Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Чи добуватимуть нововолинські  гірники вугілля?

Копальня № 9 простоювала три тижні.

Фото із сайту slovoidilo.ua

Чи добуватимуть нововолинські  гірники вугілля?

Упродовж трьох тижнів був паралізований видобуток палива на шахті №9 «Нововолинськa». «Бужанська» теж працює безрезультативно. Чи тільки кадрові перестановки цьому перешкоджають?

«Міністерські» директори не сіли в керівне крісло 

Наша газета вже повідомляла, як ще наприкінці липня шахтарі копальні № 9 «Нововолинська», яка, хоч і переведена в третю групу, але ще добувала вугілля, не пустили на роботу нового керівника Віктора Геращенка з Донбасу. Вони дорікали прибулому керівникові шахти неефективним виконанням обов’язків, а також фінансовими зловживаннями на

«Бужанській», де він раніше працював головним інженером. Гірники звернулися до міністра енергетики України

Германа Галущенка з вимогою скасувати наказ, і це невдовзі було виконано. Тоді уряд призначив новим генеральним директором ДП «Волиньвугілля» Миколу Шекеру, який раніше керував вугільним підприємством у Лисичанську.
Керівник «дев’ятої» Володимир Юрків пішов на лікарняний. Та, очевидно, він не влаштовував профільне відомство, бо невдовзі, 5 вересня, вийшов новий наказ про призначення ще одного в.о. директора копальні – Сергія Троцька із селища Соснівка, що на Львівщині. Але й цей не сів у керівне крісло, бо шахтарі запротестували. 

Через кілька днів новопризначений керівник з «тітушками» та юристом приїхав на підприємство, і йому вдалося забрати з директорського кабінету документацію й ноутбук. Не обійшлося без поліції, коли було заблоковано в’їзд на шахту. Дійшло до того, що гірники на знак протесту через наміри міністерства, як вони зазначали, нав’язати нового керівника, відмовилися спускатися у вибій і  вимагали скасувати рішення про призначення.
 243 працівники підписали заяву, в якій виклали свою позицію, на ім’я міністра енергетики Германа Галущенка та директора департаменту вугільної промисловості Андрія Синюка.

За всіма цими перипетіями стоять «стотрящі» й деякі «впливові» політики з Києва.

Для врегулювання ситуації на вугільне підприємство прибули перший заступник голови Волинської обласної військової адміністрації Сергій Мовенко та начальник районної військової адміністрації Юрій Лобач, які провели нараду з шахтарями. Вислухавши обидві сторони, представники влади дійшли висновку про необхідність усунення конфлікту для якнайшвидшого відновлення роботи. Адже шахта простоювала три тижні.

Читайте також: Нововолинці створили прекрасний мурал на честь славних захисників (Фото).

Вугілля нема – а зарплату давай

Через кілька днів Міністерство енергетики скасувало і цей наказ. Ось так – не більше й не менше. 
Визначити, хто з них у цій ситуації правий, складно. За інформацією надійних джерел, за всіма цими перипетіями стоять «стотрящі» й деякі «впливові» політики з Києва. Оскільки шахта, хоч «іде» на реструктуризацію (читай «закриття» – Авт.), ще здатна добувати якісне вугілля, тож викликає інтерес у певних осіб. Тобто, ласий шматок залишається. До протесту, між іншим, гірники там видавали на-гора майже 2,5 тисячі тонн палива на місяць і нещодавно знов приступили до роботи.

На думку фахівців, вона має ресурси ще на півтора року, хоча, за документами, видобуток вугілля планують завершити вже у вересні цього року. Фінансування на зарплату понад 400 працівників передбачене ще до травня 2023 року, то є сенс продовжити видавати на-гора паливо. І це робити доти, поки не «виберуть» усі лави.

Практично не добувається вугілля і на шахті «Бужанській». Кажуть, там дохазяйнувалися до того, що не мають ні кріплення, ні вибухівки, не працює гірничий комплекс. Деякі профспілкові лідери обнадійливо зазначають, буцімто готується нова лава. Але коли «піде» вугілля – сказати складно.

При тому така «надбудова», як управлінський апарат ДП «Волиньвугілля», досі не ліквідована й успішно «трудиться».

Тобто, над кожним працюючим шахтарем – два керівники: свій директор і генеральний директор. 

Має замовлення і якісно їх виконує «Волиньвантажтранс», що входить у структуру «Волиньвугілля». Але ж чи спроможне воно витягнути на собі всіх? Тому нічого не залишається, як чекати фінансової підтримки від держави. 

Зависло в повітрі питання щодо закінчення будівництва шахти №10, яке ініціював, з огляду на ситуацію на енергетичному ринку, на останньому засіданні правління ЦК профспілки голова Волинського теркому працівників вугільної промисловості Роман Юзефович. Поки що, за слова директора ДП «Дирекція по будівництву об’єктів» Едуарда Кукуяшного, зусилля спрямовані на утримання об’єкта в безаварійному стані. Подані документи для техніко-економічного обґрунтування на предмет вивчення доцільності добудови цієї єдиної в Україні шахти, яка зводиться більше тридцяти років. 

Реклама Google

Telegram Channel