Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
«Не хочу – не буду». Колонка мами 4 дітей

У кожного з цих малих особистостей – десятки «не хочу».

Фото із сайту kryhitka.com.

«Не хочу – не буду». Колонка мами 4 дітей

– Мам, ну підсади мене! Ну будь ласочка! Ну підсади-и-и. – Я тобі казала, що нам додому треба і щоб ти навіть не підходив до гірки?! – Ну підсади-и-и!

На дитячому майданчику спостерігала за традиційною картиною: дитина керувала мамою. Хлопчик ще благав її, щоб вона зробила необхідне для нього, а в його очах вже світилося розуміння, що він переміг. Жінка, сердита через непослух, усе ж пішла йому назустріч. У нього вийшло здобути перемогу, бо його мама не вміє чітко казати «ні»: якщо на неї тиснути, то потрошки заперечення переплавляється на згоду.

Я добре це усвідомлюю, бо й сама маю таку проблему. Буває, не дозволиш чогось, а потім починаєш роздумувати, що нічого ж поганого не буде, якщо те дитя займеться тим, чого так прагне.

На щастя, трохи навчилася одразу не давати відповіді на прохання сина про щось, якщо маю хоч найменший сумнів. Просто кажу, що повідомлю рішення за десять хвилин, а поки зважуватиму. Це виручає. Але проблема з тиском все одно існує: вона буде доти, доки дитина росте й намагається відвоювати собі якомога більше незалежності. (Є вона й у стосунках із дорослими дітьми).

Але проблема з тиском все одно існує: вона буде доти, доки дитина росте й намагається відвоювати собі якомога більше незалежності

Цього тижня зауважила, що надто часто й дуже дратівливо мій п’ятилітній син повідомляє мені, що він проти чогось. Навіть на прогулянці у нього десятки «не хочу». Як не дивно, дуже допомогла звичайна розмова. Запитала його, коли він чув «не хочу» від мене, його мами. І запевнила, що іноді на його прохання готова відреагувати саме так, бо ж буваю дуже зайнята чимось іншим.

Реклама Google

Малий, на диво, слухав дуже уважно. У його погляді вловила навіть невеличке здивування: як то мама теж має свої «не хочу»? З тих пір ситуація трохи змінилася: достатньо йому затягнути «стару пісню», як одразу нагадую, що це ми вже обговорювали. Певно ж, важливо, якщо дитина змалечку знатиме, що від мами можна не тільки брати – її бажання теж важливо враховувати. «Дякую, що дослухався до мене», – ця фраза нова у моєму спілкуванні з дітьми, але вже дуже помічна.

Маєте свої відкриття, як триматися на плаву, – діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова: 43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13, «Цікава газета на вихідні».

Оксана КОВАЛЕНКО, мама.

Читайте також на volyn.com.ua: «Страшно, що в Берестечку так тихо», – харків’янка, яка 41 день прожила у підвалі під обстрілами (Фото)».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel