Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
«Рік переконували»: парафія  на Львівщині відмовилася від штучних квітів

«Покійнику з будь-яких квітів немає користі. У Європі замість похоронних вінків приносять конверти для рідних».

Фотоколаж із сайту ukr.net.

«Рік переконували»: парафія на Львівщині відмовилася від штучних квітів

В області почастішали заклики не приносити такі вироби на похорони, натомість заощаджені на цьому кошти переказувати на потреби Збройних сил України

Священник храму Преподобної Параскевії УГКЦ отець Олег Здреник розповів виданню «То є Львів», як давно там відмовилися від штучних квітів та вінків із підписаними стрічками, і чому громада вирішила прийняти таке рішення. «Ще чотири-п’ять років тому у Вільшаниках, що на Самбірщині, ми громадою відмовилися від пластикових квітів та вінків на похованнях. Якщо розглядати цю ініціативу за пріоритетами, то екологія тут не на першому місці. Хоча у цьому проблема теж є. Коли наші віряни перейшли на живі квіти – ми відчули значне полегшення щодо вивозу сміття та пластику. Тепер на цвинтарі лише органіка, яка просто гниє».

«Принципово неправильно буде казати, що ми відмовились від штучних квітів, – уточнює панотець. – Ми цього не робили, а просто замінили добре на ще краще. Квіти, які люди несуть живим чи померлим, – це знак поваги, любові і шани. Ми ухвалили рішення, що жива пам’ять та увага повинні висловлюватися у живих квітах, а не у мертвих».

Замість похоронних вінків краще підтримати родину померлого.

«Тепер ми й не носимо підписаних стрічок, як-от «Мамі від сина Стефана». Для нас це архаїзм, – веде далі отець Олег. – Потрібно розуміти, для чого ми це робимо. Ми підписуємо вінки для того, щоб показати наш статус, аби вся родина бачила наші статки і щедрість. Здоровим глуздом я не розумію, для чого це робити. У цьому немає жодної культури і скромності, не кажучи вже про духовність. І взагалі замість похоронних вінків краще підтримати родину померлого. В Європі це давно практикують: замість квітів приносять конверти. Це хоч якась підтримка родині, яка, можливо, втратила годувальника або близьку людину. Проте квіти споконвіків були знаком уваги і пошани, тому я розумію, чому носять вінки. Так склалась наша культура. Наразі ми ще не готові кардинально відмовитися від квітів на кладовищах, адже кожен хоче, щоб могила рясніла кольоровими пластиковими квітами. Бо це ж люди скажуть, що твій родич навіть на квітку від тебе не заслужив, і гола могила. Покійнику з будь-яких квітів немає користі». 

Для того, аби закликати вірян надати перевагу живим квітам, у парафії проводили різні просвітницькі заходи і пояснювали, що символізують мертві квіти. Потроху люди звикли і зрозуміли. «Це точно не була праця одного дня, ми розмовляли з людьми про це роками. Наша Церква про це давно говорить, але, можливо, місцеві священники не надто роблять на цьому акцент», – розповів отець Олег Здреник.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel