Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Чому знову заговорили про смерть путіна

Політичний аналітик Валерій Соловей заявив, що кремлівський диктатор помер 26 жовтня о 20:40.

Фото із сайту youtube.com.

Чому знову заговорили про смерть путіна

Триває активне обговорення теми «смерті путіна», зокрема й щодо того, кому вигідне це «вкидання»

Поки що інформація телеграм-каналу «Генерал СВР» і професора Валерія Солов’я (саме він веде  «Генерал СВР») про «смерть путіна» сприймається абсолютною більшістю спостерігачів як конспірологічна фантазія або як інформаційна провокація (з тими чи іншими мотивами).

У мене теж зараз переважає скепсис щодо цієї інформації. Але мій скепсис не абсолютний. Відсотків 20 я б залишив на можливість сценарію, схожого на той, що озвучив професор Соловей. Дев’ять місяців тому я написав дещо жартівливий текст «Чи з’явиться новий «самозванець» у росії?», у якому нагадав, що в російській історії існує традиція «самозванців» і з урахуванням теми двійників путіна цей сюжет може в різних формах знову проявитися. Зокрема, там було описано і сценарій, озвучений професором Солов’єм. З урахуванням нещодавнього і дуже дивного пригожинського заколоту, а також суперечливих настроїв у російських елітах я не виключаю можливості найрізноманітніших сценаріїв розвитку політичної ситуації в росії.

Що стосується «вкидання», то все не так однозначно. У професора Солов’я дійсно неоднозначна репутація. Багато хто його підозрює у зв’язках із російськими спецслужбами або принаймні з деякими їхніми представниками, колишніми чи навіть нинішніми. І навіть статус «іноагента» та вигнання Валерія Солов’я з МДІМВ не переконали його критиків. У його прогнозах і заявах завжди була дуже сильна конспірологічна компонента. Але чимало його інсайдів підтверджувалися. Тему хвороби путіна і його можливої смерті Соловей качає вже кілька років. Про двійників кремлівського карлика він також говорить уже досить давно.

Можуть бути найрізноманітніші пояснення цього «вкидання» про нібито смерть путіна.

Найпростіша версія – це спеціальний інформаційний проєкт Солов’я, його «фішка», яку він розкручує вже кілька років, привертаючи до себе особливу увагу. І ось зараз – кульмінація. Але чому саме зараз? Відповіді на це запитання ми не знаємо.

Ще одна правдоподібна версія – професора Солов’я використовують втемну його таємничі інформатори. Хто це – ми не знаємо. Це можуть бути представники спецслужб або однієї з «веж кремля».

Версію про смерть путіна можуть запускати і в конкурентних цілях (боротьба угруповань-конкурентів у кремлі, зокрема, для дискредитації Патрушева). Сам професор Соловей, який не приховує своїх політичних амбіцій, натякає, що ця інформація може бути використана для делегітимації нинішнього політичного режиму в росії. Я трохи знайомий із Валерієм Дмитровичем і можу сказати, що він дуже непростий персонаж. Він людина з великими знаннями і хорошими аналітичними здібностями. Навряд чи він виступав би у ролі банального «зливного бачка» і некритично озвучував якусь інформацію, тим більше – таку особливу. Зрештою, він ризикує своєю репутацією, і саме зараз найсильніше. Очевидно одне – він своїм джерелам дуже довіряє.

Ми протистоїмо імперській росії, а не тільки путіну. І це протистояння може тривати і після путіна.

Якщо це цілеспрямоване вкидання спецслужб, то воно може бути спрямоване і на дискредитацію опозиції, і на гру на контрасті – на тлі чуток про смерть путіна показати, що він живіший за всіх живих. Деякі російські опозиціонери вважають, що чутки про двійників путіна, а також про його хворобу і навіть смерть націлені на те, щоб розслабити опозиційну публіку. Мовляв, навіщо боротися проти режиму, трохи почекайте – і путін сам скопититься, або вже пішов в інший світ, але про це оголосять пізніше.

Яке з пояснень «вкидання» професора Солов’я є більш правдоподібним – мене мало хвилює. На мій погляд, для України та українців це не настільки важливо. Ми протистоїмо імперській росії, а не тільки путіну. І це протистояння може тривати і після путіна. А ось росіяни нехай сумніваються і ставлять запитання, яке їхні пращури ставили і сотні років тому: «А чи справжній цар»?

Довідка:

Валерій Дмитрович Соловей, 63 роки – російський історик, політичний аналітик, публіцист і громадський діяч, відеоблогер. Доктор історичних наук. У минулому – завідувач кафедри зв’язків з громадськістю МДІМВ. Прихильник тимчасової російської окупації Криму.  

Народився в місті Щастя на Луганщині. Дитинство провів на Заході України в Бурштині Івано-Франківської області. У підлітковому віці з батьками жив на Кубі.

Відомий екстравагантними «конспірологічними» прогнозами (називав, наприклад, конкретні дати відставки путіна та початку повномасштабної війни рф з Україною, хоча обидва прогнози у зазначений термін не справдилися). Має власний Youtube-канал і регулярно виступає в ефірах опозицій-
них відеоблогерів. Зараз стверджує, що кремлівський диктатор помер 26 жовтня 
о 20:40 і тіло путіна знаходиться в холодильній камері його резиденції на Валдаї. 

Володимир ФЕСЕНКО, політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента», у колонці на сайті nv.ua.

Читайте також: Чому кремль активно грає в гру «путін помер і потім не помер»?.

Реклама Google

Telegram Channel