Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
М’ясні кульки – на всі лади: найкращі рецепти

Досвідчені кулінари не радять додавати яйце, краще двічі пропустити фарш через дрібну решітку на м’ясорубці та ретельно вимісити – фрикадельки не будуть розвалюватися.

Фото із сайту news.myseldon.com.

М’ясні кульки – на всі лади: найкращі рецепти

Звичайно, подібні страви не завжди мають святковий вигляд, але на щодень, особливо якщо заздалегідь запаслися фаршем, фрикадельки виручать за необхідності швидкого приготування сніданку, обіду чи вечері. Тим паче, що наїдків із їх використанням кухні різних народів пропонують чимало, на будь-які смаки. Приміром, у нас фрикадельки зазвичай додають у суп. А от у Європі, навпаки, вони є доповненням до гарніру: їх обсмажують, а тоді тушкують у соусі. Пропонуємо і вам обрати страву до вподоби

Лобіо зі стручкової квасолі з фрикадельками

Інгредієнти: 500 г стручкової квасолі (можна замороженої), 300 г фаршу, 1,5 скл. томатного соку, 1 скл. волоських горіхів, свіжа або сушена зелень (кріп, петрушка, базилік), спеції (коріандр мелений, корінь селери), сіль до смаку.

Приготування. Квасолю промийте. З фаршу приготуйте невеликі фрикадельки й обсмажте їх трохи з усіх боків у невеликій кількості олії. Залийте томатним соком, додайте корінь селери і доведіть до кипіння. Всипте на пательню стручкову квасолю та горіхи (попередньо подрібніть їх) і разом із фрикадельками тушкуйте хвилин 10–15 (до готовності квасолі). У готове лобіо додайте сушену або свіжу зелень і залиште, щоб страва настоялася 3–5 хвилин перед подачею на стіл.

Картопля з м’ясними кульками в духовці

Інгредієнти: 400 г фаршу, 0,7–0,8 кг картоплі, 
2 цибулини, 2 зубки часнику, 1 ч. л. приправи до картоплі, 1 ч. л. приправи до шашлику, 100 г сметани, 200 мл води, сіль, перець до смаку, олія для змащення форми.

Приготування. У миску викласти фарш, додати сіль, перець і приправу до шашлику, дрібно покраяні 1 цибулину і зубок часнику. Все ретельно перемішати, добре відбити і відставити. Тим часом почистити картоплю, нарізати скибочками. Другу цибулину покраяти соломкою, подрібнити зубок часнику. Бульбу посолити і посипати приправою, полити сметаною, перемішати і розподілити у формі, змащеній олією. Фарш іще раз перемішати, сформувати фрикадельки і викласти їх зверху. Влити гарячої води, щоб вона майже покрила картоплю, накрити форму фольгою і поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Запікати 40 хвилин, потім зняти фольгу і дати фрикаделькам підрум'янитися ще чверть години.

Фрикадельки «Родичі гарбузові»

Інгредієнти: по 300 г фаршу яловичого і курячого, 2 цибулини, 3 зубчики часнику, 250 г гарбуза, 
100 г батона чи білого хліба, 100 мл соняшникової олії, 150 мл сметани, сіль та чорний мелений перець – до смаку.

Приготування. Страва є дієтичною, підходить для дитячого харчування. У мисці змішати м’ясний фарш, подрібнені цибулю і часник, а також вимочений у холодній воді батон чи білий хліб. 150 грамів гарбуза вимити, нарізати шматочками і запекти в мікрохвильовій печі 3–5 хвилин при найбільшій потужності (або можна просто відварити), тоді потовкти або перетерти його на пюре, охолодити. Додати його в миску з фаршем, цибулею, часником і батоном, посолити й поперчити до смаку і ретельно вимішати. 100 грамів сирого гарбуза потерти на середній тертці, цибулину дрібно покраяти, висипати на пательню з олією і тушкувати майже до готовності, тоді додати сметану, посолити й поперчити, вимішати, влити трохи води й довести до кипіння. З фаршу сформувати фрикадельки і викласти в киплячий соус, накрити кришкою і тушкувати на невеликому вогні 30 хвилин. Подавати з улюбленим гарніром. 

Більше цікавих і найсвіжіших новин Волині шукайте на нашому телеграм-каналі Volyn Nova 

Читайте також: Господиням на замітку: рецепти суперових страв із волоських горіхів.

Реклама Google

Telegram Channel