Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

У ЗОНІ РІВНЕНСЬКОЇ АЕС

Мешканці села Колодії Маневицького району заявляють, що не прийдуть на вибори Президента, оскільки влада “не вважає їх за людей”...

Мешканці села Колодії Маневицького району заявляють, що не прийдуть на вибори Президента, оскільки влада “не вважає їх за людей”

“Десь у вісімдесятих роках у нашому регіоні було проведено меліорацію земель. Після цього в колодязях почала зникати вода. Оскільки село Колодії (а це 147 дворів) межує з Рівненською АЕС — до неї всього три кілометри, то нам обіцяли, як і всім, хто живе в такій небезпечній зоні, прокласти водопровід. І в сусідніх селах — Підцаревичі, Ведмежка, Костюхнівка — вода вже є. А ми залишились без водопроводу. Мабуть, райдержадміністрація забула про нас. Наближаються вибори Президента України. Наші селяни участі в них не братимуть, тому що нас не вважають за людей.
А поки що ми вирішили звернутись до шанованої нами газети “Волинь”: допоможіть нам у розв’язанні цього нелегкого питання, будемо вам дуже вдячні.
З повагою до вас всі наші селяни”.

Цей лист підписав пенсіонер з села Колодії Ясон Леончук. І вже в його обійсті дружина Ясона Вікторовича — Ярина Петрівна — розповідала, як її господар чимало років возить воду бідонами. Добре, що від колишнього колгоспу залишилась водонапірна башта — там і беруть воду мешканці Колодіїв, в колодязях яких її або зовсім нема, або вона не придатна для споживання. Ярина Петрівна, як кажуть, наочно демонструвала, що то за вода: як закип’ятить її, то на дні каструлі — осад страшний. Господар уже тричі міняв місце колодязя. Та все марно.
Село Колодії особливе — з будь-якого його куточка видно Кузнецовськ. Градирні атомної електростанції, з клубами пари над ними, — як на долоні. Таке сусідство колись було сприйняте як благо. Адже село стало ближче, так би мовити, до цивілізації. Вже на будівництві атомної станції, тобто з 1972 року, працюють колодіївці. Закінчують юнаки та дівчата школу — і в Кузнецовськ. Колись, до речі, в основному добирались навпрошки “чайками”, тобто невеличкими човнами, які має в цьому селі кожен господар, оскільки живе біля Стиру. Тепер у Колодіях прокладено дорогу, збудовано міст через річку, селом курсують і автобуси, і маршрутки — на Стару Рафалівку, а звідти — в Кузнецовськ. Навіть так, в об’їзд, до станції всього дванадцять кілометрів.
І це сусідство з атомною електростанцією не лякало людей. Аж поки не рвонуло в Чорнобилі.
— Колись наш куточок,— говорить Ярина Леончук,— був райським. Я працювала в Чорторийську, то мені казали завжди: “Ти здорова, бо біля лісу живеш”. Я й справді крепка була. А в Чорторийську не раз нарікали, що, певно, хворіють люди, бо “паровоз ходить, пихтить”. Тепер уже не паровоз, а он, атомна станція під боком. І доводиться чути від багатьох нарікання на здоров’я. У когось ноги крутить, а хтось від головного болю страждає... Може, це й не радіація, але так уже повелось, що з цією бідою пов’язують люди свої хвороби. І Чорнобиль винуватять, і Кузнецовськ.
В усьому світі так заведено: якщо люди живуть в потенційно ризикованій зоні (атомна електростанція є якраз потенційно небезпечним об’єктом), то мають за це якусь компенсацію. Для колодіївців такою компенсацією був би водопровід, якого ждуть тут уже більше десяти років. І напередодні минулих виборів Президента України та народних депутатів, як з’ясувалося, люди теж пробували бунтувати — відмовлялись брати участь у цих виборах.
— Але тоді,— розповів голова Костюхнівської сільської ради, до якої входять і Колодії, Володимир Онуфрійчук,— приїхали представники районної влади, пообіцяли людям, що водопровід буде. Колодіївці повірили в цю обіцянку, проголосували.
І ось уже наступні вибори наближаються, а проблема не рушила з місця. З цього приводу я розмовляла із заступником голови Маневицької райдержадміністрації Сергієм Борисюком.
— У селах Підцаревичі, Ведмежка, Костюхнівка,— говорить Сергій Васильович,— років п’ять—шість тому водопровід було прокладено за кошти Чорнобильського фонду. Але з часом надходження грошей з цього фонду різко припинилось. Свідчення цьому те, що торік і за чотири місяці нинішнього року на об’єкти соцкультпобуту по чорнобильській будівельній програмі ми не маємо жодної копійки.
Але ситуація — не безвихідна. Ми сподіваємось, що водопровід у селі Колодії буде зроблено за рахунок грошей, які виділяються із коштів, що йдуть на будівництво четвертого енергоблоку Рівненської АЕС. Адже згідно з постановою Кабінету Міністрів певна сума відраховується на розвиток соціально-культурного призначення, зокрема в 30-кілометровій зоні.
До речі, по цій зоні вже, за словами Сергія Борисюка, разів двадцять складались і затверджувались програми. У Маневицькому районі сподівались ще за часів Радянського Союзу, коли була прийнята постанова КПРС про відрахування коштів на розвиток інфраструктури, збудувати школи в селах Будки, Комарово, Оконськ, в райцентрі. Вже всі ці об’єкти є, а обіцяних грошей ніхто не бачив.
— Це вперше,— говорить заступник голови райдержадміністрації Сергій Борисюк,— у березні цього року виділено мільйон гривень. З них півмільйона буде освоєно на Колківській лікарні, що теж входить в 30-кілометрову зону, 300 тисяч піде на коректування проектної документації водопроводу в Колодіях, Цмінах, Старому Чорторийську. Ми думаємо, що в цьому році водопровід буде зроблено. Має надійти ще дев’ять мільйонів гривень. Вони вкрай потрібні, оскільки необхідно добудувати школу в селі Красноволя (вже чотири роки минуло, як під неї закладено фундамент). І в Колодіях, і в селах Серхів, Підцаревичі треба побудувати приміщення для фельдшерсько-акушерських пунктів. Зокрема, в Колодії вже виїжджала проектна група, вибрано місце для ФАПу. Адже навіть якби не таке сусідство з Кузнецовськом, то згадані села знаходяться на території, яка постраждала внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, — людям просто необхідна медична допомога.
Одне слово, судячи з почутого в райдержадміністрації, про село Колодії і його проблеми влада не забула і сподівається, що найближчим часом ці проблеми будуть значною мірою вирішені. Ось чи проймуться такою надією й самі колодіївці? Все залежить від того, чи не закінчаться добрі обіцянки на тому, що людей загітують прийти на вибори і знову заспокояться, як вже раз сталося.
Катерина ЗУБЧУК.
Telegram Channel