Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

ЦЕНТ – ДРУЖИНІ, МІЛЬЙОН – СОБАЦІ

Мільйонер і кінопродюсер Роджер Доркас усі свої 65 мільйонів доларів залишив улюбленому псу Максиміліанові...

Мільйонер і кінопродюсер Роджер Доркас усі свої 65 мільйонів доларів залишив улюбленому псу Максиміліанові.
Суд визнав таке рішення законним, оскільки за життя мільйонер зробив Максиміліанові цілком людські документи.
Дружині Доркас залишив один цент. Але вона за тими ж собачими документами вийшла заміж за пса і після його смерті отримала чоловікову спадщину, оскільки собака, звичайно, заповіту не залишив.

КОЛИ ЛЮДИНА ПОЧАЛА КОРИСТУВАТИСЯ ВОГНЕМ?
Предки сучасної людини, які жили у південноафриканському поселенні Сварткрансі півтора мільйона років тому, вміли користуватися вогнем. Досі найдавніше свідчення використання вогню людиною датували 250-400 тисячами років тому.
Південноафриканські кістки було піддано дуже високій температурі, яку можна отримати лише в печі. Це підтверджує гіпотеза про те, що людина вже тоді вміла розпалювати вогнища. «Якби ці кістки згоріли у звичайній лісовій пожежі, полум’я було б низькотемпературним», — говорять вчені.

ПІНГВІН У ВІЙСЬКОВОМУ ЗВАННІ
Пінгвін Нільс Олаф, що мешкає в одному з норвезьких зоопарків, входить у склад національної армії, до того ж не на пташиних правах.
Пінгвінами королівська гвардія Норвегії опікується з 1972 року. Окремим присвоюються військові звання, після чого їх беруть на повне армійське забезпечення.

ЛОЖКИ ТА ВИДЕЛКИ… ЗВІДКИ ВОНИ?
Стародавні римляни та греки, бесідуючи між собою про прекрасне, їли руками. Римський поет Овідій навчив їх їсти кінчиками пальців і після їди витирати їх у хліб. Пізніше в Греції на руки надягались спеціальні рукавички з твердими наконечниками.
Найперші ж прообрази ложок з’явилися ще за 3000 років до нашої ери. Їх ліпили з глини чи випилювали з кісток або рогів тварин.
Перші срібні ложки зробили на Русі в 998 році за наказом князя Володимира Красне Сонечко для його дружини. Ложки були з короткою ручкою і трималися не в пальцях, а в кулаці.
Щось схоже на сучасну виделку, але не з чотирма зубцями, а з більшою кількістю, з’явилось в Азії в Х столітті. Через 100 років цей винахід прийшов у Європу. Широке ж розповсюдження виделка отримала лише в ХVI столітті. Шило, яким раніш наколювали м’ясо, замінила виделка з двома зубчиками.
Telegram Channel