Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
«Ми ніколи не будемо рідними –  ні братами, ні сестрами звідними...»: і в Першу світову українців везли на Сибір

«...Ви полізли до нас – прославитись? Та у нас ви всі подавитесь».

Карикатура із сайту radiosvoboda.org.

«Ми ніколи не будемо рідними – ні братами, ні сестрами звідними...»: і в Першу світову українців везли на Сибір

Чим переймалася і з чого дивувалася упродовж останнього часу заслужений журналіст України Катерина ЗУБЧУК

...цинізмом начальника московського патріархату

Як повідомляли російські пропагандистські ЗМІ, патріарх рпц кіріл під час пасхальної промови звернувся до «малоросів», що живуть на «російській землі», з вимогою миру, тобто капітуляції перед росією. Він заявив, що молитиметься за благословення «землі руської». При цьому уточнив, що «землею руською» вважає Україну. Особливий цинізм у словах: «Ми повинні силою нашої молитви і нашими добрими справами зробити все, щоб якнайшвидше цей конфлікт зупинився, щоб мир і спільне добре життя, братерські відносини знову з’єднували міцно-міцно наші народи, які були єдиним народом єдиної Русі».

Думаю, прочитавши таке, багато хто може відповісти на це рядками з вірша української поетеси Анастасії Дмитрук: «Ми ніколи не будемо рідними – ні братами, ні сестрами звідними...» (українською мовою він зазвучав у перекладі Володимира Крижанівського). Написаний ще в 2014 році після анексії нашого Криму, сьогодні, коли другий рік триває повномасштабна війна, яка забрала життя багатьох захисників-Героїв та мирних людей, цей вірш набув у стократ більшої актуальності. Адже ми вже знаємо про звірства росіян у Бучі й Бородянці на Київщині, в багатостраждальному Маріуполі, інших українських містах та селах, котрі опинилися в тимчасовій окупації...

Так було в СРСР, що нам втлумачували ідею непорушної дружби братніх 15 республік Союзу. От тільки чомусь росіяни були завжди «старшим братом». Але не тим, котрий стає помічником, порадником, – вони перебрали на себе зовсім іншу місію: поставивши себе вище від інших, вирішили, що можуть правити долями, зокрема українців...

росія припинить воювати – не буде війни, але якщо Україна припинить воювати – не буде України».

Недавно про це нагадав поширений кимось у фейсбуці документ, що був надрукований у газеті «Літературна Україна» в лютому 1992-го. Тобто після здобуття нашою державою Незалежності. Йдеться про наказ від 22 червня 1944-го Народного комісаріату внутрішніх справ і Народного комісаріату оборони СРСР. Зверніть увагу на його назву: «Вислать в отдєльниє края всєх украінцев»  (знаючи, куди лежав шлях тисяч волинян, обпалених морозами Сибіру, слово «отдєльниє» так і хочеться замінити точнішим – «отдальонниє», як було в реальності. Серед багатьох пунктів і підпунктиків зловісного документа є й такий: «Для борьби с антісовєтскімі бандамі пєрєбросіть 12 і 25 каратєлєй дівізіі НКВД». Його «жорна» особливо відчутно запрацювали в 1947-му, коли почалася операція «Запад» – наймасовіша депортація, здійснена радянською владою в Західній Україні. Однією з її головних цілей було нейтралізувати діяльність Української повстанської армії та тих, хто їй співчував і допомагав.

У цьому зв’язку пригадується Петро Соловей із Каменя-Каширського, з історією життя якого наша газета ознайомлювала своїх читачів. Він мав всього чотири роки, коли їхню родину з клеймом «вороги народу» вивезли, як мовиться, до білих ведмедів. Малим був, але назавжди запам’ятав той товарняк, яким із Ковеля, зі збірного пункту, відправляли в далеку й незнану чужину. І те місце, з якого почалися страждання не одного року.

…що і в Першу світову війну росіяни вивозили неугодних на Сибір

Якраз тепер я читаю роман відомої української письменниці Марії Матіос «Букова земля», де описана історія п’яти родин різного суспільного статусу, а також історичних персонажів, так чи інакше пов’язаних із Буковиною. Відображені в книзі події відбувалися впродовж 225 років. А наразі, щодо теми сьогоднішньої розмови, хочу разом із авторкою роману зробити екскурс у 1914 рік, коли на початку вересня російські війська зайняли крайову столицю Буковини – Чернівці.

