Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
«Я не розумів, наскільки освічені українці», – лектор-волонтер зі США  захоплюється ерудованістю луцьких студентів

Лектор-волонтер зі Сполучених Штатів Америки Ерік Джеймс Грем Путціг.

Фото: vnu.edu.ua.

«Я не розумів, наскільки освічені українці», – лектор-волонтер зі США захоплюється ерудованістю луцьких студентів

У Луцьку працює лектор-волонтер зі Сполучених Штатів Америки Ерік Джеймс Грем Путціг – спеціаліст із упровадження демократії в країнах, які у стані війни

Він побував у Камбоджі, Іраку, Індонезії, Йорданії, Афганістані.

Про це йдеться на сайті Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Із початком повномасштабного вторгнення містер Путціг виявив бажання працювати в Україні. Він обрав саме Луцьк і Волинський національний університет імені Лесі Українки.

Чоловік зауважує, що не репрезентує жодної урядової організації США, а перебуває тут із власної волі. Головна мета – пропагування демократичних цінностей.  Десь 25–26 років тому він був викладачем в одному з університетів Сан-Франциско, але перед тим працював на різних державних посадах у США, побував у різних точках світу і пропагував демократичні цінності.

Містер Путціг приїхав до Луцька з двома курсами – «Юридичне письмо і дослідження» та «Законоскладання», але зрозумів, що ці курси потрібно адаптувати. Так постав новий курс – «Розуміння демократії» . За 22 роки волонтер побував в 12 різних країнах. Він зрозумів , що людям потрібні базові знання про демократію, а тим, хто їх має – необхідно більш поглибити.

«Чому Україна?  Зараз в Україні демократія під загрозою. Зважаючи на те, що немає офіційних посад від уряду США, я можу долучитися до підтримки України просто як громадянин», – розповідає волонтер.

Містер Путціг захоплююється українськими студентами. З його слів, українці мають чітко окреслене визначення моральних якостей:

«Я не розумів, наскільки освічені українці. Дуже освічені. Для їхнього віку – це реально дуже освічені люди, якщо порівнювати з їхніми ровесниками з країн, у яких я працював раніше. Іноді я шокований рівнем інтелекту, розумом 17-річної людини, з якою дискутую на заняттях.»

Його вразило, як студенти добровільно вирішили зароблені гроші пожертвувати на ЗСУ. 

«Цей випадок я можу використати як підсумок, що українці – люди з гарними моральними цінностями, розумом і відкритими, щирими серцями», – ділиться він.

Найбільшою проблемою для волонтера є незнання української мови. Але він робить все можливе, щоб її вивчити і бути ближчим для людей. 

«Іноді я хочу допомогти студентам фінансово. Наприклад, купити обід або заплатити за проїзд, але це перша країна, де люди відмовляються від таких пропозицій. Не знаю, чи це пов’язано з віком, але я отримував кілька таких відмов. Це дуже достойно, я вражений. Для мене це не благодійність, а інвестиція в майбутнє України. Я хочу, щоб українці розуміли – вони не самі, багато таких людей як я підтримують їх. Я завжди маю цей значок із прапором України та США (показує на світшот, – прим. авт.). Також маю кепку з нашими прапорами. Це такий ідентифікатор, що українці не самі. Сподіваюся, що я допомагаю українським студентам», – розповідає містер Путціг.

Разом з керівником факультету Антоном Демчуком була створена громадська організація «Будувати українську демократію», яка офіційно зареєстрована в Україні та США. Але, на жаль, зараз відсутнє фінансування. 

«Якщо зібрати кошти, щоб мати змогу оплачувати роботу людей в організації, то я б залишився в Україні ще на п’ять років. Стосовно Університету та викладання –  теж би це продовжував. Діти, які слухали мій курс у першому семестрі, записалися на наступні. Це добрий знак», – ділиться волонтер.

Щодо країни-агресора і війни, у містера Путціга свій погляд:

«Ніхто не може передбачити розвиток війни. Але як зі світовою силою з росією покінчено. Їхня економіка цілком і повністю покладається на нафту, вони мають демографічні проблеми, швидке «старіння» населення. У наступні роки ситуація погіршуватиметься і люди бунтуватимуть проти цього режиму. На мою думку, ця країна приречена. Російське суспільство заполонене дезінформацією і вони не розуміють, що відбувається за межами росії. Інформація постійно контрольована і люди мають доступ тільки до тієї інформації, яку влада вважає доречною.»

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: 11 волинян отримали мікрогранти на розвиток бізнесу.

Реклама Google

Telegram Channel