Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Вступ Фінляндії та Швеції до НАТО може бути корисним для України

НАТО може розширитися.

Фото: 24 Канал.

Вступ Фінляндії та Швеції до НАТО може бути корисним для України

Цей вступ посилить НАТО, а Росія змушена буде розтягнути свої сили

Про це у коментарі ТСН.ua сказав керівник комітету ВР з питань зовнішньої політики Олександр Мережко.

«Для нас вступ до НАТО Фінляндії та Швеції є корисним і важливим. По-перше, це вступ цих держав до НАТО послаблює Росію, оскільки кордон Росії з країнами НАТО стає більшим і Росія буде змушена розтягнути свої сили. По-друге, цей вступ посилює НАТО. Сталося так, що Путін прорахувався, розпочавши нову збройну агресію проти України. Він сподівався не тільки окупувати Україну, відновити радянську імперію, але й також послабити НАТО, не допустити його розширення. Однак в результаті він отримав протилежний результат», - сказав Мережко.

По-перше, це вступ цих держав до НАТО послаблює Росію, оскільки кордон Росії з країнами НАТО стає більшим і Росія буде змушена розтягнути свої сили. По-друге, цей вступ посилює НАТО.

Він додав, що можливо саме тому Україну зараз не приймають до НАТО, бо такі рішення ухвалюються в Альянсі шляхом консенсусу.

«Серед країн-членів НАТО є такі, які бояться, що вступ України в НАТО зараз призведе до прямого конфлікту з Росією. Деякі політики з цих країн піддалися на залякування і шантаж Путіна і почали використовувати такі аргументи, як «ескалація конфлікту», «можливість третьої світової війни», «можливість викорисиання Росією ядерної зброї». Однак ці аргументи не є переконливими. Насправді, Путін рахується лише з силою. І якщо країни НАТО проявлять рішучість і послідовність, це може зупинити російську агресію. Путін панічно боїться конфлікту з країнами НАТО, хоча і постійно говорить про те, що він розглядає війну проти Україну як, по суті, війну проти НАТО», - говорить Олександр Мережко.

Стосовно гарантій безпеки, які може отримати Україна керівник комітету ВР з питань зовнішньої політики говорить, що їх би хотілося отримати такими, які, наприклад, Британія надала Швеції та Фінляндії, але це важко зробити.

«Щодо гарантій, то, звичайно, хотілося б їх отримати. І я думаю, що це було реально у свій час, нариклад, після саміту НАТО в Бухаресті 2008 року. На жаль, ми маємо бути реалістами, і навряд чи можемо розраховувати зараз на ці гарантії. Разом з тим, ми маємо і зараз боротися за такі гарантії», - сказав Мережко.

Читайте також: Посла рф в Румунії викликали на «килим» після статті про «гавкіт НАТО».

Telegram Channel