Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Український прапор є, а от москалів і змій тут немає!

До російської агресії житлові споруди на острові утворювали селище Біле Ізмаїльського району Одеської області. Відстань звідси до Одеси – 120 км.

Фотоколаж із сайту segodnya.ua.

Український прапор є, а от москалів і змій тут немає!

Що приховує легендарний острів Зміїний?

«Русский военный корабль, иди н@хуй», – адресована фраза росіянам українським прикордонником на острові Зміїний увійшла в історію. До 30 червня тут велися бої, де противник систематично зазнавав втрат. Як результат – росіяни покинули острів, назвавши втечу «жестом доброї волі» та зробивши себе посміховиськом у мережі. Тепер на ньому знову височить український прапор. Пропонуємо вам 5 зміїних фактів, які ви могли не знати

1. На острові Зміїний возвеличували Ахілла

За легендами, тут жив та опісля був похований Ахілл – учасник Троянської війни. Якщо їм вірити, то він мав здатність перетворюватися на змія. На території острова існував культ, присвячений давньогрецькому герою. У VI столітті до нашої ери там збудували храм Ахілла, куди приходили за зціленням та здійсненням бажань. Залишатися на ночівлю на території забороняли. Археологи знаходили монети та послання, адресовані моряками культовому персонажу в давнину. У IV столітті храм було зруйновано.

2. Назва острова змінювалася

Зміїний – не єдине «клеймо» легендарного острова. Його ще називали «Левке» у період античності (білий – зі старогрецької). Пояснення у назві просте: птахи білого кольору масово гніздилися на острові, ніби «зафарбовуючи» його.

Актуальна назва «Зміїний острів», за легендами, притаманна образу Ахілла, пов’язаного зі зміями. Ще острів неофіційно називали «Ахілловим».

3. Зміїний підняли з глибин на прохання матері Ахілла

За легендами, мама Ахілла Фетіда була ініціатором заснування Зміїного. Після поховання сина на найвищій його частині вона попросила бога морів Посейдона підняти додаткову частину скелі з глибин.

4. Актуальна назва острова не відповідає дійсності

Враховуючи міфи та легенди, назва Зміїного стосується героя Ахілла, який був зі зміями на «ти» і назавжди «поселився» на острові. Але гадюк там нині немає. За теоріями декілька тисяч років тому там водилися водяні вужі, які прибували з гирла Дунаю.

5. Археологи шукають головний скарб Зміїного

Міф про дорогоцінний скарб, загублений на дні острова, теж є! Археологи в останні довоєнні роки розшукували тут Ахілловий щит із золота вагою 15 кілограмів, який символізує непереможність. Серед знахідок професіоналів на острові є монети, перстень, де зображена змія та інші артефакти. Словом, є причини продовжувати пошуки, вірячи в легенди та здогадки.

Ліліана ГРИГОРАК, lifestyle.segodnya.ua

Читайте також:  «Порошенко повідомив, що бронемашини для ЗСУ вже на кордоні з Україною і скоро прибудуть на фронт».

Telegram Channel