Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Популярний фастфуд готуємо вдома!

Головне – зробити «правильне» тісто, на яке викласти улюблену начинку.

Фото із сайту motionarray.com.

Популярний фастфуд готуємо вдома!

Піца (а йдеться, звичайно, про неї) виникла в Італії як їжа бідняків, але з часом стала чи не найпопулярнішою стравою в багатьох країнах. Ласувати нею полюбляють і дорослі, й особливо діти. Однак для цього зовсім не обов’язково поспішати в піцерію чи замовляти доставку додому. Приготувати цей смаколик самостійно зовсім не складно. Головне – зробити «правильне» тісто, на яке викласти улюблену начинку

Тісто для піци

Інгредієнти: 400 г борошна, 250 мл води, 20 г свіжих дріжджів, 2 ст. л. оливкової олії, 2 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі.

Приготування. З такої кількості тіста вийде 2 великі піци діаметром 30–33 см. Дріжджі покришити у велику посудину, посипати цукром і залишити на 5 хвилин, щоб вони розпустились, потім перетерти їх ложкою. Влити теплу (приблизно 35°С) воду із сіллю, перемішати, всипати приблизно 200 г просіяного борошна, вимішати ложкою. Далі додати оливкову олію, решту борошна і замісити м’яке еластичне тісто. Оскільки мука буває різна, то орієнтуватися слід не лише на її кількість у рецепті, але й на консистенцію тіста. Тому решту борошна додавайте поступово. Поверхню тіста змастити олією, посудину накрити чистим рушничком і поставити в тепле місце, щоб тісто підросло, через годину обім’яти його і можна готувати піцу.

А начинок – на будь-який смак

З тіста формуємо плаский корж бажаного діаметру, змащуємо його соусом, а зверху викладаємо обраний варіант начинки. 

«Маргарита»

Це традиційна начинка, з якою була приготована перша піца. До неї входить сир моцарела, базилік та помідори.

М’ясна

Балик, шинка, гриби (смажені чи мариновані), помідори, маслини, сир. Найкраще використовувати декілька видів м’яса та ковбас для більш насиченого смаку.

Сирна

Ця піца складається з декількох видів сирів (найчастіше – чотирьох). Просто змастіть основу вершковим соусом та покладіть сири, наприклад горгонзолу, моцарелу та будь-які сири з яскраво вираженим смаком. Доповнити таку піцу можна помідорами.

«Болоньєзе»

В якості начинки для такої піци використовується соус із однойменною назвою. Щоб його приготувати, потрібно потушкувати фарш із помідорами, вином та спеціями. Потім готовий соус викласти на основу для піци, посипати тертим сиром та запекти.

«Домашня»

У таку піцу можна класти все, що знайдете в холодильнику: ковбасу або шинку, гриби, помідори, мариновані огірки, горошок, сир, варені яйця та зелень.

Морська

Начинка для такої піци складається з морепродуктів: консервованого тунця, мідій, креветок. Пасуватиме до неї кукурудза і, звісно, ж сир.

Вегетаріанська

Така піца готується без м’яса. У неї можна покласти помідори, кукурудзу, болгарський перець, маслини, гриби, зелень і сир. Також смакуватиме зі смаженими баклажанами чи кабачками.

«Німецька»

Назву начинка для піци отримала завдяки тому, що до її складу входять німецькі ковбаски. Підійдуть «Мисливські», «Бюргерські» чи будь-які інші. В якості додатків пасуватимуть гриби (шампіньйони, лисички, опеньки), перець гострий, помідори чи болгарський перець, свіжа зелень та сир.

Із салямі

Ця ковбаса надає піці особливого смаку. Вона добре поєднується з оливками чи маслинами, кукурудзою, солодким перцем та цибулею, а також із сиром.

Начинка з куркою

Куряче філе поріжте, обсмажте, додайте спеції (чорний або червоний перець, трави, паприку). Добре смакує курка з консервованими ананасами, а також із болгарським перцем, консервованою кукурудзою. Звісно ж, не забудьте про сир. 

 

 «Кальцоне» 

Це особлива піца, її називають «італійським пиріжком». На відміну від традиційної, ця має закриту форму, тож зберігає всю соковитість начинки. А ще її можна взяти із собою на пікнік або замість бутерброда на роботу

Це особлива піца, її називають «італійським пиріжком». На відміну від традиційної, ця має закриту форму, тож зберігає всю соковитість начинки. А ще її можна взяти із собою на пікнік або замість бутерброда на роботу

Інгредієнти: для тіста – 10 г дріжджів, 1 скл. теплої води, 1 ст. л. цукру, 2 ст. л. олії, 1 ч. л. солі, 450 г борошна; для начинки – 1 куряче філе, 100 г копченої ковбаси, 100 г твердого сиру, 1 цибулина, 2 помідори.

Приготування. Дріжджі і цукор залити теплою водою, почекати, поки на поверхні з’явиться «шапочка». Додати в дріжджову суміш олію, сіль і борошно. Замісити м’яке тісто. Покласти в миску, накрити серветкою і залишити в теплому місці на 30–40 хвилин. Тим часом сир порізати скибочками, ковбасу й помідори – кружальцями, цибулю – півкільцями, курятину – довільними шматочками. Тісто розділити на чотири частини, якомога тонше розкачати кожну з них, на одну половину круга викласти начинку, закрити її другою половиною, як вареник, защипнути краї, проткнути зверху кілька дірочок, покласти на деко і залишити в теплому місці хвилин на 20. Коли підрухається, поставити в розігріту духовку і запекти до рум’яної скоринки. Готову піцу накрити рушником, дати постояти хвилин 5–10 і подавати на стіл.

Читайте також: «А ви знаєте, що значить «переборщити»?»

Реклама Google

Telegram Channel