Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
«Love is...»: ніжна і трагічна історія кохання, вірності і втрати

Серія коміксів «Love is...», завдяки яким Кім Касалі здобула визнання у світі, спершу були просто виявом її почуттів. Хіба міг Роберто не закохатися в дівчину, яка зуміла так оригінально розповісти про своє кохання?

Фото із сайту inlviv.in.ua.

«Love is...»: ніжна і трагічна історія кохання, вірності і втрати

Минуло багато років, а ми досі пам’ятаємо аромат і смак м’якого жувального кубика. Але наклейка була навіть важливіша за жуйку, адже в ній автор ділилася з нами своїми думками про те, що ж таке справжня любов

«Якби у мене був вибір, то я стала б автором романтичних пісень...»

Комікси «Love іs…» створені новозеландською художницею-мультиплікатором Кім Касалі, а всі зворушливі слова вона адресувала чоловікові. 

У 19 літ Кім вирушила подорожувати світом, а через шість років оселилася в Каліфорнії, де познайомилася з італійцем Роберто Касалі. Вона малювала йому на серветках короткі сценки з участю повненької оголеної дівчинки і такого ж хлопчика. «Я робила маленькі замальовки, щоб висловити, що я відчуваю… Це було все одно що вести щоденник моїх емоцій, де описано, як розвивалися мої почуття. Спочатку я намалювала крапельку, яка стала дівчинкою, це мала бути я з усіма своїми розбурханими почуттями. Потім я зобразила іншу крапельку – хлопчика, який був причиною цих почуттів».

Кім і Роберто одружилися у тій же церкві у Новій Зеландії, в якій брали шлюб батьки дівчини. На нареченій були корона з маргариток і вуаль – таку ж потім вона намалювала своїй героїні. Вона згадувала: «Мій батько помер, коли я була ще юною, тож коли Роберто попросив мене вийти за нього заміж, я погодилася, але сказала: «Що б ти не робив, не помри на мені». Він засміявся і пообіцяв, що спробує».

За прикладом Кім українці нині також за допомогою картинок висловлюють свою любов і турботу одне про одного. А ще – обов’язково підкріплюють свої слова діями.
За прикладом Кім українці нині також за допомогою картинок висловлюють свою любов і турботу одне про одного. А ще – обов’язково підкріплюють свої слова діями.

 Роберто вирішив продюсувати вихід коміксів, і серія «Love is...» побачила світ 5 січня 1970-го. У коміксі 1974 року хлопчик називає дівчинку Кім, а ще раніше, в коміксі 1971-го, дівчинка малює на піску літеру Р – першу букву імені Роберто.

Кім ніколи не вважала себе справжньою художницею. В одному з інтерв’ю 1981 року вона сказала: «Якби у мене був вибір, то я стала б автором романтичних пісень. Пісні про кохання глибоко мене зачіпають… Але я не вмію гарно писати, тому мені довелося вибрати інший спосіб передати свої почуття».

Ми говорили про подарунки на Різдво, і я сказала Роберто, що не хочу персня з діамантом – хочу ще дитину.

Комікси швидко ставали популярними: їх друкували не тільки в журналі. Вони з’являлися на футболках, календарях, плакатах, чашках та інших речах.

Персонажі «Love is…» проходять різні стадії взаємин – від знайомства до подружжя та смерті одного з героїв. У них, як і в справжніх Роберто та Кім, були діти. Правда, намальовані діти – хлопчик і дівчинка, а в житті в 1971 році Кім народила синів Стефано і Даріо, коли сім’я перебралася до Англії.

Популярність картинок «Love is…» продовжувала зростати, і Роберто став керуючим справами Кім. Для цього було створено корпорацію Minikim. 

 Кім із синами, наймолодший із яких народився через 16 місяців після смерті свого батька...
Кім із синами, наймолодший із яких народився через 16 місяців після смерті свого батька... / Copyright (c) 1984 Shutterstock. No use without permission.

 Тварини в коміксах теж є! Іноді на малюнках з’являється собака на кличку Самсон, на іншій картинці бачимо могилку з ім’ям Фідо на ній – це перший пес пари. У коміксах 2005 року у пари є два коти, а в 2009-му дівчинка плаче над загиблим котиком.

На жаль, щастя тривало недовго. 1975 року у Роберто діагностували невиліковну стадію раку. Кім перестала працювати над коміксами, щоб проводити більше часу з коханим. Але зовсім покидати комікси пара не планувала, тож було запрошено англійського аніматора Білла Еспрі малювати картинки, підписуючи їх нікнеймом Кім. Саме з-під пензля Білла стали виходити перші кольорові комікси з одягненими персонажами «Love is…», які перейняли художники Радянського Союзу, Туреччини, а згодом і України.

«Наступний рік я провела у пошуках ліків, намагаючись оберігати його від поганих новин, – згадувала Кім про 1975-й, коли чоловіка прооперували. – Ми говорили про подарунки на Різдво, і я сказала Роберто, що не хочу персня з діамантом – хочу ще дитину». Тоді подружжя вирішило зберегти його сперму на той випадок, якщо дружині не вдасться завагітніти до його смерті.

...Роберто Касалі помер у 31, у коміксах залишилися тільки дівчинка і надгробний камінь.

«Чудесне немовля»

Через 16 місяців після смерті Роберто Кім народила дитину від нього, використовуючи заморожену сперму чоловіка. Вдова отримала безліч листів підтримки, та в релігійній пресі підкреслювали, що вона пішла проти «релігійної моралі».

«Роберто і я дуже хотіли подарувати нашим двом синам братика чи сестричку. Тепер завдяки турботі і терпінню лікарів це стало можливо: я отримала ще одне нагадування про мого чудового чоловіка». Британські газети нарекли дитину «чудесним немовлям». На листівці «Love is…» того періоду зображено дівчинку, яка штовхає візочок, а малюнок підписаний: «Раді представити Міло

Роберто. Батьки: Кім і Роберто (посмертно, за допомогою штучного запліднення)».

У відповідь на критику Кім писала: «Міло тут завдяки любові матері і батька. Якщо хтось засуджує подібне, це означає, що світ втратив почуття. Ми намагалися завести дитину за допомогою штучного запліднення до смерті Роберто. Якби мій чоловік був живий, Міло було би зачато у шлюбі. Що змінює смерть Роберто?».

На жаль, Кім теж було відведено небагато часу. Вона померла у віці 55 років від раку кісток і печінки у себе вдома в Сурреї, в Англії. Її старший син Стефано продовжив сімейний бізнес. А Білл Еспрі і далі малював історії «Love is…» за підписом Кім (за умовами договору), попри те, що Кім уже немає в живих.

Джерело: inlviv.in.ua.

Реклама Google

Telegram Channel