Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Що хворим на рак варто знати про COVID-19 та вакцинацію

Повний курс вакцинації від COVID-19 для людей, хворих на рак, включає 5 щеплень.

Фото Pixabay.

Що хворим на рак варто знати про COVID-19 та вакцинацію

Коронавірус, на жаль, нікуди не зник. Через повномасштабну війну в Україні він лише дещо вибився з інформаційного поля, але продовжує забирати життя українців

Особливо небезпечною ця недуга є для хворих на рак, адже ці люди мають високий ризик отримати важкі ускладнення. Захиститися від вкрай важких наслідків COVID-19 онкопацієнти можуть за допомогою вакцинації. 

Благодійний фонд «СТОПРАК» поспілкувався з онкологами з приводу COVID-19 саме у контексті ракових недуг і пропонує відповіді на поширені запитання. 
Керівник Волинського обласного медичного центру онкології Юрій Малімон запевняє: наразі у лікарів-онкологів уже немає сумнівів щодо того, чи варто рекомендувати щеплення від коронавірусу своїм пацієнтам. «Таким людям однозначно треба вакцинуватися!» – наголошує пан Малімон. 

Він додає: лише невелика кількість людей може мати алергічні реакції на певні інгредієнти вакцин, тому важливо спочатку звернутися до свого лікаря, якщо у вас коли-небудь була алергічна реакція на будь-яку вакцину або ліки.

•  Чи робити щеплення в період активного лікування?

Деякі види лікування (наприклад, хіміотерапія або імунотерапія) можуть зменшити ефективність вакцинації. У цих випадках лікар може рекомендувати зробити вакцинацію між або після лікування. Можливо, доведеться зачекати з вакцинацією, якщо хворому зробили пересадку кісткового мозку/стовбурових клітин. Вакцинація не вплине на лікування раку. Щодо найкращого часу для вакцинації проти COVID-19 потрібно порадитися з лікарем. 

• Чи потрібна вакцинація тим онкохворим, які вже перенесли COVID-19?

Так. Вакцинація підвищує рівень антитіл, які додатково захищають від повторного зараження. Якщо людина повторно заразиться COVID-19, вакцинація допоможе уникнути смерті та серйозних наслідків. 
Людям, які отримували реконвалесцентну плазму або моноклональні антитіла для лікування COVID-19, слід зачекати 90 днів перед вакцинацією.

 Людям з онкопатологією рекомендують отримати дві основні дози вакцини, додаткову, бустерну, другу бустерну. 

• Якими вакцинами щеплюватися онкопацієнтам?

Вакцини, що застосовуються, не містять живого вірусу. Тому вони придатні для людей з ослабленою імунною системою, в тому числі онкопацієнтів, що проходять спеціалізоване лікування, тобто хіміотерапію, імунотерапію, гормонотерапію чи радіологію. Будь-яка з наявних в Україні вакцин проти COVID-19 може бути використана для проведення щеплення особам із супутньою онкопатологією незалежно від ситуації, чи перебуває пацієнт в ремісії чи отримує протипухлинну терапію. 

Читайте також: Хвороба лютує: медики назвали три нові симптоми коронавірусу.

•  Яким є повний курс вакцинації для людей, хворих на рак?

Повний курс вакцинації від COVID-19 для людей, хворих на рак, включає 5 щеплень (або 4, якщо основний курс – це однодозна вакцина). 
Людям з онкопатологією рекомендують отримати дві основні дози вакцини, додаткову (щонайменше через 28 днів після другої дози), бустерну (щонайменше через 3 місяці від введення додаткової дози), другу бустерну (щонайменше через 4 місяці після першої бустерної дози). 

• Чому онкохворим рекомендують отримати додаткову дозу вакцини після повного курсу вакцинації? 

Додаткову дозу вакцини рекомендують людям з тяжкими хворобами, в яких міг не сформуватися належний імунний захист після двох щеплень. Додаткову дозу можна отримати щонайменше через 28 днів після другої дози вакцини (або першої дози для вакцини Janssen) проти COVID-19. Оптимально ввести її протягом трьох місяців після другої дози. Додаткову дозу вводять тією ж вакциною, що й дві попередні дози. Якщо ця вакцина відсутня, то можлива комбінація вакцин за затвердженими в Україні схемами.

•  Як онкопацієнтам вберегтися від коронавірусу? 

Переконайтеся, що ви зробили всі щеплення, передбачені повним курсом вакцинації для цієї категорії людей; уникайте закритих багатолюдних приміщень; дотримуйтесь соціального дистанціювання; регулярно мийте руки і не торкайтеся обличчя; використовуйте антисептики; за можливості працюйте дистанційно; зачекайте 14 днів після останнього щеплення COVID-19 іншої людини, перш ніж мати з нею тісний контакт; провітрюйте своє помешкання; попросіть друзів і родину пройти швидкий тест на антиген, якщо знаєте, що тривалий час будете з ними у тісному контакті, а також наголосіть своєму близькому оточенню на обов’язковості вакцинації. 

Єдина можливість уникнути важкого перебігу коронавірусної хвороби – вакцинація!

Реклама Google

Telegram Channel