Курси НБУ $ 39.68 € 42.83
Специфічні, але смачні: найкращі рецепти з морепродуктами

Морепродукти мають високу поживну цінність і дуже корисні.

Фото із сайту smaki-maki.

Специфічні, але смачні: найкращі рецепти з морепродуктами

Довгий час ми вважали морепродукти неабияким делікатесом і... дефіцитом. Нині ж на полицях супермаркетів цих товарів не бракує. Жителі приморських та острівних країн, де традиційно споживають креветки, кальмари, мідії, морську капусту, підтвердять: це продукти, що мають високу поживну цінність і є ідеальною їжею. На жаль, у нас це задоволення не з дешевих... Та якщо ви вирішили збагатити свій раціон морепродуктами, сподіваємось, наша добірка рецептів стане вам у пригоді

СПАГЕТІ З МОРЕПРОДУКТАМИ

Інгредієнти: 400 г спагетті, базилік, олив- кова олія, 3 цибулини, 500 г морського коктей- лю, щіпка мускатного горіха, 350 мл вершків, 3 зубки часнику, перець, сіль – до смаку.

Приготування. Дрібно покраяти зубчики часнику і цибулю. Закип’ятити воду і відварити спагеті, як зазначено на упаковці. Влити в сковорідку олію, всипати подрібнені цибулю і часник, спасерувати, влити вершки, посолити, поперчити, притрусити мускатним горіхом, перемішати. Довести до кипіння і готувати на слабкому вогні 7 хвилин, потому додати морепродукти. Готувати 3 хвилини, тоді вкинути в соус відціджені спагеті, перемішати, прогріти хвилину-дві. Розкласти на порційні тарілки, оздобити страву базиліком і подавати на стіл.

КАЛЬМАРИ У КЛЯРІ

Інгредієнти: 3 кальмари (охолоджені й очищені тушки), 2 яєчні білки, 0,5 скл. пшенич- ного борошна, 0,5 скл. води, сіль, олія.

Приготування. Очистити від тонкої плівки і добре промити під холодною проточною водою тушки кальмара. Потому замочити їх у холодній воді на пів години, обсушити і нарізати кільцями завтовшки приблизно 4–6 мм. Для кляру відокремити яєчний жовток, а білок у мисці збити вінчиком або виделкою, додати сіль, влити воду, перемішати і порціями підсипати борошно, постійно швидкими рухами збиваючи до утворення однорідної маси без грудочок. На середньому вогні розігріти глибоку пательню, влити олію. Кожне колечко кальмара вмочити в кляр і покласти на сковорідку. Смажити з обох боків до утворення золотистої скоринки. Готові кільця на деякий час перекласти на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру. Подавати можна разом з овочевим салатом і картоплею фрі.

Жителі приморських та острівних країн, де традиційно споживають креветки, кальмари, мідії, морську капусту, підтвердять: це продукти, що мають високу поживну цінність і є ідеальною їжею. 

САЛАТ З ОСЕЛЕДЦЕМ І МОРСЬКОЮ КАПУСТОЮ

Інгредієнти: 1 оселедець, 400 г морської капусти, 1 цибулина, 2–3 зубочки часнику, сіль, перець, олія, оцет.

Приготування. Оселедець почистити, покраяти шматочками. Капусту трохи порозріза- ти, щоб зручніше було їсти. Цибулю почистити і нарізати півкільцями. Часник пропустити через прес або дрібненько посікти. Змішати в салатнику оселедець, капусту, цибулю, часник, посолити, поперчити, додати оцет за смаком. Заправити олією. Дати салату настоятися хвилин 30–40.

РАГУ З МОРЕПРОДУКТІВ

Інгредієнти: 400 г креветок, 450 г тріски, 4 ст. л. соку лайма, 35 г свіжої кінзи, 1 банка консервованих помідорів у власному соку, 1,5 ч. л. соусу табаско, 35 г зеленої цибулі, 1 ч. л. солі, 0,7 скл. кокосового молока, 2 зубчики часнику, 2 ст. л. оливкової олії, 1 цибулина (краще біла), 1 болгарський перець.

Приготування. Ця смачна страва урізноманітить раціон, вона корисна для всієї родини. Пропоновані морепродукти можна замінити на будь-які доступні у продажу. Креветки очистити. Філе риби порізати кубиками. Сік лайма змішати із соусом табаско, посолити, вимішати, полити ним креветки. Перемішати і залишити маринуватися на пів години. Оливкову олію розігріти в сковорідці, всипати дрібно порізану цибулю, спасерувати, додати покраяний кубиками перець і подрібнений часник, протушкувати овочі до м’якості, тоді залити їх помідорами разом із соком, виделкою розім’яти томати. Полити кокосовим мо- локом і підсолити. Закип’ятити і варити 3 хвилини, після чого покласти до овочів креветки й рибу, тушкувати до готовності протягом 5 хвилин. Перед подачею посипати дрібно посіченою зеленою цибулею.

Як правильно приготувати морепродукти

Для цього стануть у пригоді маленькі кулінарні хитрощі

На жаль, у наших магазинах не знайдеш свіжих морепродуктів, тож доводиться задовольнятися пакетами із замороженими і найчастіше вже відвареними креветками та мідіями. Проте їх теж можна смачно приготувати, головне – правильно розморозити і не переварити-пересмажити, інакше продукт перетвориться на гуму. А ще вам допоможуть такі прості поради:

• Важливо пам’ятати: морепродуктами можна сильно отруїтися, тому треба бути уважними при виборі, перед приготуванням. Якщо продукт викликає найменші сумніви — відразу викидайте, не шкодуйте.

• Креветки і мідії краще розморожувати поступово в холодильнику. А кальмари треба залити холодною підсоленою водою.

• Значна частина морепродуктів у продажі – вже відварені, а потому заморожені. Їх не треба відварювати ще раз, необхідно тільки розморозити і прогріти в дуже гарячій воді, але до кипіння не доводити. Сірі креветки – сирі. Їх потрібно відварювати в киплячій воді протягом 3–4 хвилин.

• М'ясо кальмарів готується дуже швидко, його важливо не переварити, стало гумовим. Та якщо все ж це сталося, то протушкуйте у невеликій кількості бульйону хвилин 20 – м'ясо знову стане м'яким.

• Перед смаженням будь-які морепродукти треба розморозити, воду злити. Якщо розморожувати на сковороді, то буде багато води, вона не випарується – і страва вий- де гумовою, не тушкованою і не смаженою.

• Відмінно відтіняє морепродукти смак нерафінованої кокосової олії, сильно розі- грітої з часником, дрібкою кориці і перцем. Але смак її специфічний – на любителя.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google
 

Telegram Channel