Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
Якщо ви вчинили перелюб... Волинський священник розставляє крапки над «і» у делікатній темі

Апостол Павло застерігає, що «Бог судитиме... перелюбників» (Євреїв 13:4).

Фото із сайту i1.wp.com.

Якщо ви вчинили перелюб... Волинський священник розставляє крапки над «і» у делікатній темі

Хто більше грішить, якщо дівчина зустрічається з одруженим чоловіком (або навпаки), – вона чи він? 

Зустрічаючись з одруженим чоловіком (або навпаки), обидві сторони роблять неправильне діяння і порушують моральні норми та Божі заповіді. Але якщо говорити про те, хто більше грішить, то відповідальність більше лежить на стороні одруженої людини, яка порушує зобов’язання перед своєю половинкою та Богом. Він (вона) має більше відповідальності за вчинки і може завдати більшої шкоди своїй родині. Але це не означає, що інша сторона не несе жодної відповідальності за свої вчинки. У кожному випадку це неправильно і шкідливо для обох. 

Що це таке – подружня зрада, перелюб? Це добровільний статевий акт між особою, яка перебуває у шлюбі, та особою, що не є його або її подружнім партнером. Перелюбники порушують урочисту обіцянку, яку вони дали своєму подружжю в день весілля. Крім того, той, хто чинить перелюб, грішить перед Богом. Подружня зрада може розлучити дитину з батьком чи матір’ю, а це жорстоко. Більш того, апостол Павло застерігає, що «Бог судитиме... перелюбників» (Євреїв 13:4). Сьомою заповіддю Господь Бог забороняє перелюб, тобто порушення подружньої вірності і будь-яку незаконну й нечисту любов. Чоловікові і дружині Бог забороняє порушувати шлюбну вірність і любов. Неодруженим же велить дотримуватися чистоти думок і бажань – бути цнотливими у ділах і в словах, у помислах і бажаннях. Шлюб є Таїнство, в якому за добровільною (перед священником і Церквою) згодою нареченого і нареченої жити спільно благословляється їхній шлюбний зв’язок в образі духовного союзу Христа з Церквою, подається благодать Божа для взаємної допомоги й однодушності і для благословенного народження та християнського виховання дітей. І сказав: «Заради цього залишить чоловік батька свого й матір і з’єднається з жінкою своєю, і будуть обоє однією плоттю. Тож вони вже не двоє, але одна плоть. Отже, що Бог з’єднав, того людина нехай не розлучає» (Матф. 19:5-6).

Що це таке – подружня зрада, перелюб? Це добровільний статевий акт між особою, яка перебуває у шлюбі, та особою, що не є його або її подружнім партнером. 

Щодо того, хто більше грішить, церква вважає, що обидві сторони роблять неправильне діяння та порушують Божі заповіді. Одружений чоловік (або жінка), який зустрічається з іншою людиною, порушує свої зобов’язання перед Богом та своєю родиною. А дівчина (або хлопець), який зустрічається з одруженим чоловіком (або жінкою), порушує Божі заповіді про повагу до інших та не має поваги до одружених людей і їх зобов’язань. Варто також узяти до уваги, що Бог вважає шлюб священним союзом на все життя (1 Коринфян 7:39). Богові дуже не до вподоби, коли людина шукає можливості розлучитися через неповажні причини, скажімо, тому що вона більше не задоволена своїм шлюбним партнером. Тож рішення розлучитись – це дуже серйозний крок, і тут не можна бути легковажним. Якщо ви вчинили перелюб, вам необхідно просити прощення в Бога та у вашого подружжя. Навчіться ненавидіти перелюб так само, як його ненавидить Бог. А якщо зрадили вас, будьте певні, що Бог розуміє ваші почуття. Просіть Його про ніжну потіху та керівництво, і «Він підтримає» вас (Псалом 55:22). Вирішивши зберегти свій шлюб, вашому подружжю потрібно буде докладати багато зусиль, щоб відновити колишню єдність та довіру. 

Є ще інші моменти, коли одружений чоловік (або навпаки) зустрічається з людиною, але мовчить, що одружений/одружена, то можна вважати, що більший гріх вчинила одружена особа. У ХХІ столітті є засоби масової інформації (фейсбук, інстаграм тощо) – все можна там знайти. 

Отже, церква вважає, що зустрічатись з одруженим чоловіком (або жінкою) є неправильним. Це порушує Божі заповіді, а обидві сторони несуть відповідальність за свої вчинки.

P.S. Якщо у вас виникли запитання до священнослужителя – надсилайте їх на адресу: [email protected].

Священник Ігор Андрес Веретка Казмірчук, настоятель храму Волинської ікони Божої Матері с. Богушівка, Луцького району, Іоанно-Богословського деканату.

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel