Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Смачні салати –  на будень і до свята. Круті рецепти

Салат – предмет гордості господині, тож кожна намагається, аби на святковому столі вони були нові, різні, оригінальні.

Фото із сайту wall.alphacoders.com.

Смачні салати – на будень і до свята. Круті рецепти

Це страва з давньою історією, адже придумали її ще стародавні римляни: на тодішніх бенкетах було прийнято подавати наїдки з трав та овочів, приправлені медом, сіллю та оцтом. Саме слово salato означало «солоний», «із заправкою», тож неправильно вважати, що страва отримала назву від однойменної рослини, дослідники стверджують: якраз зелень, листя якої було обов’язковим інгредієнтом будь-якого римського салату, перейняла ім'я від назви страви. В епоху Відродження наїдок став більш витонченим, різноманітним, його почали вважати незамінним доповненням до урочистого столу. Найактивніше салати робили у Франції: експериментували з овочами і травами, змішували листя різних сортів салату, сиру, додавали свіжі огірки, артишоки і спаржу. Тривалий час страву готували виключно зі свіжих овочів, трав, коренеплодів і фруктів. Лише у ХІХ столітті у салатах стали з'являтися м'ясні складові, варені овочі, а також солоні, квашені продукти, тобто ці закуски набули такого вигляду, в якому ми їх знаємо нині. У наш час салат – предмет гордості господині, тож кожна намагається, аби на святковому столі вони були нові, різні, оригінальні. Та й у будень простіший салат стане непоганою вечерею або хорошим гарніром до м’ясних і рибних страв

«Конвалії»   

Інгредієнти: 180 г шинки, 2 свіжі огірки, 2 варені картоплини, 4 яйця, 50 г чорносливу, 20 г волоських горіхів, 200 мл майонезу, листя цибулі-порею, невеликий пучок кропу.

Приготування. Цей дуже вишуканий весняний салат відразу притягує до себе погляди гостей. А приготувати його під силу навіть кулінарам-початківцям...

Половину огірка нарізати тонкими, майже прозорими кружечками і відкласти для декору. Решту огірків і шинку покраяти соломкою. Бульбу відварити, почистити і натерти на крупній тертці. Чорнослив залити окропом, промити і дрібно посікти. Волоські горіхи підсушити на пательні чи в духовці, висипати на рушник, загорнути й потовкти качалкою. Варені яйця почистити й розділити на білки і жовтки. З білків за допомогою фігурного ножа-ролика вирізати квіти конвалії, залишки натерти на крупній тертці, а жовтки – окремо на дрібній. Викласти салат на тарілку пластами, присолюючи за потреби: шинка, майонез, огірки, майонез, терта картопля, майонез, чорнослив, волоські горіхи, майонез і яєчний білок. Змастити майонезом верх і боки салату, посипати тертим жовтком і розташувати з боків кружальця огірків унапуск. З цибулі-порею сформувати листочки конвалій, з гілочок кропу без листя – стебла, уздовж яких викласти приготовані з білка квіти.


«Ніжність» 

Інгредієнти: 300 г шинки, 200 г твердого сиру, 4 варені яйця, 1 цибулина (не гірка), зелень кропу і петрушки (1 пучок), майонез, сіль, чорний перець – за смаком.

Приготування. Страва цілком відповідає своїй назві, і тут дуже важливо не переборщити з перцем – можливо, навіть краще замінити його на менш гострі спеції, скажімо карі або куркуму. Шинку і сир покраяти соломкою. Яйця і цибулю порізати дрібними кубиками, зелень посікти. Зсипати всі складники в миску, посолити, поперчити, заправити майонезом і добре вимішати. Прикрасити на свій смак.


Із пекінської капусти й апельсина

Інгредієнти: 300 г пекінської капусти, 1 апельсин, пучок зелені (кріп, петрушка, кінза), 100 г журавлини, 2 ст. ложки оливкової олії, сіль за смаком.

Приготування. Капусту тонко нашаткувати, зелень дрібно посікти. М'якоть апельсина очистити від плівок і порізати великими шматками. Змішати у салатниці всі інгредієнти, посолити, заправити оливковою олією і посипати журавлиною.


«Єгипетська піраміда» 

Інгредієнти: 1 баночка печінки тріски (200–230 г), 2 варені картоплини, 3 солоні огірки, 2 кислуваті яблука, 
2 яйця, 100 г твердого сиру, сіль, мелений чорний перець.

Приготування. За радянських часів печінка тріски була делікатесом нарівні з червоною рибою та ікрою. Тепер із цим жодних проблем, тож чому б не побалувати себе цією смакотою принаймні на свято? Салат викладаємо пластами у такій послідовності: 1-й – печінка тріски (майонезом поливати не треба, вона і так соковита); 2-й – картопля (потерти на крупній тертці, трохи присолити та присипати перцем і зробити майонезну сітку); 3-й – солоні огірки (нарізати дрібними кубиками) з майонезною сіткою; 4-й – яблука (потерти на крупній тертці) з майонезною сіткою; 5-й – яйця, нарізані кубиками і политі майонезом; 6-й – потертий на дрібну тертку твердий сир. Сиру можна взяти більше й обсипати ним усю «піраміду». Салату необхідно постояти, щоб просочитися.

До речі. Якщо хочете зробити страву менш калорійною, то промащуйте її лише між двома шарами – робіть майонезну сіточку на картоплі і на яйцях, інші продукти досить соковиті.


«Грибна галявина»

Інгредієнти: 1 банка (400 мл) опеньків, 300 г відвареного курячого філе, 2 свіжі огірки, 3 яйця, 200 г сиру, пучок зелені, майонез, 3 картоплини в мундирах, сіль, перець – до смаку.

Приготування. Салат викладають пластами, промащуючи кожен із них майонезом. На дно пласкої тарілки розподілити потерту на крупній тертці картоплю, потім – нарізане невеличкими кубиками м’ясо, далі – дрібно посічені яйця, свіжий огірок. Останній шар – сир. Верх і боки салату обмазати майонезом, щедро посипати посіченою зеленню, а на неї викласти «шапку» з опеньків.


«Вальдорф»

Інгредієнти: 250 г кореня селери, 12 волоських горіхів, 250 г яблук кисло-солодких сортів, 100 мл майонезу, 
2 ст. л. лимонного соку.

Приготування. Очищений коренеплід нарізати соломкою. Яблука почистити від шкірки, видалити серцевини і плодоніжки, нарізати кубиками. Зерна горіхів дрібно посікти. Змішати всі інгредієнти. До майонезу додати лимонний сік, ретельно перемішати і заправити закуску приготованим соусом. Поставити в холодильник. Через 2 години ще раз перемішати, викласти гіркою на блюдо. Перед подачею готовий салат можна прикрасити скибочками яблука і половинками волоських горіхів.


Овочевий із тунцем 

Інгредієнти: пучок салатного листя, 2–3 огірки, 2–3 помідори, 3 варені яйця, 200 г консервованого тунця шматочками, оливкова олія, зерниста гірчиця, сіль, мелений перець.

 

 Приготування. Салатне листя замочити у воді на 15 хвилин. Промити, викласти на друшляк, щоб обтекло, і порвати руками, встеляючи дно пласкої тарілки. Овочі та яйця порізати шматочками середньої величини, акуратно змішати й викласти на салатне листя. Зверху шматочки тунця. Присолити і посипати перцем, полити заправкою з оливкової олії, змішаної з діжонською гірчицею.


«Ситна вечеря»

Інгредієнти: 400 г капусти (підійде і біла, і червона), 200 г печінки, 100 г журавлини, 1 солодке яблуко, олія, зелень, перець і сіль – за смаком.

Приготування. Капусту дрібно нашаткувати. З яблука зчистити шкірку і натерти його на крупній тертці. Печінку покраяти тонкими смужками й обсмажити з обох сторін, посипавши сіллю і перцем. Змішати спеції, дві-три столові ложки олії, за бажанням можна додати кілька столових ложок винного оцту. Викласти капусту, яблуко і печінку в салатник, додати журавлину, полити заправкою, перемішати, прикрасити зеленню. 


З крабових паличок та помідорів 

Інгредієнти: 200 г крабових паличок, 2–3 помідори, 1–2 зубчики часнику, 120–150 г твердого сиру, майонез.

Приготування. Крабові палички та помідори нарізати кубиками. Сир потерти на крупній тертці, часник розтерти із сіллю. Вимішати всі інгредієнти, заправити майонезом. При подачі можна прикрасити листочками петрушки.


З руколи й телячого язика

Інгредієнти: 300 г вареного язика, 10 варених перепелиних яєць, 10 помідорів чері, пучок руколи, 150 г майонезу, сіль, перець – за смаком.

Приготування. Перепелині яйця та чері розрізати навпіл, додати руколу. Відварений язик покраяти тонкими брусочками. Змішати всі інгредієнти, посолити, поперчити, заправити майонезом.


«Мексика» 

Інгредієнти: 250 г консервованої кукурудзи, 200 г копченої ковбаси, 2 плавлені сирки, 1 пачка сухариків з беконом, зелена цибуля, майонез.

 

 Приготування. Ковбасу нарізати смужками, сирки потерти на тертці. Додати кукурудзу і сухарики. Вимішати всі інгредієнти з майонезом, при подачі посипати подрібненою зеленою цибулею.


Овочевий із кедровими горішками

Інгредієнти: невелика головка молодої капусти, 1 болгарський перець, 200 г помідорів чері, 50 г кедрових горішків, пів лимона, 1 ч. ложка гірчиці, 2 ст. ложки оливкової олії, сіль та чорний мелений перець за смаком, 1 ст. ложка води.

