Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Повірте в магічну силу вересу

Господь подарував вересу невибагливість, чудовий аромат і неперевершене цвітіння.

Волинь-нова

Повірте в магічну силу вересу

Завдяки чарівному цвітінню, сильному запаху і, звісно ж, цілющим властивостям його часто називали «подарунком богів»

Наші предки, слов’яни, готували з вересу мед і використовували його з лікувальною метою.

Існує безліч легенд та переказів, які засвідчують шанобливе ставлення до цієї рослини.

Шотландські перекази розповідають, що у вересових заростях проживав чарівний маленький народ – ельфи. Вони там танцювали і готували мед. Вважалося, що цей напій надавав божественну силу тому, хто його вип’є.

За іншою легендою, верес – єдина рослина, яка на прохання Бога погодилась рости на пустельних скелястих схилах. За це Господь подарував вересу невибагливість, чудовий аромат і неперевершене цвітіння.

Коли Бог створив Землю, Він глянув на голі схили пагорбів і вирішив, що їх необхідно чимось прикрасити.

Господь звернувся до гігантського дуба, наймогутнішого з усіх дерев, але дуб не погодився, зіславшись на те, що ґрунт тут дуже слабкий, щоб він міг пустити свої міцні корені і процвітати.

Тоді Творець попросив пахучі золотисті квітки жимолості подарувати свою красу і пахощі голим схилам. Але і жимолость відмовилася, бо не бачила тут нічого, крім місцевості, непридатної для цвітіння.

Королівська троянда, найсолодша з усіх квітів, була наступною, до кого звернувся Бог. Але вона пояснила, що її ніжні пелюстки не зможуть витримувати суворі вітри і нескінченні дощі.

Розчарований Господь вирішив припинити свої спроби і залишити все як було, та раптом його погляд упав на маленький скромний зелений чагарник із крихітними квітами, білими і фіолетовими. Це був верес!

Всевишній запитав, чи готовий він оселитися на цих пагорбах, щоб зробити їх прекрасними. Верес подивився на бідний ґрунт, суворий клімат і засумнівався, чи зможе він упоратися з таким завданням, але, на радість Бога, погодився спробувати.

Господь вирішив нагородити відважну рослину і подарував їй силу дуба – кора вересу міцніша, ніж будь-якого іншого дерева або чагарнику; пахощі жимолості – ніжний аромат вересу використовується при виготовленні запашного мила, свічок і косметичних засобів; зробив гнучкою, як верба, і дозволив рости там, де жодна інша рослина оселитися не може. Бог нагородив верес витривалістю і красою, а також чудовим ароматом і якостями медоноса.

Широко відома шотландська балада про вересовий мед. Колись дуже давно на північних вересових полях Шотландії жили відважні і сильні люди – пікти. Тільки вони володіли секретами приготування чудодійного напою – вересового меду, що дає людям силу і молодість. Король Шотландії направив своє військо на це плем'я, щоб дізнатися все про напій. Але волелюбний і гордий народ не розкрив таємниці приготування напою і забрав її в могилу.

Наші предки, слов’яни, також готували з вересу мед і використовували його з лікувальною метою. Давні індоєвропейці присвячували напій із вересового меду богам і вірили в його магічні властивості.

Знаходимо згадку про верес і в індійській міфології. Там він відомий під величною назвою «дерево життя».

Джерело: фейсбук-сторінка «Скарби України».

Читайте також: «Мама і донька, які залишились без ніг під час обстрілу Краматорська, повернулися із США на ногах!».

Реклама Google

Telegram Channel