Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
«Oн, бачиш, там питає дика рожа: «Чи я хороша?» (Найкращі рецепти варення)

Найкраще збирати пелюстки троянд на світанку, коли квітки розкривають свій аромат у всій повноті, тоді варення й напої вирізнятимуться особливим смаком і тонким ароматом.

Фото із сайту 24tv.ua.

«Oн, бачиш, там питає дика рожа: «Чи я хороша?» (Найкращі рецепти варення)

Не лише хороша, а й корисна, помічна і дуже смачна, адже годиться на варення, наливку, лікер, сироп та інші смаколики, які своїм ароматом узимку нагадають вам про літо

Варення «Рубінове»

Інгредієнти: 1 кг дрібної полуниці, 200 г трояндових пелюсток, 1,2 кг цукру, 100 мл води, 0,5 ч. л. лимонної кислоти.

Приготування. Перебрані й помиті ягоди засипте половиною норми цукру. Залиште на ніч. З решти цукру і води приготуйте сироп. Залийте ним промиті трояндові пелюстки, додайте лимонну кислоту і доведіть до кипіння. У киплячий сироп висипте ягоди і варіть 5 хвилин на невеликому вогні. Потім зніміть з вогню і дайте варенню повністю охолонути. Після цього знову доведіть до кипіння і варіть близько 10 хвилин. Гарячим розлийте у стерильні банки й закатайте.

Полуничне варення з пелюстками троянди і м’ятою

Інгредієнти: 1 кг полуниць, 1 кг цукру, 1 лимон, 2–3 гілочки м’яти, 200 г пелюсток дикої рожі.

Приготування. Перебрані і промиті ягоди вибрати на друшляк, щоб стекла вода. Підготовлені полуниці засипати цукром, а коли пустять сік, проварити 5–7 хвилин і відставити з плити до повного охолодження. Потому знову проварити й охолодити – так повторювати доти, поки маса стане густою, полунички мають залишитися цілими, на це може знадобитися 2–3 дні. Перед останнім кип'ятінням додати розтерті з невеликою кількістю цукру пелюстки троянд, м'яту, і м'якоть лимона. Виходить цікаве, ароматне і смачне варення.

Трояндова начинка для рогаликів

Інгредієнти: на 500 г пелюсток рожі – 1 кг цукру, лимонна кислота.

Приготування. Пелюстки перебрати, розділити на кілька частин (залежно від розміру макітри) і перетерти в макітрі з цукром (мають пустити сік при розтиранні), у кожну порцію після перетирання додати лимонної кислоти на кінчику ножа. До слова, сучасні господині намагаються сповна використовувати для цього можливості гаджетів, наприклад блендера. Викласти в сухі простерилізовані баночки, зверху присипати цукром. Зберігати в холодильнику. Така заготовка не втрачає аромату. До речі, рожа помічна при болях у горлі, ангінах...

Варення «Прозоре»

Інгредієнти: 200 г пелюсток ружі, 100 мл води, 400 г цукру, 1 ст. л. соку лимона.

Приготування. Пелюстки перебрати, перетерти у макітрі. Воду закип’ятити, всипати цукор і проварити 5 хвилин. Тим часом у протерту ружу додати лимонний сік, перемішати і легенько вкидати в гарячий сироп, поставити на середній вогонь і довести до кипіння. Як тільки добре закипить, зняти з плити і розкласти у стерильні слоїчки. У такому варенні всі вітаміни збережені, його вважають природним антибіотиком.

Читайте також: «Пийте, діти, молоко – будете здорові!» (Найкращі рецепти).

Сироп «Трояндовий»

Інгредієнти: 100 г пелюсток квіток дикої ружі, 600 г цукру, 1 л води, 1 лимон.

Приготування. Складіть пелюстки в глибоку миску і вичавіть на них сік одного лимона. Можна просто порізати лимон кружальцями. З цукру і води зваріть сироп, прокип’ятіть його протягом кількох хвилин, щоб цукор повністю розчинився. Залийте пелюстки троянди гарячим сиропом, накрийте миску кришкою і залиште до повного охолодження. Потому перелийте сироп із пелюстками у банку, накрийте кришкою і поставте в холодильник для настоювання. Через добу відіжміть пелюстки, процідіть отриману рідину через марлю, перелийте у пляшки і закоркуйте. Зберігати готовий трояндовий сироп можна в прохолодному місці до одного року.

Настоянка «Ароматна»

Інгредієнти: 0,5 л горілки, 100 г пелюсток троянди, 100 г цукру, 50–70 мл води, 2–3 г (третина чайної ложки) лимонної кислоти.

Приготування. Добре помиті пелюстки подрібнити в блендері або пропустити через м’ясорубку. Додати цукор, лимонну кислоту і воду, перемішати. Отриману пелюсткову масу скласти в ємність для настоювання, залити горілкою, щільно закрити кришкою і ще раз перемішати, ретельно потрусивши пляшку чи банку. Залишити на 10–14 днів у темному місці за кімнатної температури. Раз на 2–3 дні струшувати. Через 2 тижні профільтрувати настоянку через марлю, м’якоть відтиснути. Додати в напій цукор за смаком (якщо любите солодше). Герметично закрити, витримати в холодильнику 5–10 днів для стабілізації смаку. Профільтрувати напій через вату, розлити у пляшки. При зберіганні в підвалі або холодильнику термін придатності до 5 років. Міцність – приблизно 31–34 градуси. Виходить запашний напій з тонким солодкуватим ароматом. 

Лід із пелюстками троянд

Інгредієнти: пелюстки дикої ружі, вода.

Приготування. Наповнити форму для льоду водою на 1/3 та поставити в морозилку. Коли замерзне, розкласти у форми по декілька пелюсток на кожен кубик льоду, долити води та знову поставити заморожуватися. Так можна заморожувати й інші їстівні квіти. Такий лід додають у келихи з коктейлем, соком або водою – напій виглядатиме красиво й оригінально. 

Реклама Google

Telegram Channel