Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
За виплатою безвісти зниклого волинського бійця до військкомату звернулися обидві його дружини… 

Оксана Щесюк консультує жінку, яка розшукує зниклого родича.

Фото з архіву Оксани ЩЕСЮК.

За виплатою безвісти зниклого волинського бійця до військкомату звернулися обидві його дружини… 

Хто з них, колишня чи теперішня, має право на отримання грошей – пояснює фахівець

Регіональна  координаторка уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Раїса Клименко каже, що залежно від потреби скеровує рідних, які чекають своїх воїнів з полону або розшукують їх, до психолога чи адвоката. І хоч із початку війни держава більш-менш налагодила систему оформлення пільг таким сім’ям, проблем все одно багато. 

Адвокатка, представниця регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги Оксана Щесюк каже, нюансів вистачає: «Є труднощі у зборі певних документів. Зазвичай військова частина і терцентри комплектування та соцпідтримки консультують, що саме потрібно. Але є особливі випадки, коли воїн народжений не в Україні, якщо батьки розлучені (буває, що й живуть у різних країнах). Чи от зараз один із випадків: зник воїн, його батько є військовослужбовцем у росії, а за законом обоє батьків мають право отримувати зарплатню зниклого безвісти. Хіба він має на це право?! Але процедура стандартна, тож ми, юристи, маємо з чим працювати». 

Оксана Щесюк також розповідає випадок, коли за виплатою військового, який зник безвісти, до військкомату звернулися обидві його дружини – колишня й теперішня. Правда, колишня написала заяву раніше й не повідомила про розлучення – цей факт виплив, коли прийшла нова дружина. За законом право на виплату має саме вона, а також неповнолітні діти від усіх шлюбів. 

Теоретично зарплата зберігається до моменту звернення, або, дай Боже, повертається додому воїн й отримує її

Нині ймовірність такого набагато менша, бо тепер мобілізований військовий має надати у свою частину пакет документів щодо сімейного стану, стану здоров’я. Така ініціатива за потреби спрощує клопоти сім’ям, які й так перебувають у дуже тривожному стані. Інший раціональний момент: у військовослужбовців стали брати зразки ДНК одразу при мобілізації. Чимало зрушень, пояснює пані Оксана, з’явилося унаслідок роботи інституту регіональних уповноважених в областях – вони звітують про типові проблеми, з якими стикаються родини зниклих безвісти.

Коментуючи питання виплати зарплатні військового його сім’ї, Оксана Щесюк пояснює, що коли від рідних звернення немає, то виплати все одно мають нараховуватися й зберігатися протягом трьох років: «Теоретично зарплата зберігається до моменту звернення, або, дай Боже, повертається додому воїн й отримує її», – підсумовує адвокатка. Водночас були випадки, коли люди мали пакет документів, але їм у військкоматі відмовляли у виплаті зарплатні. Тоді за підтримки правника вони добивалися свого безпосередньо через Міноборони. 

Ще одна важлива проблема – отримання посвідчення члена сім’ї зниклого безвісти, яке дає право на певні пільги, – на стадії вирішення. «Добре, що відкрили Єдиний реєстр зниклих безвісти за особливих обставин. (Його формують і наповнюють правоохоронні органи). Витяг із нього спростить процедуру отримання пільг та соцвиплат. Я дуже сподіваюся, що він полегшить збір документів, а також вплине на військкомати в питанні видачі посвідчень.  Проблема в тому, що Закон передбачає для отримання посвідчення документ, який підтверджує зникнення людини. Для всіх це і є сповіщення, які приходять з військових частин, той же акт розслідування, бо іншого не дають. Сповіщення видає військова частина через військкомат. А його представники вимагають, щоб факт був засвідчений судом. Таке їхнє бачення. На мій погляд, ця проблема вирішиться, коли складеться певна судова практика.

Контактні телефони регіональної  координаторки уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Раїси Клименко: 050 675 34 17 та 096 933 92 63. 

Телефонний номер адвокатки, представниці регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги Оксани Щесюк – 0503785878.

Оксана КОВАЛЕНКО.

Реклама Google

Telegram Channel