Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Українська книга – українським дітям  за кордоном

За ініціативи народної депутатки Ірини Констанкевич до бібліотек Кракова та Мілана поїхало понад 1700 видань.

Фото: Відкриті джерела.

Українська книга – українським дітям за кордоном

Із перших днів широкомасштабної російської агресії сотні тисяч наших співвітчизників покинули свої домівки. Значна частина виїхала за кордон. Іноземні партнери подбали про соціальне та матеріальне забезпечення наших співгромадян. Однак про вирішення гуманітарних проблем, пов’язаних із патріотичним, естетичним та духовним розвитком громадян, а особливо дітей, необхідно думати нам. Діти з України, які тимчасово перебувають за кордоном, не мають бути відірвані від української книжки. Читання дає відчуття безпеки та стабільності у стресових ситуаціях

Україномовна література для дітей за кордоном – у великому дефіциті. Війна показала, що наші співвітчизники вміють об’єднуватися і робити гарні справи. Саме тому нестачу книг вдається компенсувати благодійними починаннями небайдужих.

За ініціативи народної депутатки Ірини Констанкевич до бібліотек Кракова та Мілана поїхало понад 1700 видань, зібраних для маленьких українців, які були змушені виїхати через війну. Вони різні за жанрами: від дитячих казок до літератури для підлітків, книги-розвивайки, віршики, загадки, розмальовки, дитяча періодика. Діти, які передавали книги, також писали листи одноліткам, докладали малюнки.

За ініціативи народної депутатки Ірини Констанкевич до бібліотек Кракова та Мілана поїхало понад 1700 видань, зібраних для маленьких українців, які були змушені виїхати через війну.

«З метою підтримки українців за кордоном започаткували акцію збору книг для дітей та підлітків. Вони вже доставлені до Кракова та Мілана. Тепер хочуть забезпечити ними тих дітей, що тимчасово проживають у Відні та Штутгарті. Важливо, щоб українці більше читали. Існує прямий зв’язок між розвитком людського капіталу та показниками з читання, книговидавництва та доступності літератури. Культурний фронт є важливим стратегічним напрямком. Книга – це місточок до української культури та традицій», – зазначає Ірина Констанкевич.

«Передаю українські книги діткам, які тимчасово не живуть в Україні. Повертайтеся швидше. Усе буде Україна», –  Маховський Матвій із Луцька.
«Передаю українські книги діткам, які тимчасово не живуть в Україні. Повертайтеся швидше. Усе буде Україна», – Маховський Матвій із Луцька.

 Частину їх народна депутатка закупила у видавництвах  «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Артбукс» та «Каламар». Долучились до ініціативи й БО «БФ «Добра справа», БО «БФ «В обіймах», літературна студія «Lucky Academy», письменниця Тоня Твіст, Волинська МАН.

Понікарчик Христина із смт Любешів: «Знайте, Україна завжди перемагає! Ми ніколи не будемо здаватись, і ми віримо в цю перемогу!»
Понікарчик Христина із смт Любешів: «Знайте, Україна завжди перемагає! Ми ніколи не будемо здаватись, і ми віримо в цю перемогу!»

 Діти із Камінь-Каширської, Ківерцівської, Ковельської, Луківської, Любешівської, Маневицької, Сошичненської та Шацької громад активно долучилися до збору книг, підготували листи та 
малюнки. 

Юлія СИНЬЧУК

Читайте також: «Шість танків — ​проти 20: такий бій успішно провів підрозділ Героя України капітана Пономаренка«.

 

Telegram Channel