Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
БАТЬКО ГІМНУ «ВОЛИНЬ МОЯ»: «Не хочу гніву я і крові, Не хочу сліз свого Дніпра…»

Волинь-нова

БАТЬКО ГІМНУ «ВОЛИНЬ МОЯ»: «Не хочу гніву я і крові, Не хочу сліз свого Дніпра…»

Ці слова Степана Кривенького, написані ще на зорі незалежності в пісні «Чого ти хочеш, Україно?», сьогодні називають пророчими...

Ці слова Степана Кривенького, написані ще на зорі незалежності в пісні «Чого ти хочеш, Україно?», сьогодні називають пророчими

Олег ДІДИК, редактор газети «Горохівський вісник»


Ювілейну весну талановитого Піснедара принесли гуси–журавлі 6 квітня 2016 року. На превеликий жаль, цю пам’ятну дату вшановували без нього, бо надто передчасно, у 51 рік, згасла зоря його життя, залишивши людям золоте сяйво пісень, які співають у всьому світі, багатьма мовами. Кажуть, якби Степан Кривенький написав лише один гімн нашого краю «Волинь моя», то все одно був би всенародним кумиром.

Тоді, у Великий піст, муза мовчала. Настоятель Свято-Воздвиженського храму о. Василь Луньо відправив заупокійну службу, возносилися до небес молитви. До монумента на могилі Степана Кривенького, до холодного кам’яного баяна в його руках лягли букети квітів — знак щирої любові й шани.
Озвалася Вільхівка солов’їними піснями свого знаного у світі сина 5 травня 2016 року, коли місцевий Будинок культури зібрав поціновувачів його таланту на вечір пам’яті, приурочений до 75–річчя від дня народження Степана Кривенького. Він мовчки дивився з меморіальної дошки на стіні закладу, де свого часу працював художнім керівником, творив прекрасні пісні, виплекав знаменитий аматорський хор «Хлібодар», і наче радів, що стільки люду зібралося тут, щоб вклонитися світлій пам’яті митця, сказати про нього найкращі слова.
За добрим християнським звичаєм благословив дійство отець Василь Луньо. Він зазначив, що Бог наділив славного Піснедара великим хистом, який він сповна віддав людям, що пісні Степана Кривенького виповнені великою синівською любов’ю до рідного краю, до України. Духовний наставник вільхівчан назвав пісню «Чого ти хочеш, Україно?», написану на зорі незалежності нашої держави, правдивою і пророчою, порівнявши її з молитвою. Ці проникливі слова надзвичайно актуальні нині, коли Україна переживає складний і буремний час російської агресії:
Я хочу радості й любові,
Я хочу щастя і добра,
Не хочу гніву я і крові,
Не хочу сліз свого Дніпра.

Пісні Степана Кривенького дарували присутнім народний аматорський хор «Хлібодар», митці РНД «Просвіта», клубів та будинків культури Горохівського району.

На фото: Закоханий у пісню і рідну землю Степан Кривенький.
Telegram Channel