Сталося це після короткої процедури передачі міста, яку здійснив бургомістр Сало фон Вайссельбергер. Високопосадовець наївно думав, що з окупантами можна домовитися. Він подбав, щоб контрибуцію було сплачено, хоч і в меншому розмірі, як спочатку вимагали окупанти, бо більше просто нереально було зібрати, гарантував лояльність мешканців міста у ставленні до нових господарів. Але це, як виявилося, не врятувало. У його подружній спальні якось рано-вранці з’явилися незнайомці і скомандували «адєвацца». Попереду була жахлива дорога по неозорих просторах російської імперії. «Довго стояли на мерзлих коліях у Самарі над Волгою. А ще довше – в Уфі над Уралом. А потім для бранців почався безбереговий, безлюдний, непояснимий Сибір. Челябінськ, Омськ, Томськ. Від Томська до майбутнього місця призначення в Наримському краї арештантів чекало ще більше трьохсот кілометрів при 32 градусах морозу, страшна – гробова – довколишня тиша та безкрая для ока пуща. І небачені досі людські житла – юрти остяків («остяки» – застаріла назва від «ханти» – корінний малочисельний фінно-угорський народ, який проживає на півночі Західного Сибіру, в основному в Ханти-Мансійському автономному окрузі – Югре. – Авт.)».

Лише через три тижні чернівецькі виселенці потрапили на місце призначення, де й Різдво святкували. На Святвечір навіть дванадцять страв мали та шкаличок вина. Бургомістра, хоч він і не християнської віри, запросили до гурту, бо ж на його гроші була куплена пшеничка, з котрої зварили кутю. Тож було «усе по-людськи. По-християнськи. І дякувати Богу, що остяки так легко підкуповуються нашими грішми у цім Богом забутім і людьми проклятім краї»…

Ось так було у 1914 році на Буковині. Ці жахи повторилися і після Другої світової війни. Скільки-то подібних картинок-споминів можна знайти у книжці «На Сибір і додому», яку написав уже в незалежній Україні Петро Боярчук, котрий багато літ працював у «Волині»?! Власне, на сторінках нашої газети вперше й були надруковані нариси, які згодом увійшли в художньо-документальну повість. А взявся автор, заслужений журналіст України, за цю непросту тему й так достовірно описав пережите репресованими, бо сам теж був вивезенцем – із числа тих, кого тепер називають «діти репресій». Перша хвиля депортації сім’ю Боярчуків оминула. Проте у 1951-му ця доля її наздогнала. Маленькому Петрові було тоді чотири роки. Вернувся він із Сибіру на рідну землю 13-літнім підлітком.

…«якщо Україна припинить воювати – не буде України»

Торік, уже в час повномасштабного вторгнення росії, на дев’ятому році агресії північного сусіда проти нашої держави, з боку окремих діячів країн Заходу звучали заяви про «необхідність порятунку обличчя російського президента». В медіа з’являлися публікації про важливість створення належних умов для «переможного відступу» кремлівського керманича. З цього приводу крапки над «і» розставив Державний секретар США Ентоні Блінкен: у вересні 2022 року на засіданні Ради безпеки ООН, присвяченому підтримці миру й безпеки в нашій країні, він сказав: «росія припинить воювати – не буде війни, але якщо Україна припинить воювати – не буде України». А вже ми, знаючи, які репресії випадали на долю нашого народу в час тоталітарного режиму, можемо уявити, що, коли, не дай Бог, «не буде України», нас чекатимуть ті самі товарняки й далека дорога на Сибір.
За рік, що минув, багато хто побачив незламність українців й усвідомив, що вони виборюють не лише свою Незалежність, а й ціною багатьох життів захищають демократичні цінності, які утвердилися в країнах Європи. І сьогодні світ уже переймається не порятунком обличчя російського президента, а тим, аби Україна одержала надійну необхідну зброю, завдяки якій ближчою стане її Перемога над окупантами. Оцінку злочинних дій путіна ми бачимо в тому, що 17 березня 2023-го Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на його арешт (заарештувати й видати підозрюваного мають на території однієї зі 123 країн, котрі визнають юрисдикцію МКС).

Читайте також: «Для чєво тєбє вазвращацца?»: волинська координаторка пояснює, що треба знати про пошук військових, зниклих безвісти

Реклама Google

Telegram Channel