Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Уродженець Горохова завдяки друзям з Німеччини налагодив  на Волині виробництво приладів для зупинки кровотечі

Андрій Кленк (праворуч) із водієм Іваном у Ростоку вантажать фуру від «Karls» і німецьких друзів.

Фото з особистого архіву Андрія КЛЕНКА.

Уродженець Горохова завдяки друзям з Німеччини налагодив на Волині виробництво приладів для зупинки кровотечі

«Якщо побачите турнікет із тризубом, то знайте: він зроблений у славному місті Володимирі…»

Більше 15 років тому горохівчанину Андрієві Кленку дуже пощастило з керівником у Німеччині. Власник фірми «Karls» Роберт Даль у важкі для України години одним із перших зарекомендував себе як її справжній друг. Завдяки їхній злагодженій спраці у Володимирі налагодили виробництво турнікетів.

На війні джгути дуже потрібні. Спершу Андрій купував їх у Німеччині по 12–15 євро за штуку. Відтак сотнями замовляв у Китаї. Ціна влаштовувала, а ось час доставки — ні. Вирішити проблему допомогла дружня розмова з кумом Романом Мазурком, архітектором із Володимира.

Ця штукенція – допомога №1 під час поранення.
Ця штукенція – допомога №1 під час поранення.

 Китайці «клепають», а ми не можемо? Зробимо ще кращі! – не сумнівався кмітливий зодчий і разом із колегою Андрієм Никонюком швидко налагодив виготовлення пристроїв для тимчасової зупинки кровотечі. Новоспечені виробники ще й оздоблюють їх тризубом і написом «Володимир».

Пластикові елементи друкують на 3D–принтері, стрічки купують у Польщі й пришивають самі. Почувши про таке винахідництво по–українськи Роберт Даль, який фінансував попередні закупки турнікетів, миттю придбав волинянам чотири 3D–принтери й передав кошти на закупівлю матеріалів для першої тисячі джугутів.

Китайці «клепають», а ми не можемо? Зробимо ще кращі!

– Сотні їх, протестованих медиками, вже в аптечках наших захисників. Якщо побачите турнікет із тризубом, то знайте: він зроблений у славному місті Володимирі, — каже Андрій Кленк.

Про речі, потрібні військовослужбовцям на передовій, а мирним жителям під обстрілами орків, наш земляк дізнається в координатора волонтерського центру у Горохові Віталія Гладуна. Тоді зі списком іде до Роберта Даля. Напередодні православного Великодня він власним коштом знову завантажив гуманітарною допомогою фуру, вже третю від початку війни, крім чотирьох бусів. Загалом завдяки Андрієві передав в Україну десятки генераторів, берці, сотні рацій, 40 тепловізорів, різні кабелі, бензопили, рюкзаки… Цими днями волонтер із Богодухова Володимир Баранніков передав від військовослужбовців подяку за смачний консервований суп у п’ятилітрових бляшанках. Щоб вживати, його достатньо просто розігріти на вогні.

Збором продуктів і побутової хімії в Ростоку опікується організація Landzeit Roveshagen e. V, дитячий садок Kindertagesstatte в Роверсхагені і німецько–українське товариство, серед працівників якого й подружжя Тетяни та Андрія Кленків.

У Страсну п’ятницю горохівчани отримали десятки палетів із продуктами, напоями, макаронами, консервами… Їх невдовзі волонтери повезуть у найгарячіші місця України.

— У Німеччині маю дуже багато друзів, які хочуть допомогти Україні. Дехто дає мені гроші й каже, що купити, інші перераховують їх на банківську картку, — розповів Андрій Кленк.

До того, що під його оселю потрібно нести не лише газети, а везти й розвантажувати величезні пакунки, які німці збирають для українців, мало–помалу звикли навіть тамтешні листоноші.

– Уже мав намір задобрювати їх шоколадками, але, схоже, вони теж швидко зрозуміли, що роблять миротворчу й богоугодну справу, – більше всерйоз, аніж жартома каже небайдужий волинянин. І разом із Робертом та німецькими друзями вже думає про новий гуманітарний вантаж.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

Читайте також на volyn.com.ua: «Найспівучіший боєць Юрій Городецький захищає Україну разом із батьком та дружиною (Відео)».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel