Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Депресія: вихід завжди є

Реклама.

Фото: www.apteka.ua.

Депресія: вихід завжди є

Депресія — це розлад, який здебільшого проявляється зниженням настрою та соматичними і когнітивними змінами, які можуть суттєво впливати на здатність людини функціонувати.

Депресія по-різному впливає на людей і спричиняє розвиток різних симптомів: від тривалого поганого настрою і відчуття безнадії до втрати інтересу до усього, що раніше було їй цікавим. Окрім емоційного дисонансу, можливі й фізичні розлади, такі як відчуття втоми, поганий сон, відсутність апетиту чи статевого потягу, головний біль тощо. Щоб говорити про депресію, її специфічні симптоми повинні бути наявними у пацієнта принаймні протягом 2 тиж.

Найпоширенішими депресивними розладами є великий депресивний розлад, що включає наявність симптомів хвороби більшу частину часу протягом принаймні 2 тиж та стійкий депресивний розлад (дистимія), який характеризується менш тяжкими симптомами, але що тривають набагато довше (протягом 2 років і більше).

Також у медицині відомо й про інші депресивні стани:

  • перинатальну депресію, яка може розвинутися під час вагітності або після пологів (післяпологова перинатальна депресія);
  • сезонні афективні розлади, які з’являються і зникають залежно від пори року (зазвичай пізньої осені та на початку зими, або ж навесні);
  • депресію із симптомами психозу, коли людина відчуває марення або галюцинації.

Варто зазначити, що особи, які страждають на біполярний розлад (маніакально-депресивний психоз), також часто мають симптоми депресії.

Депресія — це хвороба, яка може вразити будь-кого незалежно від віку, раси, доходу, культури чи освіти і, як встановлено у дослідженнях, певну роль у її розвитку відіграють генетичні, біологічні, екологічні та психологічні фактори (Alshaya D.S., 2022).

Попри клінічну тяжкість депресивних розладів, вони піддаються лікуванню. Своєчасна діагностика та належна терапевтична опіка можуть допомогти людині повернутися до звичного життя.

Що робити, коли ви відчуваєте у себе прояви депресії, та якого алгоритму дій раціонально дотримуватися у цій ситуації, можна дізнатися в циклі публікацій про психологічне здоров’я від «Щотижневика АПТЕКА» за посиланням www.apteka.ua.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Реклама Google

Telegram Channel