Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
Рак не лікують ані одеколоном,  ані смаженою цибулею чи травами...

Заввідділення Іван Сінєльніков каже, що графік операцій досить щільний.

Фото із сайту vood.com.ua.

Рак не лікують ані одеколоном, ані смаженою цибулею чи травами...

Фахівці онкогінекологічного відділення обласного медичного центру онкології Волинської обласної клінічної лікарні розповіли, що небезпечна недуга значно помолодшала, тому радять систематично проходити медогляд і не займатися самолікуванням

«Є операції, які проводять тільки тут»

Обласний медичний центр онкології розташований у Луцьку на вулиці Тімірязєва, 1. У будівлі – сучасний ремонт, приємні кольори і досить людно. Упередження, що навколо має панувати гнітюча атмосфера, швидко розвіюється.

 

  Онкогінекологічне відділення розташоване на другому поверсі. Зустрічає керівник – онколог-гінеколог вищої категорії Іван Сінєльніков.

 

 Говоримо про сучасні тенденції. Іван Володимирович розповідає, що до них приїздять і жінки з районів Волині, і навіть із сусідніх областей. Багато пацієнток у віці за 70 років, які вважають, що «вже пожили», і яких до лікарів привозять їхні діти. Лікар ділиться спостереженнями, як люди ускладнюють собі життя: «Сидять і думають: «Ну закровило, зачекаю, саме пройде». Дітям не кажуть нічого. А як поступають до нас, то вже їх привозять у важкому, занедбаному стані. Не вірять, що витримають лікування... Але ми  їх готуємо, оперуємо, і ці пацієнтки живуть далі повноцінно та довго. Їхні діти в шоці, що ми ставимо їх на ноги». Пацієнток, які звертаються зі скаргами з власної ініціативи, каже, менше.

Заввіділення підкреслює, як важливо вчасно «спіймати» й спинити недугу. У волинському онкоцентрі є для цього всі умови: договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), що дає право на безплатні послуги, є сучасне обладнання і молодий висококваліфікований колектив. «Приватний центр може собі дозволити апаратуру за  мільйони гривень? – справедливо запитує Іван Сінєльніков. – Завдяки керівнику нашого центру Юрію Івановичу Малімону маємо високоякісне медобладнання, і воно служить! Ми специфічна лікарня – робимо і дрібні операції, але заточені під найскладніше – під рак:  виконуємо й великі, що тривають по 5–6 годин! Нам важливо, щоб прооперована пацієнтка з онкологією довго жила без рецидивів хвороби».

 

 

Приватний центр може собі дозволити апаратуру за  мільйони гривень? – справедливо запитує Іван Сінєльніков.

Онкогінеколог порушує важливу проблему: у медцентр звертаються і ті, хто раніше безуспішно лікувався у приватних закладах. Каже, треба пам’ятати, що в медицині є бізнес-проєкти: «Нещодавній сумний випадок: звернулася жінка, яка побувала в неспеціалізованому закладі. Його працівники взялися за важку операцію, виконали лише частину необхідного й зашили. Хоч би повідомили нас про це! Після того ми оперували її 5 годин!». 

 Реальність така, що як би не акцентували увагу на профілактиці, усе ж операцій мають багато. Іван Сінєльніков підкреслює, в онкоцентрі беруться за найскладніше: «Якщо, наприклад, потрібно видалити злоякісну пухлину  яєчника, відповідно до міжнародних стандартів ми забираємо все: і з очеревини, якщо вона туди проросла, і резекцію кишки при потребі робимо, щоб ніде не залишити тих ракових клітин. Ці операції робимо тільки ми». 

 
 

 

Про те, що праця у них психологічно й фізично важка, годі й казати. «Непросто, але ти розумієш, що можеш продовжити людині життя! І викладаєшся на тій операції, незважаючи на самопочуття», – ділиться емоціями медик.

«У приватному закладі гістероскопія коштує від 7 тисяч гривень, а в нас для жінок (50+) безкоштовно»

Працівники цього відділення можуть довго розказувати невтішні історії про «чарівне лікування». Онколог-гінеколог вищої категорії Оксана Гринчук з понад 20-річним досвідом пригадує, як одна жінка лікувала рак... одеколоном! Відтак мусили чекати, поки загояться опіки. Дотепер в онкоцентр поступають пацієнтки після самолікування, приміром, смаженою цибулею чи трав’яними зборами. Оксана Гринчук разом із колегами-фахівцями Юлією Матюшко, Аліною Галайдою та Юлією Шевчук розповідає про це посеред операційної з прекрасним сучасним обладнанням.

 

 

 

Є необхідна апаратура, за допомогою якої рятують здоров’я. Навколо – сучасні санвузли, комфортні палати... З пацієнтками працює привітний персонал. Усе для лікування й повноцінного життя!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Юлія Матюшко демонструє офісний гістероскоп та новеньке автоматичне крісло, куплене уже під час війни. Каже, цей надсучасний прилад дає змогу оцінити, що робиться в порожнині матки.

 

 

 

Відеокамера допомагає побачити стан внутрішнього шару матки, можливу аномалію будови матки, утвори, які в ній можуть бути – злоякісні чи доброякісні: міоми, поліпи. Запис відео кожної пацієнтки зберігається для порівняння через певний час, якщо це необхідно. Таке обстеження у цьому відділенні проводять жінкам, яких скеровує гінеколог, якщо має підозри на передракову або ракову патологію. 

Онкогінеколог Юлія Шевчук розповідає про гістероскопію – процедуру, при якій беруть біопсію. У приватному закладі така коштує від 7 тисяч гривень, а тут, завдяки договору з НСЗУ, жінкам з категорії ризику (50+) її оплачує держава. Виконують у відділенні й лапароскопічні операції, про які в народі кажуть «операції лазером». Після такої жінку виписують уже через 2–3 дні. У будь-якому разі, додає інша лікарка, Аліна Галайда, найкращі можливості провести найретельніше дообстеження й лікування – саме в онкоцентрі.

 

Їхні вміння й знання продовжують жінкам життя.
Їхні вміння й знання продовжують жінкам життя.

 

Як потрапити до цих спеціалістів? За направленням від сімейного лікаря чи гінеколога. В цьому відділенні допомагали й жінкам, які приїздили з віддалених сіл Волині, отримавши скерування уже після того, як дізнавалися, що треба обстежитися... 

Оксана Гринчук зауважує, що ще два десятиліття тому в їхньому відділенні лікувалися жінки з менопаузою і старші.

 

  Тепер, каже, інакше: «Захворювання з гінекологічною локалізацією значно помолодшало. Це і рак шийки матки, хоча на початку проблема візуально легко діагностується! Пухлина яєчників: зараз ми працюємо з дівчатами від 20 років. Чому? Насправді завжди є сукупність причин і спадковий фактор». Лікарка підкреслює, що в онкогінекологічному відділенні проводять (і пишаються тим) унікальні операції: надскладні, приміром, із видаленням лімфовузлів. Головне, наголошує, завжди лікарі онкоцентру велику увагу приділяють гістологічному дослідженню, аби запобігти розвитку хвороби.

У команді онкогінекологічного відділення – 6 лікарів. Усі вони цінують здоров’я, щиро зичать його усім жінкам й одностайні в тому, що кожна з нас має як мінімум раз у рік планово відвідувати гінеколога, навіть якщо відсутні скарги. Це і є необхідною медичною культурою, яку слід мати самому та формувати її у дітей.

Олена КАЛЕНЮК 

Читайте також: «Мер Луцька обіцяє відремонтувати дитяче онковідділення за 28 мільйонів гривень»

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel