Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
А за «Язикатою Хвеською»  ми заховали... «Балакуче яблуко»! (Інтелектуальна вікторина)

Що цього разу заховали журналісти?

Фото з архіву volyn.com.ua.

А за «Язикатою Хвеською» ми заховали... «Балакуче яблуко»! (Інтелектуальна вікторина)

Цей диво-фрукт подарував світові чудовий письменник Юрій Винничук, якого ми знаємо і по «Грушах у тісті», і по «Весняних іграх в осінніх садах», і по «Танґу смерті», і по «Дівах ночі», і навіть по «Книгах бестій» та еротичних анекдотах. А ще як популяризатора галицької кухні, львівської кави і горілки та багато-багато чого направду толкового і цікавого. А головне – нашого, рідного, українського!

Але давайте пригадаємо запитання, яке, зрештою, і привело тих, хто дошолопав, до книги «Балакуче яблуко та інші історії».

«Гранатобуз із секретом-6» (2023)

Довго думав я, гадав, чим би то вас здивувати ниньки. А тут взяв до рук книжку про так звану «Язикату Хвеську» авторства того, що знає толк плодів у кісті – і саме собою народилося на світ газетний запитання. Бо там така колоритна мова, що очманіти мона! І «Правда, добре, брате бобре?», і «старушенція», і «чеберяйчики», і «квапитися», і «поцьмакувало», і «дошолопати», і «не висиджують, а вилежують», і навіть «Не їж мене!» На жаль, не було далі: «Я тобі пісеньку заспіваю!»... Але герой, на честь кого і названа ця кумедна історія про «Язикату Хвеську», доволі схожий на цього співучого казкового персонажа. Ми ж заховали у гранатобузі квартиранта нашої головної особи. Це він виявився супербазікою. Асоціативний ряд із обома персонажами: антисептик, ціанід, пиріг, жінка, вино, депортація, мотузка, шия, вид зв’язку, особлива культура...

Кого ми заховали у гранатобузі?

– Ну от, ти знову б’єш байдики, – зiтхнув вiн, пiдiйшовши до Пiплi. – А ось i нi. Не б’ю я нiяких байдикiв. Я взагалi, коли хочеш знати, не люблю битися. Я зараз зайнятий важливою роботою. – Якою саме? – А такою – я вилежую яблуко!

 Слова-відповіді «Хробачок» або «Черв’ячок», який і був «квартирантом» яблука та ще й хитрющим супербазікою, ми отримали від 7 наших учасників. Від кого саме, а також хто лідирує у нашому конкурсі після 6 турів – читайте на фейсбук-сторінці Грицька Гарбуза (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу) і сайті volyn.com.ua.

 

У цій книзі в розмові двох зайчиків-чеберяйчиків Піпля розповідає Гоплі,  що яблука «не висиджують, а вилежують.  А хто не вилежує яблук, той їсть недозрiлi».

У цій книзі в розмові двох зайчиків-чеберяйчиків Піпля розповідає Гоплі, що яблука «не висиджують, а вилежують. А хто не вилежує яблук, той їсть недозрiлi». 

Нам же час ставити нове запитання.

«Гранатобуз із секретом-8» (2023)

Якщо поєднати початок і кінець імені та прізвища знаного в одній популярній сфері українця, світлину якого ми сьогодні і заховали, то вийде один із найвідоміших вітчизняних фільмів. До речі, порекло це дуже сексуальне.

Асоціативний ряд із нашим героєм: із заходу на схід, райхскомісаріат, трава і трави, верба, 2 і 0, особливий світ, релігія, обов’язок «кам’яного чоловіка», корова і теля, червоні чоботи, є у рибалки, популярні робітничі професії, те, що вдягається на тіло...

Чиє фото знаходиться у гранатобузі?

Відповідь треба надіслати до 8 квітня тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 093 381 32 45, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Байрактар» (Валерій Залужний, Житомирщина).

А історії, як шукали відповідь (що вразило, які були труднощі, хто допоміг розгадати), надсилайте на електронну адресу [email protected] .

Приємних вам пошуків без повітряних тривог! А кровопивці путіну – смерть!

 

 Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також на volyn.com.ua: «Я вже чоловіка почала називати уві сні Іваном, хоч він – Василь...» (Розумна вікторина)».

Реклама Google

Telegram Channel