Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Паска красна день вітає. Рецепти

Крашанки і паска — найважливіші складники великоднього кошика.

Фото із сайту photoshop-kopona.com.

Паска красна день вітає. Рецепти

Вже зовсім скоро в наших домівках запахне ароматною великодньою випічкою. Беручись до справи, варто пам’ятати: у Страсну п'ятницю, найбільш скорботний день, коли був розіп’ятий Ісус Христос, пекти паску не бажано. Краще робити це у Чистий четвер. Аби паска довго не черствіла і мала ніжну рум’яну скоринку, щедро змастіть форму зсередини смальцем. А найголовніше – готуйте з любов’ю та молитвою, і все обов’язково вдасться

Ароматна

Якщо вам до вподоби запах мускатного горіха, кардамону, шафрану – цей рецепт саме для вас

Інгредієнти: 0,5 л молока, 2 скл. цукру, 60 г свіжих дріжджів, 1 ч. л. солі, 4 яйця, 200 г вершкового масла, 100 г сметани, близько 1 кг борошна, 0,5 ч. л. кардамону, 0,5 ч. л. меленого мускатного горіха, дрібка шафрану, 0,5 скл. родзинок, 1 пакетик ванільного цукру.

Приготування. Перебрані і промиті родзинки замочити на ніч в лікері, коньяку чи апельсиновому соці. Шафран залити 
20 мл горілки або спирту. В теплому молоці розчинити цукор і дріжджі. Додати сіль, яйця, сметану, масло та прянощі. Всипати борошно і вимісити тісто, щоб воно не було крутим. Додати родзинки, вимісити ще раз і залишити в теплому місці на 8 годин. В міру необхідності його треба обминати (приблизно 2–3 рази). Помісивши останній раз, розкласти у форми на 1/3 і дати піднятися. Випікати при 180 градусах від 25 до 60 хвилин залежно від розміру.

Готуйте з любов’ю та молитвою, і все обов’язково вдасться.

Медова

Вона унікальна тим, що печеться без цукру, лише на меду. Крім того, запропонована в рецепті ідея сподобається тим господиням, у кого не всі домочадці полюбляють випічку з родзинками 

Інгредієнти: для опари – 20 г свіжих дріжджів, 60 мл теплої води, 1 ст. л. меду, 50 г борошна; для тіста – 0,5 кг борошна, 4–5 ст. л. меду, 7 яєць, 2 ч. л. лимонної цедри, 100 г вершкового масла кімнатної температури, 1/4 ч. л. солі, 150 г ізюму.

Приготування. Для опари розчиняємо дріжджі в теплій воді з медом, додаємо борошно і перемішуємо. Залишаємо на 40–60 хвилин при кімнатній температурі, поки опара не подвоїться в об’ємі. З борошна, меду, злегка збитих яєць, опари, солі та цедри замішуємо однорідне тісто і залишаємо його на 30 хвилин. Далі добавляємо нарізане шматочками вершкове масло, ще раз вимішуємо і ставимо в теплому місці, щоб підходило приблизно 1,5–2 години. Упродовж цього часу 2 рази трохи обминаємо тісто. Розмочені родзинки злегка відтискаємо, додаємо 1 ст. л. борошна і перемішуємо. Коли тісто підрухається, ділимо його на частини. Кожну розтягаємо руками в прямокутник завширшки приблизно в третину висоти формочки, у якій випікатимуться паски. Посипаємо родзинками, згортаємо рулет і ставимо у форму на торець. Декотрі пасочки можна сформувати без ізюму, щоб догодити на всі смаки. Трохи притискаємо і залишаємо, поки збільшиться вдвічі. Змащуємо жовтком і ставимо в попередньо розігріту до 200 градусів духовку. Випікаємо 25–30 хвилин. Теплі пасочки змащуємо глазур’ю.

Апельсинова

Завдяки цьому сонячному фрукту паска набуває і яскравого забарвлення, й особливого запаху

Інгредієнти: 300 г борошна, 1 пакетик дріжджів сухих швидкодіючих, 150 мл молока, 1 апельсин, 100 г цукру, 1 яйце, 140 г масла вершкового, 75 г родзинок, 30 г мигдалю, дрібка солі.

Приготування. У теплому молоці розчиняємо дріжджі, додаємо трохи борошна, добре перемішуємо. Накриваємо миску чистим вологим кухонним рушником, ставимо в тепло на 1 годину. Великий апельсин очищаємо від цедри і віджимаємо сік. Виходить апельсиновий фреш. В окремій мисці змішуємо борошно, сіль, яйця, розтерті з цукром, і розтоплене масло. Вливаємо апельсиновий фреш, дріжджову закваску, ретельно вимішуємо і залишаємо в теплі ще на 1 годину. Родзинки промиваємо і заливаємо коньяком (або теплою водою) на 5 хвилин. Додаємо в тісто і добре перемішуємо. Форми для випічки пасок змащуємо, на дно викладаємо мигдаль, зверху – на третину заповнюємо готовим тістом, накриваємо рушником хвилин на 20–25, щоб тісто піднялося. Випікаємо паски в розігрітій до 180 градусів духовці близько 45 хвилин. Виймаємо з форми трохи охолодженими. Готову паску прикрашаємо глазур'ю (1 охолоджений білок збиваємо, поступово додаючи пів склянки цукрової пудри). Наносимо глазур на паски і залишаємо підсохнути.

«Панеттоне»

Той, хто хоч раз куштував італійську паску, неодмінно захоче спекти її самостійно – така вона пухка й ніжна

Інгредієнти: 1 л молока, 65 г свіжих дріжджів, 7 яєчних жовтків, 500 г цукру, 1 лимон, 150 г родзинок, 200 г цукатів, 170 г вершкового масла, 100 мл олії, 1–2 ч. л. куркуми, 1 ч. л. кардамону, дрібка солі, 1 яйце для змащування, борошно пшеничне вищого гатунку.

Приготування. Для опари молоко змішати з 70 г розтопленого масла і 2 жовтками, дріжджами, склянкою цукру і склянкою борошна. Накрити рушником на годину, щоб підійшла. Далі додати решту жовтків із сіллю, склянку цукру. Борошно підсипати і вимішувати, поки тісто стане гладким та однорідним і почне відставати від рук, – чим довше місити, тим краще. Наприкінці додати решту масла (розтопленого), олію, цукати, родзинки, цедру і сік лимона, куркуму і кардамон, знову накрити рушником і дати тісту нарухатися. Форми встелити пергаментом і змастити маргарином, викласти в них тісто, заповнюючи їх не більш як наполовину. Коли підніметься до верху форми, змастити збитим яйцем. Випікати до золотистого кольору близько 1 години на малому вогні.

Реклама Google

Telegram Channel