Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Помер відомий польський політик, батько якого воював в УПА

Мирон Сич був єдиним етнічним українцем у сеймі.

Фото із сайту espreso.tv.

Помер відомий польський політик, батько якого воював в УПА

Серце Мирона Сича зупинилося у 64 роки

4 квітня помер польський політик українського походження Мирон Сич, активіст Об'єднання українців у Польщі.

Про це повідомили на facebook-сторінці ОУП, інформує espreso.tv.

Мирон Сич народився 3 січня 1960 року в Остре Бардо Вармінсько-Мазурського воєводства Польщі. Називав себе польським українцем.  Його родину було вивезено на північний схід під час операції «Вісла».

У інтерв'ю «Історичній правді» Мирон Сич розповідав, що його батько був українцем із села Ляшки Ярославського повіту. У 1937 році потрапив до Війська польського у Кельцях, де його застала війна. Після повернення додому мусив ховатися в лісі, «інакше потрапив би до Катині чи іншого табору, в якому вбивали польських солдатів». Урешті став комендантом пожежної охорони в Ляшках – змішаному польсько-українському селі. Батько Мирона Сича був упівцем, з 1938 року – членом ОУН, з осені 1945 року бійцем сотні «Месники-4» куреня «Месники» в УПА, схоплений солдатами Війська польського навесні 1947 року та засуджений польською владою до страти, згодом покарання змінили на 15-річне ув’язнення, на волю вийшов під кінець 1950-х. 

Сам Мирон Сич був учителем за фахом, закінчив Вищу педагогічну школу в польському Ольштині. Засновник Об'єднання шкіл з українською мовою навчання у місті Горово Ілавецьке, у 2007 році був директором. 

У 1998–2007 роках був головою Вармінсько-Мазурського сеймику. Активний сподвижник у побратимстві польських міст з українськими. Долучився до того, щоб одну з вулиць у місті Ольштин назвали іменем Тараса Шевченка.

У 2007 році пройшов до польського сейму за списком партії «Громадянська платформа». Був єдиним етнічним українцем у сеймі.

На виборах 2011 року повторив свій успіх. Як депутат був заступником голови комісії національних меншин сейму Польщі, а також заступником голови польсько-української парламентської групи. Діяч Об’єднання українців у Польщі  (ОУП), у 2018 році став віцемаршалком Вармінсько-Мазурського воєводства.

Читайте також: Ніж у спину Зеленському: Борис Шефір зізнався, що хоче дружби з росією та любить її культуру.

Реклама Google

Telegram Channel