Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Влада хоче забрати приміщення в коледжу – колектив просить захисту в Президента

Історична будівля на Кафедральній стала предметом конфлікту.

Фото із сайту suspilne.media.

Влада хоче забрати приміщення в коледжу – колектив просить захисту в Президента

Громадськість Луцька раптом дізналася, що міські депутати мають намір перенести навчальний заклад з приміщення у старій частині обласного центру та виступають за звільнення неугодного директора

Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій розташований у будівлі з давньою історією на Кафедральній, 6. Свою історію почав з 1965 року. Основний корпус закладу – в приміщенні Луцького колегіуму, знаменитого навчального закладу, заснованого у 1608-му. У сучасному коледжі навчається понад 2 тисячі студентів. 

Зненацька у місті поширилась інформація, що влада «має проблеми» з діяльністю цього освітнього закладу: на сайті Луцької міської ради з’явився проєкт звернення до державної влади про необхідність переселити колектив деінде. Наводився й аргумент. Мовляв, через коледж влада не має доступу до орендованих ним підземель, де планують відкрити туристичний об'єкт. Порушували й питання про звільнення керівника навчального закладу, який начебто допускає в історичне підземелля, куди вкладені понад мільйон євро грантових і міських коштів, сторонніх і навіть дозволяє проводити там екскурсії, а самі представники влади начебто не мають туди права входу... Перешкоджання розвитку туризму, що не кажіть, – звинувачення серйозне.

Діяти силовими методами і при цьому не вказувати ніякої перспективи для навчального закладу... – це підриває авторитет органів місцевого самоврядування. 

Як тільки «вибухнула» проблема, про яку раніше чомусь не було ні слуху ні духу, колектив коледжу підготував петицію до влади – щоб зняла питання з розгляду депутатів. Як розповіла «Суспільному» голова профспілкової організації Світлана Кізим, підготували й звернення до міського голови. У ньому пропонують до основного договору оренди приміщення укласти угоду про співпрацю, допуск до підземель і таке інше. Зі слів директора навчального закладу Ігоря Корчука, зараз історичні підземелля частково використовують як укриття, а також там дійсно проводять екскурсії самі студенти з навчальною метою. Про це Корчук розповів на спеціальній пресконференції. На сьогодні, каже, музейні експозиції в приміщеннях відреставрованих підземель ще не функціонують, тому звинувачення в перешкоджанні доступу до музею та проведенні екскурсій звучать абсурдно. 

Водночас у соцмережі теж розгорілася полеміка щодо цього питання: лучани радили владі зайнятися не проблемою туризму, а ям на околицях. Висловилися й активісти. Наприклад, депутат Луцької міськради Михайло Наход зауважив, що проблему, навіть якщо вона є, неприпустимо вирішувати мовою ультиматумів. А депутатка Волинської облради Юлія Вусенко коментувала це так: «Якби представництво міської ради звернулося до працівників коледжу з ідеєю перенесення закладу в інше приміщення і пояснило, що це необхідно для покращення туристичної привабливості міста – це було б зрозуміло... Все ж просто: прийти і сказати: «Друзі, тут буде готель чи міська рада, а ви будете навчатися в приміщенні за такою-то вулицею і в такій-то будівлі, яку ми вам надаємо для безкоштовного використання... А діяти силовими методами і при цьому не вказувати ніякої перспективи для навчального закладу... – це підриває авторитет органів місцевого самоврядування».

Врешті-решт міський голова Ігор Поліщук написав у фейсбуці, що задля уникнення протистояння проєкт рішення буде знятий з розгляду сесії, «оскільки професійний і хороший колектив закладу, його студенти не можуть бути заручниками неадекватної поведінки одного лише керівника». Мовляв, його протиправними діями буде займатись поліція і Міністерство освіти та науки України. Повідомив також, що готуються до відкриття підземель і території навколо вежі Чарторийських уже в травні. 

У волинському коледжі теж підготували звернення до державної влади (зокрема до глав держави та уряду, міністра освіти, відповідного комітету Верховної Ради та до уповноваженого з прав людини). Пишуть про заплямовану честь і репутацію та що потребують захисту.

Крапка в цій історії, очевидно, ще не поставлена, тож далі буде. 

Софія ГАВРИЛЮК.

Читайте також: «Чому не всі батьки за спортивний ліцей?»

Реклама Google

Telegram Channel