Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
«Для чєво тєбє вазвращацца?»: волинська координаторка пояснює, що треба знати про пошук військових, зниклих безвісти

Зустріч із родинами, які шукають своїх близьких, організували при Луцькій міській раді.

Фото із сайту Луцької міської ради.

«Для чєво тєбє вазвращацца?»: волинська координаторка пояснює, що треба знати про пошук військових, зниклих безвісти

Щоб надати людям інформацію, як діяти, коли їхній рідний раптом перестає виходити на зв’язок, влада створила у кожній області посаду регіонального координатора уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

Якщо воїн у полоні, важливо мати докази

На Волині сім’ями, які розшукують своїх рідних, опікується Раїса Михайлівна Клименко. Вона консультує, що й за чим робити, коли воїн перестав телефонувати додому й при цьому у військовій частині, до якої він належить, про нього не мають ніякої інформації.

Найперше потрібно звертатися із заявою про зникнення людини (військового) до місцевого відділку поліції. Раїса Клименко розтлумачує: «При зверненні в поліцію відкривається кримінальне провадження й рідні здають зразки ДНК. Слідчий має надати витяг з

Єдиного реєстру досудових розслідувань. Це документ про відкриття кримінального провадження за фактом зникнення особи (військового) безвісти за вашою заявою. Наступний крок: звернення у військкомат, який дає запит у військову частину, з якої призвали військового, або безпосередньо у військову частину. Звідти рідним приходить офіційне сповіщення, що дійсно людина зникла зі зв’язку». 

Регіональна координаторка уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, при цьому застерігає розшукувати військового у соцмережах. Цим користуються шахраї і псевдоволонтери. Кажуть щось на кшталт такого: «Вот он сідіт возлє нас, ми всьо сделаєм, только дайтє дєнєх». І на Волині, на жаль, вже є сім’ї, у яких злодії видурили гроші. А ось де варто шукати (якщо є припущення, що воїн може бути в полоні) – то в російських соцмережах. Передусім Раїса Клименко рекомендує передивлятися фото й відео на ворожих телеграм-каналах. Окупанти люблять хизуватися перед своєю аудиторією й можуть викладати у вільний доступ те, що є цінною інформацією тут, в Україні. Скопійовані з тих джерел фото й відео рідні долучають до зібраних документів і передають у структуру з назвою Національне інформаційне бюро (НІБ), яке формує списки полонених на обмін.

 І на Волині, на жаль, вже є сім’ї, у яких злодії видурили гроші.

Посередник між НІБ України й росії – Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ). Він передає наші списки полонених на підтвердження російському НІБ – і навпаки. І росія через той же МКЧХ підтверджує: є в них така людина чи нема. Раїса Клименко зазначає, що зазвичай росіяни підтверджують тільки 30 зі 100% у списку. Це робиться задля маніпуляцій і поширення паніки серед українців. Однак, зауважує регіональна координаторка уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, батьки, які бачили на відео свого військового в полоні, можуть написати йому лист. МКЧХ передає листи російській стороні, і є випадки, що їх доправляли полоненим і дозволяли написати батькам лист-відповідь. Важливо розуміти, що у списки на обмін включають тих осіб, полон яких підтверджений (зрозуміло, що інформацію про зниклих безвісти можуть надавати і повернені з полону).

Раїса Клименко знає, що таке мати рідну людину на війні, тож з готовністю допомагає у різних питаннях.
Раїса Клименко знає, що таке мати рідну людину на війні, тож з готовністю допомагає у різних питаннях.

 «Ми б з радістю обміняли всіх на всіх»

Разом з тим пані Раїса розвінчує чутки, що обмінюють якихось обраних захисників: «Ми маємо справу з країною-агресором. Від нас нічого не залежить. Нам диктують умови: кажуть, скільки людей віддадуть, але навіть не повідомляють кого. Ми не знаємо, хто повертається. Дізнаємося, коли вже відбувся обмін: в автобус сідають – і починаємо переписувати, кого віддали. Маніпулює росія постійно: віддадуть – не віддадуть. Ми б з радістю обміняли всіх на всіх, а вони навіть своїх не хочуть забирати. Дай полковника, підполковника...». 

Раїса Клименко переповіла і розмову з волинянином, звільненим з полону раніше. Коли військовий запитав у росіян, чому його вже втретє кудись етапують і куди поділися його побратими, з якими був спочатку, то йому сказали, що просто його ніхто не хоче обмінювати. Було й таке, що переконували змінити громадянство: «Для чєво тєбє вазвращацца – ти там нікаму нє нужен. Аставайся здєсь, тєбє будєт зарплата, квартіра, машина – будєш ваєвать протів Украіни». 
Раїса Клименко не тільки консультує рідних зниклих безвісти щодо фінансових, психологічних проблем, а й сприяє отриманню безплатної правової допомоги. Експертка наводить приклад волинянки, яка впізнала на рашистському відео свого сина. До того один із його побратимів розповідав, що він зі ще кількома в полоні: влітку під час боїв у Лимані вони заховалися в місцевій церкві, та їх видав священник (то була церква московського патріархату). У цьому випадку сім’я змушена звернутися до юриста, оскільки військова частина надто затягнула з розслідуванням і не надала ніякого документа про свого підопічного, відтак рідні, які лишилися без годувальника, не можуть отримати належної компенсації, яка належить рідним по безвісти зниклому «на нулі».

Контактні номери телефонів Раїси Клименко: 050 675 34 17 та 096 933 92 63.

З питання пошуку полонених потрібно звертатися до Національного інформаційного бюро. Телефон гарячої лінії 1648, міський номер телефону: +38 044 287 81 65. Адреса: м. Київ, вул. Чоколівський бульвар, 13.  https://nib.gov.ua. 

Оксана КОВАЛЕНКО.

Читайте також: «На Волині засуджені видурювали кошти за повернення полонених на Батьківщину (Фото)»

Реклама Google

Telegram Channel