Курси НБУ $ 36.57 € 37.42
Як літом закриєш — ​зимою з’їси: найкращі рецепти сезонної консервації

А в такий спосіб дехто з господинь бореться з депресією та утверджує віру в нашу Перемогу.

Фото із сайту itvmg.com.

Як літом закриєш — ​зимою з’їси: найкращі рецепти сезонної консервації

Що ж, більшість українських господинь сезон консервації вже, напевно, відкрили, адже позаду — ​духмяні полуниці й соковиті черешні, відходить цілюща малина й червонощокі вишні… Але саме в розпалі пора огірків та кабачків, чорниць і абрикосів. А попереду — ​томати, перець, баклажани, сливи, алича, яблука, груші, ожина, кизил, гриби, капуста… Таке ж різноманіття — ​і в наших рецептах. Одним словом, аби вистачило слоїків і терпіння!

Гострий вишневий соус

Яскравий, привабливий колір, чудовий аромат, натуральна кислинка — ​все це зробить соус ідеальним доповненням до люля-кебабу, шашлику, буженини, смакуватиме він із запеченою качкою або гускою

Інгредієнти: 1,5 кг вишень, 6–10 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 0,5 ч. л. чорного меленого перцю, 0,5 ч. л. меленого перцю чилі, 2–3 ст. л. бальзамічного оцту, 5 зернят коріандру, 5 горошин духмяного перцю, 1 маленький стручок перцю чилі, 1 лавровий листок, 1 ч. л. меленої кориці, дрібка мускатного горіха, невеличка гілочка розмарину.

Приготування. Вишні промити в проточній воді, видалити кісточки. Міксером перебити ягоди на однорідну масу. Влити пюре в каструлю, поставити на сильний вогонь і довести до кипіння, потому зменшити вогонь до мінімуму, додати лавровий листок, коріандр, духмяний перець та порізаний чилі. Постійно помішуючи, довести майбутній соус до бажаної густоти. Коли вишнева маса матиме потрібну консистенцію, додати до неї сіль, цукор, чорний і червоний мелений перець, розмарин, мелену корицю, подрібнений мускатний горіх, все ретельно вимішати і варити ще кілька хвилин. Звісно, краще спробувати соус на смак, додаючи певні інгредієнти за власним уподобанням (іноді вишні бувають кисліші чи солодші, тому варто підкорегувати кількість цукру). Далі влити бальзамічний оцет, перемішати, ще хвилинку прокип’ятити, розлити в стерильні баночки і закрити стерильними кришками. Перевернути слоїчки догори дном, а коли вистигнуть, винести в комору чи підвал. Для цього соусу зручно використовувати 250-грамові банки.

Помідори, консервовані зі сливами

Урізноманітнити домашні закрутки, щоб вийшло смачно й незвично, зовсім не складно. Знадобляться томати-«сливочки», можна чері, а сливи — ​тверді, не зовсім стиглі, кислуваті

Інгредієнти: 250 г помідорів, 250 г слив, 1 лавровий лист, по 3 горошини запашного і чорного перцю, 3 гвоздики, 900 мл води, 0,5 ст. л. солі, 2 ст. л. цукру, 50 мл оцту.

Приготування. На дно банки покласти лавровий лист, заповнити її сливами і томатами. Залити окропом, залишити на 10 хвилин. Злити рідину в каструлю, долити 100 мл води. Всипати сіль, цукор, прокип’ятити 5 хвилин. У слоїк вкинути спеції, влити оцет, залити гарячим маринадом, закатати стерильними кришками.

Баклажани «Пікантні»

Любите гостреньке — ​тоді цей рецепт саме для вас

Інгредієнти: 2 кг баклажанів, 100 г часнику, пучок петрушки, 100 мл води, 100 мл оцту, 100 г цукру, 100 мл олії, 1 ст. л. солі.

Приготування. Баклажани помити, порізати великими кубиками, зсипати в каструлю чи миску. З води, оцту, цукру, олії та солі приготувати маринад і залити ним баклажани, проварити 10 хвилин, тоді вимкнути, додати розтертий або пропущений через прес часник та дрібно посічену петрушку, перемішати (рідини не буде, баклажани все вберуть), розкласти в півлітрові банки, накрити кришками і стерилізувати 30 хвилин, після чого закатати, охолодити і винести в комору.

Томати у власному соку

Цей рецепт дає змогу отримати відразу дві страви в одній: самі помідорчики, що чудово підійдуть до різних гарнірів і м’ясних наїдків, а також смачний томатний сік, який можна випити або ж використати для приготування борщів чи соусів

Інгредієнти: 2 кг дрібних помідорів, 2 кг великих соковитих помідорів, по 2 горошинки чорного перцю на банку, 2 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки солі.

Приготування. Дрібні помідори наколоти у кількох місцях зубочисткою, щоб при консервації вони не потріскалися, і щільно укласти в підготовлені стерилізовані банки. Великі томати, призначені для соку, порізати, скласти в емальовану каструлю, довести до кипіння, але не кип’ятити. Коли трохи схолонуть, протерти через сито, щоб відокремити шкірку і насіння. Додати у томатний сік цукор і сіль, поставити на вогонь, довести до кипіння, трохи проварити і залити ним дрібні помідори в банках. Покласти в кожен слоїк по 2 горошинки чорного перцю. Банки стерилізувати 20 хвилин, закатати, накрити ковдрою і залишити до охолодження. Зберігати у прохолодному місці.

Помідорчики «Пікантні»

Гостренькі й ароматні томати за оригінальним рецептом нікого не залишать байдужим

Інгредієнти: помідори, зубочки часнику (за кількістю томатів), селера і петрушка — ​за смаком, перець болгарський — ​за бажанням, 1 стручок перцю гіркого, для маринаду — ​на 1 л води: 1 ст. л. солі (з чубком), 4 ст. л. цукру (з чубком), 1 ч. л. оцтової есенції (або 8 ч. л. оцту 9%).

Приготування. У помідорів акуратно вирізаємо плодоніжки і вставляємо по зубчику часнику. Укладаємо томати в банку, прошаровуючи листочками селери, петрушки, скибочками болгарського перцю. Зверху кладемо невеличкий стручок гіркого перцю, заливаємо окропом на 20 хвилин. Потому воду зливаємо, додаємо сіль, цукор, оцет, доводимо до кипіння, заливаємо гарячим маринадом помідори в банках і закручуємо.

В’ялені помідори

Ця закуска родом із Середземномор’я, де вони готуються на сонці. У наших широтах господині успішно замінили небесне світило духовками й електросушарками, при цьому не надто відступаючи від оригінальної технології

Інгредієнти: 2 кг помідорів-«сливочок», 1 ч. л. базиліку сушеного, 0,5 ч. л. сушеного тим’яну, 1 лавровий листок, дрібка сушеного часнику, 1 гвоздичка, 250 мл рафінованої оливкової олії, 0,5 ч. л. сушеного розмарину, 1 горошина духмяного перцю, дрібка солі (найкраще — ​морської), кілька горошин чорного перцю.

Приготування. Помідори помийте і розріжте навпіл. За допомогою чайної ложки вийміть з них серцевинку разом із насінням. Викладіть на застелене фольгою деко зрізом донизу половинки томатів, попередньо злегка присоливши кожну. Розігрійте духовку до 120º. В’яльте помідори 2 години на режимі конвекції. Якщо у вашої духовки нема такого режиму, зробіть за допомогою намоченого в холодній воді дерев’яного брусочка щілину між духовкою і дверцятами: вентиляція потрібна, щоб томати не пересушилися. Через 2 години знизьте температуру до 100º і сушіть ще 2–3 години. Час в’ялення залежить від соковитості плодів, тому заглядайте час від часу в духовку і діставайте достатньо прив’ялені половинки, решта хай доходить. У добре вимитий і висушений слоїк викладіть на дно всі спеції і складайте в нього вийняті з духовки готові помідори. Коли наповните, нагрійте олію, але не кип’ятіть, залийте томати до середини банки, злегка струсіть нею, щоб вийшло повітря знизу, затим долийте доверху, під саму кришку, аби олія покрила помідори повністю. Закрутіть кришку і кілька разів збовтайте банку, щоб кришка також змастилася олією — ​це запобігатиме утворенню конденсату. Накрийте слоїк рушником і залиште до цілковитого охолодження. Зберігати в’ялені помідори можна за кімнатної температури, але відкриту банку тримайте в холодильнику.

Томати з яблуками

Для консервації знадобляться цілі, однакові за стиглістю та розміром зі щільною м’якоттю помідори і кисло-солодкі соковиті яблука

Інгредієнти: 2,5 кг помідорів, 2 яблука, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 3 гілочки петрушки, 10 горошин гіркого перцю, 2 горошини духмяного перцю, 1 гвоздичка, 3 ст. ложки оцту (9%), 0,5 склянки цукру, 2 ст. ложки солі.

Приготування. Яблука очистити від серцевини і порізати скибочками, цибулю — ​кільцями, зубці часнику — ​навпіл (якщо великі, то на кілька шматочків). На дно чистої банки укласти петрушку, часник, спеції, цибулю та яблука, доверху щільно заповнити помідорами. Залити слоїки окропом, залишити на 15 хвилин і злити воду, додати в неї сіль і цукор, прокип’ятити 2 хвилини, додати оцет і знову залити в банки, закатати. Перевернути слоїки, укутати ковдрою і залишити до повного охолодження.

Баклажани в аджиці

Таку страву можна споживати зараз, а також запастися на зиму

Інгредієнти: 3 кг баклажанів, 2,5 кг помідорів, 6–7 болгарських перчин, 2 великі головки часнику, 1 гіркий перець (або 2 ч. л. меленого червоного перцю), 1 скл. олії, 150 г цукру, 3 ст. л. солі.

Приготування. Синенькі помити, зрізати плодоніжки, покраяти чималими кубиками, посолити 1 ст. л. солі і залишити на 4–6 годин (можна й на ніч), щоб вийшла гіркота. Підготовлені помідори, солодкий і гіркий перець та часник пропустити через м’ясорубку, додати олію, цукор і 2 ст. л. солі. Кип’ятити, періодично помішуючи, впродовж 30 хвилин. Баклажани відцідити, всипати у соус і варити ще пів години. Гарячими розкласти у стерильні банки і закатати стерильними кришками.

Кетчуп «Домашній»

Рецепт цілком може слугувати основою, яку кожна господиня творчо опрацює за своїм уподобанням, додаючи улюблені приправи і спеції, а також комбінуючи помідори з яблуками, сливами, цибулею, абрикосами — ​щоразу матимете нові цікаві смаки

Інгредієнти: 3 кг помідорів, 1 ст. л. солі, 1 скл. цукру, 0,5 скл. оцту, по 6 горошин чорного і духмяного перцю, 6 гвоздичок, чилі або червоний мелений перець — ​до смаку.

Приготування. Помідори помити, покраяти скибочками, зсипати в каструлю, вкинути гвоздику, чорний і духмяний перець, чилі (за бажанням), поставити на плиту і варити годину-півтори (до м’якості томатів). Потому зняти з вогню, остудити і ретельно перетерти через сито. До томатного пюре додати сіль, цукор, оцет, мелений червоний перець і виварювати до бажаної консистенції, час від часу помішуючи, щоб гуща не осідала на дно. Готовий кетчуп розлити в простерилізовані слоїки і закатати.

Червоний абрикосовий соус

Кетчуп, гірчиця, хрін… Хочеться чогось новенького? Поєднайте абрикоси, цибулю й помідори — ​отримаєте оригінальне доповнення до звичних страв, які набудуть із ним зовсім інакшого смаку!

Інгредієнти: 1 кг абрикосів, 0,5 кг цибулі, 2 кг помідорів, 4 болгарські перчини і 2 гіркі, 3–5 горошин чорного перцю, сіль та перець до смаку.

Приготування. Абрикоси й томати перебрати, відбраковуючи зіпсовані, цибулю почистити й порозрізати на кілька шматків, перекрутити все через м’ясорубку і томити на слабкому вогні, періодично помішуючи, поки соус увариться до бажаної густоти. Готовий продукт закрутити в слоїки, попередньо їх і кришки простерилізувавши, укутати до повного охолодження.

Сальса

Цей пікантний мексиканський соус відмінно підходить до м’ясних страв, курятини, риби, пасти

Інгредієнти: 1 кг червоних помідорів, 2 великі ріпчасті цибулини, 2–3 солодкі болгарські перці, 1–2 перці чилі (за смаком), 6 зубчиків часнику, 4 ч. л. цукру, 2 ч. л. оцту (9%), 4 ч. л. лимонного соку, сіль, перець чорний мелений — ​за смаком, кілька гілочок петрушки.

Приготування. Помідори залити окропом на 10–15 секунд і зняти з них шкірку. Перець солодкий покраяти маленькими кубиками, всипати в каструлю, додати до нього дрібно порізані цибулю і чилі. Помідори подрібнити кубиками, часник розтерти або пропустити через прес, петрушку посікти. Змішати всі інгредієнти, посолити, поперчити, додати цукор і лимонний сік. Поставити каструлю на вогонь, довести соус до кипіння і варити на слабкому вогні, періодично помішуючи, 20 хвилин. Півлітрові банки простерилізувати, влити в кожну по чайній ложці оцту, тоді заповнити гарячою сальсою і закрутити простерилізованою кришкою. Слоїки перевернути, укутати до охолодження. Зберігати можна за кімнатної температури.

Аджика «Делікатесна»

Для цієї заготовки краще підійдуть кислі яблука, наприклад Антонівка. Помідори та перець беріть червоні, щоб аджика мала гарне забарвлення

Інгредієнти: 3 кг помідорів, 1 кг кислих яблук, 1 кг болгарського перцю, 1 кг моркви, 0,5 кг цибулі, 1 скл. олії, 1 скл. цукру, 1 велика головка часнику, 3–4 ст. л. солі, 150 мл оцту, 3–4 стручки перцю чилі.

Приготування. Овочі помити, почистити, порозрізати на шматки і пропустити через м’ясорубку, змішати у великій ємності, залишивши поки що часник. Поставити на вогонь і тушкувати після закипання 40–50 хвилин. Додати решту інгредієнтів, вимішати, проварити ще 15–20 хвилин, розкласти масу в стерильні банки і закатати. Потримати перевернуті слоїки з аджикою 10–12 годин (до повного охолодження) під ковдрою, після чого перенести в комору.

Помідори по-корейськи

Любите посмакувати гостреньким? Обов’язково приготуйте такі помідори!

Інгредієнти: 2 кг стиглих томатів, 4 морквини, 5 солодких перчин, 100 мл оцту 9%, 100 мл олії, 5 зубчиків часнику, 1 ч. л. меленого червоного перцю, 2 ст. л. солі, 100 г цукру, зелень (петрушки, кропу, кінзи) — ​за смаком.

Приготування. Моркву, болгарський перець і часник чистимо і пропускаємо через м’ясорубку, додаємо дрібно нарізану зелень, цукор, сіль, оцет, олію, а також 1 чайну ложку меленого червоного перцю (якщо вам до вподоби досить гострі страви) або пів ложечки — ​для середньої гостроти. Все ретельно перемішуємо. Помідори миємо, розрізаємо навпіл, видаляємо плодоніжки.

У простерилізовані літрові банки укладаємо шар помідорів розрізом донизу, заправляємо 2–3 ст. л. овочевої суміші, тоді знову помідори і т. д. Заповнені слоїки прикриваємо простерилізованими кришками. Стерилізуємо 25 хвилин і закручуємо. Банки перевертаємо і закутуємо ковдрою до повного охолодження. Зберігаємо у прохолодному місці.

Консервована кукурудза

Без кукурудзи ми, здається, вже й не уявляємо ані класичного олів’є, ані іншого святкового салату. А її, до речі, легко можна й самому заготовити влітку, поки сезон

Інгредієнти: на 1 л маринаду — ​1 ст. л. (з чубком) солі, 1 ст. л. цукру; оцет (9%) — ​по 2 ч. л. на кожну банку місткістю 0,5 л; кукурудза.

Приготування. Качани бланширувати в киплячій воді протягом 5 хвилин, вийняти, охолодити під струменем холодної води (щоб зберегти колір), акуратно зрізати кожем зерна з качанів, засипати їх у стерильні скляні слоїки, залишаючи вільний простір приблизно 1 см до країв. Залити окропом, прикрити кришкою і залишити на 5 хвилин. Окремо приготувати маринад із солі й цукру, не додаючи оцту, довести його до кипіння. Злити воду з банок із кукурудзою, в кожну додати по 2 ч. л. оцту і залити киплячим маринадом по вінця. Стерилізувати слоїки по 15 хвилин, закрутити і загорнути теплим пледом. Після охолодження перенести в комору чи інше місце зберігання.

Лечо

Швидко готується і ще швидше з’їдається!

Інгредієнти: 2 кг помідорів, 1,5 кг перцю, 1 кг цибулі, 100 г цукру, 1 ст. л. солі, 2 ст. л. оцту, 1 скл. олії, 1–1,5 скл. води.

Приготування. Помідори помити, порізати й перекрутити через м’ясорубку, додати цукор і прокип’ятити пів години. Тим часом помити, почистити від плодоніжок та насіння й покраяти широкою соломкою перець, тонко нарізати цибулю, додати овочі до томатів і варити ще 30 хвилин. Потому посолити, долити води (до бажаної консистенції), олії та оцту. Кип’ятити ще 10 хвилин, а тоді гарячим розкласти у стерильні банки і закатати простерилізованими кришками.

Супова заправка

Це справжня знахідка взимку! Всього 2 ложки цієї заготовки нададуть супові неймовірного літнього аромату!

Інгредієнти: 1 кг помідорів, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 400 г солодкого перцю, по 300 г петрушки і кропу, 750 г солі.

Приготування. Моркву потріть на великій тертці. Томати ошпарте окропом, очистіть від шкірки і разом із цибулею та перцем пропустіть через м’ясорубку. Петрушку та кріп дрібно посічіть. Зсипте всі компоненти в миску, посоліть, добре перемішайте, розкладіть заправку в простерилізовані банки і закрийте капроновими кришками. Зберігайте у прохолодному місці (погребі, коморі або в холодильнику). Коли готуватимете суп чи борщ, враховуйте, що заправка містить багато солі.

Болгарський перець, маринований у томаті

Згодиться взимку і до будь-якого гарніру, і до м’ясних страв, та й бутерброди, прикрашені шматочком перцю, нагадуватимуть про літо

Інгредієнти: 5 кг перцю, 0,5 л томатного соку, 2 скл. цукру, 1,5 скл. води, 1 скл. оцту, 3 ст. л. солі, 300 мл олії.

Приготування. Перець помити, видалити плодоніжки і насіння, порізати широкими скибочками й висипати в миску або каструлю. Додати сіль, цукор, воду, томатний сік, олію та оцет, довести до кипіння і варити 15 хвилин на середньому вогні. Потому розкласти у стерильні банки і закатати стерильними кришками.

А у вас - не менше?
А у вас - не менше?

Читайте також: Є така улюблена літня розвага українок — ​консервація.

 

 
 
Telegram Channel