смаження.

Приготування. Розвести дріжджі в невеликій кількості теплої води зі щіпкою цукру. У просіяне борошно всипати сіль, влити воду, 3 столові ложки олії, розчинені дріжджі і вимісити тісто. Поки воно підходитиме, готуємо начинку. Капусту, якщо дуже кисла, промити або злегка вимочити. Відтиснути і підсмажити з цибулею на олії, додавши за смаком спеції. Для приготування пиріжків шматочки тіста розкачувати на палянички, класти по центру начинку, защипувати і, коли трохи підрухаються, смажити на олії з усіх боків.

Бутерброди з капустою і тунцем

Інгредієнти: 1 банка консервованого тунця, чверть маленької капустини, пучок зелені (цибулі, петрушки), 1 ст. л. майонезу, 3 ст. л. грецького йогурту, сіль, мелений чорний перець — за смаком, хліб.

Приготування. З консерви злити рідину і розім’яти рибу виделкою. Дрібно нашаткувати капусту, присолити і пом’яти, додати порізану зелень, тунець, майонез, йогурт, спеції. Усе добре вимішати, намастити на хліб і накрити такими ж скибочками.

Картопляники

Інгредієнти: 500 г картоплі, 1 морквина, 3/4 склянки борошна, 2 ст. л. томатної пасти або кетчупу, 250 г свіжої капусти, 100 г печериць, 2 цибулини, 1 ч. л. солі, перець чорний, рафінована олія для смаження.

Приготування. Картоплю варимо «в мундирі». Цибулю і гриби ріжемо кубиками. Моркву тремо на середній тертці. Капусту дрібно шаткуємо. У глибокій сковороді обсмажуємо цибулю, додаємо терту моркву та печериці, трохи пізніше — капусту. Коли вона зарум’яниться, вливаємо розведену у воді томатну пасту і тушкуємо до готовності. Трохи охолоджену картоплю чистимо і пропускаємо через м’ясорубку. Додаємо сіль, перець і частину борошна. Замішуємо тісто, поступово підсипаючи муку, — воно має вийти досить щільним і пружним. Шматочок тіста розплескуємо на долоні в коржик, начиняємо капустою, защипуємо краї, формуємо пиріжок. Смажимо у товстостінній сковороді на олії з обох боків до золотистої скоринки. Готові пиріжки викладаємо на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру.

Готові пиріжки викладаємо на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру.

Верзере

Інгредієнти: для тіста — 0,5 скл. олії, 0,5 скл. води, 2 скл. борошна, сіль; для начинки — 2 скл. квашеної капусти, 1 морквина, 1 цибулина, сіль; 1 жовток.

Приготування. Ця страва національної молдавської кухні за смаком нагадує листкові пиріжки, але є більш м’якою, має ніжнішу консистенцію. Для тіста змішуємо воду з олією, сіллю і, поступово додаючи борошно, ретельно вимішуємо. Накриваємо тісто рушником і даємо постояти хвилин 25–30. Тим часом готуємо начинку: обсмажуємо дрібно нарізану цибулю до прозорості. Квашену капусту відтискаємо і додаємо на сковороду до цибулі, смажимо до злегка золотистого кольору. Тісто ділимо на 14–16 частин, тонко розкачуємо на прямокутники. На край кладемо смужкою начинку, краї закручуємо всередину і згортаємо рулетиком (так, як налисники). Пиріжки викладаємо на деко, застелене пергаментним папером, змащуємо зверху жовтком і випікаємо за температури 200 градусів упродовж 20 хвилин.

Реклама Google

Мандрики

Інгредієнти: 2,5 скл. борошна, 20 г дріжджів, 0,5 скл. молока, 2 яйця, солі, 700 г свіжої капусти, 100 г цибулі, 50 г масла.

Приготування. Капусту дрібно нашаткувати, протушкувати з маслом, цибулею, перцем і сіллю. Замісити дріжджове тісто і, коли воно підійде, сформувати палянички з бортиками. Коли коржі трохи піднімуться, на них покласти схололу капусту, краї змастити яйцем, а капусту полити маслом, у якому вона смажилася, і випікати в гарячій духовці.

Читайте також у нас: «Воєнна кухня: різні варіанти улюбленого салату вінегрет​».

Telegram Channel