Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Таємна зброя: що кажуть військові про… мобільні лазні

Фонд Порошенка з волонтерами передав на фронт уже 13 таких лазне-пральних комплексів, ще кілька десятків – якраз у роботі.

Фото із сайту eurosolidarity.org.

Таємна зброя: що кажуть військові про… мобільні лазні

«Гарячий душ після окопів – це як рай після пекла»

Військові 77-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ, яка воює в районі Бахмута, розповіли про те, як вдається вирішувати побутові питання. Як відомо, Фонд Порошенка з волонтерами забезпечує фронтові бригади мобільними лазнями. «Хлопці скинули відео з «передка», де працює наша таємна зброя. Так-так, саме лазне-пральний комплекс. Зверху – маскувальна сітка, всередині душ, 2 тонни гарячої води, є світло та тепло», – похвалився Порошенко.

 

 Військові розповідають: гарячий душ після окопів Донеччини – це як рай після пекла. «Дуже вдячні мої побратими з Бахмута, які зараз перебувають на передовій, «на нулі». В самому пеклі, в самому Бахмуті.

Приїжджають у цей чудовий «миючий агрегат», який ми отримали. Ніколи б не подумали, що на війні можна приїхати з Бахмута і помитися, відчути себе людиною, повернутися назад у цивілізацію. Вдячні не тільки у 77-й бригаді, а й усі хлопці, бо ми пускаємо помитися, привести себе в порядок,  щоб з новими силами повернутися назад, у бій», – розповів боєць.

Хлопці кажуть: як з раю виходять. Особливо ті, хто з «передка», які тижнями у болоті.

Як працює комплекс. Для нагрівання води використовують тверде паливо, електрику забезпечує потужний генератор. Подача води дуже економна, тож витрати незначні. «Температуру дає швидко. Якщо вода 20 градусів, за 20 хвилин нагрівається до 40. Коли ми виїжджаємо, у нас із собою два баки води – це дві тонни. Дві роти вільно можуть помитися – тим паче крани економні. Хлопці кажуть: як з раю виходять. Особливо ті, хто з «передка», які тижнями у болоті», – пояснюють бійці.

 

 Порошенко зауважує: побутові питання на фронті вкрай важливі, адже це впливає на бойовий дух: «У деяких підрозділах раніше використовували бутлі з водою замість нормального душу. Або ж совкові іржаві бані, яких майже не залишилося. Ну і, звісно, ні пральних машин, ні сушилок там немає».

Мобільні лазні – це спільний проєкт Фонду Порошенка та ГО «Справа громад». Лазне-пральні комплекси (вони ще й перуть!) спеціально розробила бригада інженерів. Щоб прискорити процес їхнього виготовлення, військові підрозділи самі передають волонтерам порожні контейнери та причепи, а майстри їх обладнують під банно-пральні комплекси.

«Потреба ЗСУ у таких комплексах – 1100–1300 штук. Біда в тому, що рідко хто з великих благодійних організацій звертає увагу на цю найпростішу та найголовнішу побутову потребу будь-якого військового», – зазначає волонтер Юрій Бірюков. Наразі Фонд Порошенка з волонтерами передав на фронт 13 таких комплексів, і ще кілька десятків – якраз у роботі.

Долучайтесь до збору коштів на сторінці ГО «Справа громад»! А Фонд Порошенка як мінімум подвоїть зібрану суму.

Читайте також на volyn.com.ua: «Паша «Мерседес» тепер два місяці проклинатиме з-під домашнього арешту».

Реклама Google

Telegram Channel