Курси НБУ $ 29.25 € 30.48
А вам смакує крем-суп? Суперові рецепти

Спробуйте приготувати – не пошкодуєте!

Фото menunedeli.com.

А вам смакує крем-суп? Суперові рецепти

Може, не всі про це пам’ятають, але ми усі без винятку їли таку страву в дитинстві. ☺ Справді, нам відварювали овочі, протирали через сито та додавали бульйон. Однак нині крем-суп — ​не просто перетерті овочі з бульйоном. Це, по суті, ресторанна страва, адже такі супи стають дедалі популярнішими, їх можна готувати не тільки в будні, а й на святковий стіл подати не соромно. До багатьох рецептів входять вершки, морепродукти, вина, для оздоблення використовують зелень, сухарики, шматочки овочів, натертий сир. Із такими супами люблять експериментувати кухарі зі світовим ім’ям. Може, і нам спробувати?

Із топінамбура

«Мене завжди дивував цей  ​коренеплід із дуже оригінальним смаком, але чомусь забутий. У супермаркеті його не знайдеш, а на ринках він з’являється тільки навесні та восени. І я вам раджу скористатися цим моментом. Можна просто посмажити топінамбур і подати його з домашнім майонезом, а можна приготувати дивовижний крем-суп», — ​радить відомий кулінар Євген Клопотенко і ділиться рецептом

Інгредієнти: 500 г топінамбура (+ додатково для чипсів), 500 г картоплі, 1 стебло цибулі-порею, 2 зубки часнику, 30 г вершкового масла, 1 ст. л. оливкової олії, 1 л курячого або овочевого бульйону, 200 мл вершків, сіль та перець — ​до смаку.

Приготування. Порей поріжте кільцями, часник почистіть і дрібно посічіть. У сотейнику або каструлі з товстим дном розтопіть вершкове масло, добавте до нього столову ложку оливкової олії, обсмажте цибулю і часник на середньому вогні до м’якості цибулі, посоліть і поперчіть. Додайте в сотейник попередньо очищені й порізані дрібними кубиками картоплю і топінамбур (залиште трохи кореня для чипсів), смажте протягом 4–5 хвилин, періодично помішуючи. Влийте в каструлю 1 л овочевого або курячого бульйону, доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні протягом 30 хвилин. Зніміть з вогню, додайте 200 мл вершків 20% жирності та перебийте суп занурювальним блендером до однорідності. Досоліть за смаком, знову поставте на вогонь, доведіть до кипіння і відразу зніміть з плити. Для подачі можна приготувати чипси з топінамбура: порізати його дуже тонко й обсмажити на сухій сковорідці на маленькому вогні, поки не почне трохи пригорати. Розлийте суп по тарілках, прикрасьте зеленню та чипсами і додайте трохи оливкової олії зверху.

 

«Дюбарі»

Авторство цього рецепта приписують Марі Жанні Дюбарі — ​фаворитці французького короля Людовика XV. Суп начебто мав сприяти висвітленню її шкіри, як було модно в ті часи. Чи був ефективним цей засіб, достеменно не відомо, проте французький суп із цвітної капусти досі дуже популярний

Інгредієнти: 1 цибулина, 1 головка цвітної капусти (500–600 г), 700–800 мл молока, дрібка мускатного горіха, 25 г вершкового масла, сіль та перець — ​до смаку.

Приготування. Капусту розберіть на суцвіття, опустіть у киплячу воду на 1 хвилину і відцідіть. Цибулю поріжте півкільцями й обсмажте на вершковому маслі до м’якості. У каструлю влийте молоко, додайте цвітну капусту й цибулю, дрібку мускатного горіха, сіль та перець, доведіть до кипіння і варіть 10–12 хвилин на маленькому вогні. Перебийте суп занурювальним блендером до отримання однорідної маси і розлийте в тарілки.

Україна пахне свіжоспеченим хлібом, часником, варениками та наваристим борщем. Угорщина — ​гуляшем, Німеччина – ​смаженими сосисками… А Швейцарія, звичайно, сиром!

Швейцарський із грінками та сиром

У кожної країни є свій аромат. Україна пахне свіжоспеченим хлібом, часником, варениками та наваристим борщем. Угорщина — ​гуляшем, Німеччина – ​смаженими сосисками… А Швейцарія, звичайно, сиром!

Інгредієнти: 2 плавлені сирки, 2 л м’ясного бульйону, 500 мл вершків (20%), 100 г твердого сиру, 80 г вершкового масла, 4 скибочки білого хліба, 1 ч. л. кмину, сіль та перець – ​за смаком.

Приготування. Наріжте кубиками хліб і обсмажте на сковороді з вершковим маслом до золотавості. Поставте м’ясний бульйон на вогонь, додайте кмин. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і поваріть ще 10 хвилин. За хвилину до готовності влийте в бульйон вершки, перемішайте і зніміть з плити. Обережно помішуючи, додайте дрібно натертий плавлений сир, посоліть та поперчіть за смаком. Розлийте в тарілки, додайте сухариків та посипте страву тертим твердим сиром.

 

Цибулевий

Смачна й поживна перша страва з мінімуму продуктів. Кілька цибулин обов’язково знайдеться в кожному домі, тож такий рецепт виручить господиню в будь-який час

Інгредієнти: 1 кг цибулі, 800 мл овочевого бульйону, 2 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. білого вина, 6 ст. л. вершків, сіль, перець.

Приготування. Нарізану кубиками цибулю смажити на вершковому маслі до прозорості на невеликому вогні. Додати борошно, добре перемішати, розвести бульйоном та вином і варити 30 хвилин, після чого подрібнити до стану пюре за допомогою блендера. Покласти в суп-пюре вершки, сіль і перець, знову закип’ятити і зняти з вогню. Готовий суп прикрашають подрібненою зеленню, збитими вершками, сухарями або тертим сиром.

Читайте також на volyn.com.ua: «Завдяки керівнику групи компаній ТМ «ВІЛІЯ» «Волинь» читають на лінії фронту».

Telegram Channel