Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Чи зможе Україна з новою допомогою США закрити небо - думка експерта

Фото ілюстративне / УНН.

Чи зможе Україна з новою допомогою США закрити небо - думка експерта

За інформацією, яку минулого тижня поширило видання The Washington Post, у пакеті допомоги США на 40 млрд доларів передбачено передачу Україні сучасних систем озброєння, таких як ЗРК Patriot

Про те, наскільки дієвими є системи, і чи складно ними управляти, УНН поспілкувався з військовим експертом Олегом Ждановим.

«Є різні комплекси (йдеться про ЗРК Patriot – ред.) – протиракетний і протиповітряний. Різниця у кількості батарей і вартості самого комплексу. По складності, він не такий складний (в управлінні – ред.), ми можемо його опанувати – підготувати розрахунки і працювати. Справа в тому, що він набагато ефективніший, аніж наші існуючі комплекси, такі як той самий С-300», - каже Жданов.

Скільки таких комплексів потрібно для того, щоб ущільнити українську протиповітряну оборону, щоб можна було казати: «так, наш повітряний простір надійно закритий» - необхідно розрахувати.

«Він більш надійно захищає небо. Якщо його дадуть, то, скажімо, один дивізіон може закрити Київ. Якщо у протиракетному виконанні 9 батарей були поставлені, – він заздалегідь стає у кільце, і пробити це кільце практично неможливо», - вважає експерт.

Водночас, зазначає він, скільки таких комплексів потрібно для того, щоб ущільнити українську протиповітряну оборону, щоб можна було казати: «так, наш повітряний простір надійно закритий» - необхідно розрахувати.

«Але, скажу так, що це буде не один дивізіон», - додає співрозмовник.

Така система знадобилася б зокрема і для захисту тих поставок озброєння, які надходять в Україну з-за кордону.

Жданов зауважив, що у новому пакеті допомоги від США будуть й інші види озброєння. Головне – щоб надали артилерію, танки, бронемашини типу бойових машин піхоти для того, щоб українські сили могли формувати новітні частини і створювати наступальне угруповування.

Розмірковуючи про саме перекидання зі США, зокрема, бронемашин чи ЗРК, експерт зауважив, що процес займе певний час.

«Це море. Тобто, скільки буде йти судно забезпечення військово-морських сил США до європейського континенту? Десь 2-3 тижні. Потім відгрузка, потім транспортування по Європі. Тобто, за місяць-півтора ми можемо отримати, уже у великій кількості, тому що пароплави привезуть не одну одиницю, а декілька сотень», - каже він.

І додає, що допомога з європейських складів надійде швидше.

«Тому, сьогодні, як казав пан Буданов, скоріш за все на серпень треба орієнтуватись – новий термін контрнаступальної операції… На жаль, не все робиться так швидко, як хотілось би. Тож, будемо чекати», - заключив фахівець.

Читайте також: Розвідка повідомила, як закінчиться війна.

Telegram Channel