Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

СЕЛУ ПОТРІБНА ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА

Катерина Ващук: – Невирішеною лишилася проблема в тих, хто продавав зерно за регіональним контрактом. Тут не було ніякої компенсації, і господарства втратили немалі гроші...

На Волині побувала народний депутат України Катерина Ващук. Вона вела прийом виборців, побувала у трудових колективах, дала прес-конференцію для представників засобів масової інформації.
— За час перебування на Волині,— сказала Катерина Ващук, — встигла побувати в поліському регіоні, Горохівському районі, ознайомитися з проблемами не тільки агропромислового комплексу. В обласному управлінні сільського господарства з керівниками галузі обговорювалися її насущні проблеми. Мушу сказати, що ситуація в агропромисловому секторі непроста. Дається взнаки неурожай минулого року. Та й, треба сказати, позначились окремі прорахунки як на рівні держави, так і на місцях.
Депутати, зокрема аграрники, добилися того, що держава компенсувала за кожен гектар загиблих минулорічних посівів до 74 гривень, а це склало по Україні 460 мільйонів. Держава, купуючи зерно в господарствах до держрезерву навіть сперш по невисоких цінах, компенсувала витрати і виплатила їм таку ціну, яка складалася на ринку восени. Болючою і невирішеною лишилася проблема в тих, хто продавав зерно за регіональним контрактом. Тут не було ніякої компенсації, і господарства, зокрема, волинські, втратили на цьому немалі гроші. Я вважаю, що вже досить за рахунок селян вирішувати проблеми бюджету, інші регіональні проблеми.
Головне — це підтримка належної ціни на сільськогосподарську продукцію. Гадаю, що дуже важливим є те, що ми зуміли відстояти, аби селяни не платили податку з прибутку їхнього господарства, тобто від продажу молока, вирощеної сільськогосподарської продукції та інше. Податків не буде з площі землі до двох гектарів. А ті, хто має її більше, буде платити фіксований податок, податок на землю.
Нині готовий до голосування в залі Верховної Ради Закон “Про фінансову і бюджетну підтримку господарювання в АПК”. Якщо цей Закон буде прийнято, він дуже ефективно сприятиме дальшому розвитку сільськогосподарського виробництва.
На прийомі у мене побувало понад 70 волинян. Найболючіші проблеми, з якими зверталися люди, — це лікування у медичних закладах, яке нині далеко не завжди по кишені кожному трудівнику. Вимагають негайної фінансової підтримки, зміцнення матеріальної бази лікарні у Берестечку, Горохові, обласний онкодиспансер. Проблем там вистачає і з матеріальною, і з лікувальною базою. До того ж онкозахворювання в області ростуть. Разом з депутатами від Волині, моїми колегами, будемо старатися, аби фінансово допомогти онкодиспансеру.
Катерина Ващук відповіла на запитання журналістів.
— Чим ви можете пояснити те, що є закони або інші нормативні акти, прийняті Верховною Радою, про які дуже мало знають на місцях, до того ж вони чомусь своєчасно не виконуються?
— Не секрет, що до окремих законів чи внесених депутатами пропозицій, зокрема, про фінансову допомогу сільгоспвиробникам, які займаються льонарством, садівництвом, хмелярством, розведенням овець та інше, затягнулося розроблення механізмів їх реалізації. Але я знаю достеменно, що з березня будуть вирішуватися Кабміном аграрні проблеми і всі належні товаровиробникам кошти з бюджету надійдуть за призначенням.
— Яка нині політична ситуація у Верховній Раді?
— Непроста. Бо йде конституційна реформа. Незабаром має розпочатися її постатейне обговорення. У першому читанні прийнято Закон про вибори за пропорційною основою. Нове у ньому буде те, що для партій знижено бар’єр проходження до Верховної Ради до трьох відсотків, а окрім того, кожна п’ята кандидатура у партійних списках буде жінка. Ми просили, щоб принаймні 30 відсотків жінок було у виборчих списках, але наші лицарі- чоловіки на це не погодилися.
— Як ви оцінюєте ситуацію із засобами масової інформації в Україні?
— Не секрет, що хоч у нас нібито і є незалежні засоби масової інформації, але все ж за ними стоять конкретні люди чи угруповання, які їх фінансово підтримують, а значить і диктують певні умови. Сьогодні, певно, немає такого каналу на телебаченні, куди можна було б прийти зі своїми проблемами, болями і сказати все, що ти хочеш, без будь-яких обмежень. Розробляється програма підтримки регіональних засобів масової інформації, зокрема тих, які опікуються проблемами села. Такі газети і журналісти у першу чергу знаходитимуть підтримку Верховної Ради. Люди повинні знати не лише те, що робиться десь далеко, а конкретно у себе в області, в районі.
— Як ви дивитесь на те, що в окремих районах Волині для сільських бібліотек з кількох обласних газет, що видаються, передплатили лише одну, посилаючись на те, що цього, мовляв, досить?
— Скажу однозначно — негативно. Люди повинні і мають право знати і висловлювати, оцінювати різні думки і погляди. Обласні волинські газети, наскільки мені відомо, толерантні, зважені і абсолютно немає нічого страшного в тому, якщо вони аргументовано за те чи інше критикують владу. Справедлива критика може допомогти вирішувати проблеми. Певно, було б зовсім кепсько, якби про владу, як то кажуть, ні добрим, ні поганим словом не згадували.
Анастасія ФІЛАТЕНКО.
Telegram Channel