 

 Приготування. Капусту нашаткувати. Болгарський перець очистити від насіння і покраяти тонкими півкільцями. Помідори порозрізати на половинки. Для заправки змішати оливкову олію, гірчицю, сіль, перець, лимонний сік, воду і ретельно перемішати. Зсипати у салатницю всі інгредієнти, заправити салат, перемішати і притрусити кедровими горішками.


«Cамоцвіти»

Інгредієнти: 400 г курячого філе, 1 невелика червона цибулина, 2 помідори, 4 варені яйця, 100 г твердого сиру, 
3–4 ківі, майонез, зерна граната для оздоблення.

Приготування. Яйця потерти на тертці з великими отворами, відварене куряче філе порізати кубиками. Помідори й цибулю також подрібнити кубиками. Додати потертий твердий сир, посолити та заправити майонезом. Викласти салат у роз’ємне кільце та утрамбувати ложкою. Зверху висипати шматочки ківі та зерна граната. Перед подачею на стіл зняти роз’ємне кільце. 


«Мімоза»

Інгредієнти: 6 варених яєць, 1 велика цибулина, 1 банка сардин в олії, 150 г твердого сиру, 150 г вершкового масла, майонез.

Приготування. Масло кладемо в морозильник, щоб підмерзло – так буде зручніше його терти. Сир та яйця (білки і жовтки окремо) тремо на тертці, цибулю нарізаємо дуже дрібно, сардину розминаємо виделкою. На дно салатника викладаємо потерті білки, сир, потім – рибу, змащуємо її майонезом і посипаємо подрібненою цибулею. Далі просто над салатником тремо підмерзле масло, виделкою поправляємо, щоб розподілити його більш-менш рівномірно. Зверху посипаємо потертими жовтками і прикрашаємо зеленню.


Зі свіжих овочів із тунцем

Інгредієнти: 100 г консервованого тунця, 3 помідори, 1 огірок, 1 болгарський перець, 1 зубок часнику, 2 гілочки базиліку, мікс салатів, пів лимона, 3 ст. ложки оливкової олії, 0,5 ч. ложки цукру, сіль і чорний мелений перець - за смаком.

Приготування. З консервованого тунця злити рідину і розібрати рибку на невеликі шматочки. Огірок, болгарський перець і помідори нарізати кубиками. Часник пропустити через прес або розтерти у ступочці. Подрібнити зелень. Листя салату порвати невеликими шматочками. У салатницю зсипати всі овочі, часник, тунець, посолити, поперчити, додати цукор, зелень, скропити соком лимона, заправити оливковою олією і акуратно перемішати.


«Цікавинка»

Інгредієнти: 250 г крабових паличок, 4 яйця, 1 велике яблуко, 150 г консервованої кукурудзи, 1 скибочка лимона, 3 ст. ложки майонезу, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Очищене яблуко наріжте кубиками і скропіть лимонним соком. Додайте покраяні кубиками крабові палички, яйця та всипте кукурудзу, посоліть, поперчіть за смаком. Заправте салат майонезом і перемішайте. Можна дати йому трохи настоятися, а можна подавати одразу.


 

Готуємо салатні заправки

З цікавим соусом страва набуде нових смакових відтінків

Медово-гірчична
240 г грецького йогурту, 2–3 ч. л. гірчиці, 1 ч. л. цукру, 170 г меду, сік одного лимона, 120 мл олії, сіль і мелений перець до смаку. Змішуємо всі інгредієнти, перебиваємо їх блендером. Зберігаємо заправку в холодильнику в щільно закритій тарі.

Сирна
80 мл оливкової олії, 100 мл винного оцту, 200 г тертого пармезану, сіль та мелений перець до смаку, 1 ч. л. цукру, свіжа зелень на смак. Змішуємо всі інгредієнти, збиваємо їх блендером до однорідної консистенції. Заправку зберігаємо в холодильнику.

Часникова
200 г сметани, 100 г свіжого кропу, невеликий пучок зеленої цибулі, 3–4 зубчики часнику, мелений перець і сіль до смаку. Змішуємо всі інгредієнти блендером до однорідності.

Йогуртова
100 г свіжих огірків, 1 зубчик часнику, 200 мл натурального йогурту, 2 ч. л. соку лимона, свіжа зелень, сіль і мелений перець – до смаку. Перебиваємо всі інгредієнти блендером. Готову заправку зберігаємо в холодильнику.

Італійська

150 мл оливкової олії, 2 зубчики часнику, 2 ст. л. лимонного соку, 60 мл червоного винного оцту, 2 ст. л. діжонської гірчиці, 1 ч. л. цукру, свіжа зелень, сіль і мелений перець – до смаку, 1 ч. л. солодкої паприки. Перебиваємо всі інгредієнти блендером до однорідного стану. Зберігаємо салатну заправку в холодильнику в герметично закритому посуді. 

Реклама Google

Telegram Channel