Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
«Я вже чоловіка почала називати уві сні Іваном, хоч він – Василь...» (Розумна вікторина)

Картину «Воскресіння Лазаря» Мікеланджело да Караваджо (1571–1610) створив понад 400 років тому.

Волинь-нова

«Я вже чоловіка почала називати уві сні Іваном, хоч він – Василь...» (Розумна вікторина)

Так щиро зізналась одна з наших учасниць, розповідаючи, через що їй довелося пройти, розгадуючи наше завдання. Щоправда, додала, що чоловік зрештою допоміг їй вийти на путінську ракету – «Кинджал», яка й стала останнім пазлом для розв’язку

Але насамперед нагадаємо те «кляте» запитання, яке для багатьох стало непідйомним, – зате ми отримали одноосібного лідера конкурсу.

«Гранатобуз із секретом-5» (2023)

Брат захованого нами предмета є в одній із ваших особливих кімнат. Саме він, як дехто стверджує, послужив для створення всесвітньо відомого шедевру. Сталося це, коли двоє людей відмовилися тримати третього із особливим запахом...

На честь цього третього і дією з ним й було названо шедевр. Хоч зафіксований момент став не тільки радістю, а й відліком страшного задуму...

Асоціативний ряд до завдання: чотири дні, дві сестри, сльози, камінь, наказове дієслово, Іван, тезка генія і міста, протокол, а особливо – ракета.

Що за предмет знаходиться у гранатобузі?

«Євангеліє від святого Івана» надихнуло знаменитого італійського живописця Мікеланджело да Караваджо (1571–1610) на створення картини «Воскресіння Лазаря» (близько 1609 року), а нас – на це запитання. Очевидці життя Караваджо розповідали, що коли він писав цю картину, йому потрібні були реальні образи. Будучи фанатом своєї справи, він наказав принести в майстерню недавно убитого чоловіка, якого викопали з могили. Два найняті натурники навідріз відмовилися позувати разом із трупом, який почав розкладатись. Недовго думаючи, 

Караваджо вихопив кинджал і силою примусив їх підкоритися його волі.

Слово-відповідь «ніж» («кинджал», «клинок») ми отримали від 5 наших учасників. Від кого саме – і хто став лідером нашого конкурсу – читайте на фейсбук-сторінці Грицька Гарбуза і сайті volyn.com.ua.

Нам же час ставити нове запитання. 

«Гранатобуз із секретом»-7 (2023)

Напевне, вже разів із сорок у нашому конкурсі я цілу... ой, цитував народне прислів’я: «Хто багато читає – той багато знає». А днями усміхнувся з цитати знаменитого німця усіх часів і народів Йоганна Вольфганга фон Ґете (1749–1832): «Є книги, з яких можна дізнатися про все і нічого не зрозуміти».

Так-от, зазирнув я нещодавно в один літературний шедевр (шкодую, що це не трапилося набагато раніше, хоч роман і менш відомий з-поміж творів його знаменитого автора) – і десь на 140-й з гаком сторінці, під час читання про сцену зустрічі бойових друзів, й народилось нинішнє запитання. А картина була така: побратими застали вдома у свого товариша повний розгардіяш – все було розкидано по підлозі і столах. Пояснив: хоче продати речі, які збирав із дитинства, бо планує започаткувати горілчаний бізнес. Тоді товариш піднімає другий предмет, що був із числа двадцяти, розглядає його і радить запропонувати купити шевцям. Мовляв, справжня шкіра нині в ціні. А з цих предметів вийде мінімум 6 пар добротного взуття. Саме ті двадцять предметів ми і заховали. Омонім їхньої назви в однині пов’язаний із популярними в Україні тваринами.

Читайте також: А Ви знаєте офіційне місце, де процвітає гендерна нерівність? (Розумна вікторина).

Що знаходиться у гранатобузі?  

Відповідь треба надіслати до 1 квітня (це серйозно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 093 381 32 45, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Байрактар» (Валерій Залужний, Житомирщина).

А історії, як шукали відповідь (що вразило, які були труднощі, хто допоміг розгадати), надсилайте на електронну адресу [email protected] або просто лишайте в коментарях під запитанням на фейсбук-сторінці Грицька ГАРБУЗА (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу). Тільки ж дочекайтеся дати закінчення туру, бо ж підкажете своїм суперникам відповідь, а вони її із задоволенням спишуть і теж матимуть собі бал. :)

Приємних вам пошуків без повітряних тривог!

Грицько ГАРБУЗ.

 

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel